Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «πληγή» της Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι του Zelensky βλέπουν τα αποθέματα όπλων τους να συρρικνώνονται

Η «πληγή» της Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι του Zelensky βλέπουν τα αποθέματα όπλων τους να συρρικνώνονται
Ο Putin απειλεί με περισσότερα πλήγματα την Ουκρανία μετά την πυραυλική έκρηξη
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στον όγδοο μήνα του, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη που έχουν διοχετεύσει όπλα στο Κίεβο βλέπουν τα αποθέματά σε όπλα που διαθέτουν να εξαντλούνται, με τους εργολάβους αμυντικών προμηθειών να χρειάζονται ακόμη και χρόνια για να καλύψουν το έλλειμμα.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ

Τα κράτη του ΝΑΤΟ προτρέπουν τις εταιρείες να ενισχύσουν την παραγωγή τους προκειμένου να βοηθηθούν στον ανεφοδιασμό των αποθεμάτων τους, έτσι ώστε να ανεφοδιάσουν τόσοτην Ουκρανία όσο και για να ενισχύσουν τα δικά τους αποθέματα.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τις επιθέσεις από τον Putin στο Κίεβο, με την αντίδραση του Ρώσου Προέδρου, μετά και το χτύπημα στη γέφυρα που ενώνει Κριμαία με Ανατ.Ρωσία να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και με πολλαπλά μηνύματα.
Μάλιστα αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η άμεση αντίδραση του Putin, συμβαίνει,διότι ο τελευταίος κλιμακώνει τις απειλές του, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης για πιθανή πυρηνική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Putin απειλεί με περισσότερα πλήγματα την Ουκρανία μετά την πυραυλική έκρηξη

Οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν ήδη στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο.
Αυτό ασκεί πίεση στα αποθέματα πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων οβίδων 155 mm για το πυροβολικό.
Οι αμυντικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βλέπουν τώρα να αυξάνεται η ζήτηση για αεράμυνα και αντιαρματικά όπλα, με τις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο, ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα χρειαστεί στρατιωτική υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι εταίροι της Ουκρανίας μπορεί να μπουν στον πειρασμό να μειώσουν την υποστήριξη καθώς ανησυχούν για τις δικές τους ανάγκες ασφαλείας, δημιουργώντας ενδεχομένως τα είδη ρωγμών που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο Putin παράλληλα με τις εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση στην ενέργεια.
Εκτός από τα πολλαπλά πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αποστολή όπλων και αρμάτων μάχης της σοβιετικής εποχής, τα οποία επίσης εξαντλούνται σε προσφορά.
Αυτά τα αποθέματα πρέπει να αντικατασταθούν με σύγχρονα όπλα.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου χρειάζονται περισσότερα όπλα για να ενισχύσουν την παρουσία της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά της.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού η προσφορά καλύψει τη ζήτηση

Οι αμυντικές εταιρείες αντιμετωπίζουν εμπόδια για να επεκτείνουν την παραγωγή στην κλίμακα που είναι απαραίτητη.
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να τροποποιήσουν τις γραμμές συναρμολόγησης αφού πολλές κυβερνήσεις μείωσαν τις αμυντικές δαπάνες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και καθώς η εστίαση στον εξοπλισμό μετατοπίζεται πίσω σε αυτό που λειτούργησε για την Ουκρανία.
Οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και τον Καναδά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 310 δισεκατομμύρια δολάρια το 1990, προτού μειωθούν για δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, το οποίο βασίζει τα στοιχεία στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2015.
Μόνο μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, οι δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται και πάλι.
«Λειτουργούμε με αυτό το modus operandi εδώ και δεκαετίες και τώρα ξαφνικά μπαίνουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι μπάλας», δήλωσε ο Burkard Schmitt, διευθυντής άμυνας και ασφάλειας στην Ένωση Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας της Ευρώπης.
«Πρέπει να κλιμακώσεις μαζικά και αυτό είναι απλά μια τεράστια προσπάθεια και απαιτεί χρόνο γιατί πρέπει να αναδιαμορφώσεις τα πάντα».

Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται επίσης να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους ημιαγωγούς και μέταλλα σπάνιων γαιών, ενώ οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε έλλειψη.
Σε μια κλήση αναλυτών στις 26 Απριλίου, η Raytheon Technologies Corp.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Greg Hayes δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα δει παραγγελίες να έρχονται πριν από το 2023 το νωρίτερο για μεγαλύτερες ανεφοδιασμούς πυραύλων Stinger και αντιαρματικών πυρομαχικών Javelin, σημειώνοντας δυσκολίες στην προμήθεια υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους.
«Δυστυχώς, η DoD δεν έχει αγοράσει ένα Stinger εδώ και περίπου 18 χρόνια και ορισμένα από τα εξαρτήματα δεν είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμα», είπε τότε ο Hayes, αναφερόμενος στο Πεντάγωνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης