Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο αγωγός IGB ενισχύει τη θέση της Ελλάδος ως σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη - Έχει ωριμάσει η συζήτηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Ο αγωγός IGB ενισχύει τη θέση της Ελλάδος ως σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη - Έχει ωριμάσει η συζήτηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
«Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η ΕΕ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια - το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

«Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας», δήλωσε από τη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
«Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).
Σημειώνεται ότι η τελετή πραγματοποιείται στο National Palace of Culture (NDK) και ξεκίνησε στις 11:00.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια - το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις».
«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση.

Για τον αγωγό IGB

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί.
«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.
Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας - σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου- για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης

Στη Σόφια ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, είχε σειρά διμερών συναντήσεων, τόσο πριν, όσο και μετά την τελετή, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό.
Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό και οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών, ήτοι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η οποία επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του από την 1η Οκτωβρίου 2022.
Πρόκειται για το τελευταίο διοικητικό βήμα που είναι απαραίτητο για τη νόμιμη εισαγωγή του αγωγού σε λειτουργία στην ελληνική επικράτεια.
Η τεχνική προετοιμασία για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας του αγωγού IGB ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2022, περιλαμβάνοντας πολυάριθμες συναντήσεις με τις αρχές, τον ανεξάρτητο επιθεωρητή, τον ανάδοχο, τον ΔΕΣΦΑ, τον TAP, καθώς και τη συλλογή και υποβολή ενός μεγάλου πακέτου εγγράφων που καλύπτει κάθε πτυχή της κατασκευαστικής πειθαρχίας.

Ο αγωγός IGB

Ο IGB θα συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το έργο συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Ο Αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, η οποία καταχωρήθηκε στη Βουλγαρία το 2011 με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%).
Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή του, θα κατανέμει την ικανότητα μεταφοράς του και θα λαμβάνει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP.
Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Σειρά διμερών συναντήσεων  είχε στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, συναντήθηκε με τους προέδρους της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Σερβίας Aleksandar Vučic, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciucă, στο πλαίσιο των οποίων βρέθηκαν  οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev.
radev-mits.JPG
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
mitsotakis-ursula2.JPG
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε  την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση στην οποία θα επιμείνει και στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Επίσης, την ενημέρωσε  για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και επανέλαβε  ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Συνάντηση με πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προέβησαν σε μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ανέλυσαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση τον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της, τόσο με τις υποδομές που διαμορφώνει (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη), όσο και με τα κοινά εγχειρήματα στα οποία συμμετέχει ως γέφυρα με την Αφρική, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου,.
Μάλιστα, στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και ο ρόλος του «Νοτίου Διαδρόμου» στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής «πράσινης» μετάβασης, αλλά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Επίσης, συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία.
mitsaotakis_sofia_1.JPG
Στη Σόφια για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB η Ursula von der Leyen

Στη Σόφια βρίσκεται και η Ursula von der Leyen για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), μιλώντας για «βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε πως «χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σόφια για τα εγκαίνια της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Αυτός ο αγωγός αλλάζει το παιχνίδι για τη Βουλγαρία. Είναι επίσης μια βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

ursula_4.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης