Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB ο Μητσοτάκης – Η Ελλάδα κόμβος εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη

Στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB ο Μητσοτάκης – Η Ελλάδα κόμβος εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη
Σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τον ρόλο της Ελλάδας ως κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σηματοδοτεί η τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια, στην οποία θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη Σόφια ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, τόσο πριν, όσο και μετά την τελετή, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό.
Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό και οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών, ήτοι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο National Palace of Culture (NDK). Η υποδοχή των προσκεκλημένων είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 και η έναρξη της τελετής για τις 11:00.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η οποία επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του από την 1η Οκτωβρίου 2022.
Πρόκειται για το τελευταίο διοικητικό βήμα που είναι απαραίτητο για τη νόμιμη εισαγωγή του αγωγού σε λειτουργία στην ελληνική επικράτεια.
Η τεχνική προετοιμασία για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας του αγωγού IGB ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2022, περιλαμβάνοντας πολυάριθμες συναντήσεις με τις αρχές, τον ανεξάρτητο επιθεωρητή, τον ανάδοχο, τον ΔΕΣΦΑ, τον TAP, καθώς και τη συλλογή και υποβολή ενός μεγάλου πακέτου εγγράφων που καλύπτει κάθε πτυχή της κατασκευαστικής πειθαρχίας.

Ο αγωγός IGB

Ο IGB θα συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το έργο συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Ο Αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, η οποία καταχωρήθηκε στη Βουλγαρία το 2011 με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%).
Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή του, θα κατανέμει την ικανότητα μεταφοράς του και θα λαμβάνει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP.
Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τους προέδρους της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Σερβίας Aleksandar Vučic, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciucă, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση
και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση στην οποία θα επιμείνει και στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Επίσης, θα την ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Συνάντηση με πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προέβησαν σε μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ανέλυσαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση τον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης
υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της, τόσο με τις υποδομές που διαμορφώνει (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη), όσο και με τα κοινά εγχειρήματα στα οποία συμμετέχει ως γέφυρα με την Αφρική, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου,.
Μάλιστα, στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και ο ρόλος του «Νοτίου Διαδρόμου» στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής «πράσινης» μετάβασης, αλλά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Επίσης, συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία.
mitsaotakis_sofia.JPG
Στη Σόφια για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB η Ursula von der Leyen

Στη Σόφια βρίσκεται και η Ursula von der Leyen για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), μιλώντας για «βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε πως «χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σόφια για τα εγκαίνια της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Αυτός ο αγωγός αλλάζει το παιχνίδι για τη Βουλγαρία. Είναι επίσης μια βασική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
ursula_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης