Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, σταθερό παραμένει το outlook
Η Γερμανία έχει μια ισχυρή εξωτερική θέση...

Διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το outlook σταθερό.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τη διαφοροποιημένη και με υψηλή προστιθέμενη αξία οικονομία της Γερμανίας, τους ισχυρούς θεσμούς και το ιστορικό υγιών δημόσιων οικονομικών.
Η θέση της Γερμανίας ως ο κύρια εκδότρια αναφοράς στην ευρωζώνη εξασφαλίζει σημαντική χρηματοδοτική ευελιξία.
Επίσης, το διαρθρωτικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAS) υποστηρίζει την καθαρή εξωτερική θέση του πιστωτή.

Από την άλλη, η χώρα έχει υποστεί σοκ λόγω ενεργειακής κρίσης, ωστόσο είναι πιθανό να αποφύγει την επιβολή δελτίου λόγω της ταχείας διαφοροποίησης στις πηγές ενεργείας.
Ωστόσο, η Fitch προβλέπεi οικονομική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022/2023 λόγω του σοβαρού ενεργειακού σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η ανάπτυξη αποδυναμώνεται περαιτέρω από την βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

Ύφεση και πολύ υψηλός πληθωρισμός: Η ετήσια πρόβλεψη του οίκου για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 1,4% το 2022, -0,5% το 2023 και 2,3% το 2024.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός παρά την ύφεση, στο 8,5% το 2022 και 6,4% το 2023.
Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερος από τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ, λόγω του σοκ στις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας, αλλά θα είναι πάνω από 4% το 2022 και το 2023.
Η αγορά εργασίας είναι αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, διατηρώντας τα περισσότερα από τα κέρδη των προηγούμενων ετών.
Προβλέπεται ποσοστό ανεργίας κάτω από 4%.

Μεγάλη δημοσιονομική επέκταση: Η γερμανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα από τον Φεβρουάριο του 2022 για να μετριάσει το ενεργειακό σοκ στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων 200 δισ. ευρώ (5,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ 2022) για ενεργειακές επιδοτήσεις έως τις αρχές του 2024.
Αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης που συστάθηκε το 2020 μετά το σοκ της πανδημίας.
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει μια υγιή υποκείμενη δημοσιονομική θέση - σύμφωνη με τον εγχώριο δημοσιονομικό της κανόνα - και να παράσχει προσωρινά κίνητρα μέσω του ταμείου οικονομικής σταθεροποίησης ή της στρατιωτικής επένδυσης 100 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σταθερός δείκτης δημόσιου χρέους: Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 69% του ΑΕΠ το 2021, σε σύγκριση με το χαμηλό προ της πανδημίας 59% που επιτεύχθηκε το 2019.
Το γερμανικό επίπεδο δημόσιου χρέους είναι πάνω από το διάμεσο «AAA» του 44% του ΑΕΠ και, σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 67% μεσοπρόθεσμα.

Ανθεκτική εξωτερική θέση: Η Γερμανία έχει μια ισχυρή εξωτερική θέση, η οποία ήταν ανθεκτική στο σοκ της πανδημίας το 2020 και το 2021, υποστηριζόμενη από τον μεγάλο, ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο στις εξαγωγές μεταποιητικό τομέα της.

Ο γερμανικός τραπεζικός τομέας βαθμολογείται με «a» στον δείκτη του τραπεζικού συστήματος της Fitch, αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού, την υγιή κεφαλαιοποίηση και τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης