Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η χειρότερη επισιτιστική κρίση από το 2008 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Η χειρότερη επισιτιστική κρίση από το 2008 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μειώνει τη μελλοντική φυτική παραγωγή της Ουκρανίας.
Σχετικά Άρθρα
Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις ροές σιτηρών και λιπασμάτων προκάλεσαν τη χειρότερη επισιτιστική κρίση, έπειτα από εκείνη που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2007-2008, με περίπου 345 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν πλέον απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/9 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

48 χώρες κινδυνεύουν

Ένα νέο έγγραφο του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι 48 χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελλείψεις τροφίμων αντιμετωπίζουν συνδυασμένη αύξηση των εισαγωγών τους κατά 9 δισ. δολάρια το 2022 και το 2023 λόγω του ξαφνικού άλματος στις τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.
Αυτό θα πλήξει τα αποθέματα για πολλά ευάλωτα κράτη που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών μετά από την πανδημία και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Μόνο για φέτος, εκτιμούμε ότι οι χώρες με υψηλή έκθεση χρειάζονται έως και 7 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Ο πόλεμος επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση που αυξάνεται από το 2018, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και σοβαρότητας των κλιματικών σοκ και των περιφερειακών συγκρούσεων, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο ζήτησε ταχεία αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων οργανισμών, καθώς και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στις πληγείσες χώρες για την ενίσχυση των φτωχών.
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Το Ταμείο ζήτησε επίσης την κατάργηση των απαγορεύσεων εξαγωγής τροφίμων και άλλων προστατευτικών μέτρων, επικαλούμενο έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι αυτά αντιπροσωπεύουν έως και το 9% της παγκόσμιας αύξησης της τιμής του σιταριού.

Επενδύσεις σε γεωργία και καθαρό νερό

Η βελτιωμένη παραγωγή και διανομή των καλλιεργειών, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χρηματοδότησης του εμπορίου, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του τρέχοντος σοκ στις τιμές των τροφίμων, ανέφερε το Ταμείο.
Πρόσθεσε ότι απαιτούνται επίσης επενδύσεις σε γεωργία ανθεκτική στο κλίμα, διαχείριση των αποθεμάτων νερού και ασφάλιση καλλιεργειών για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και άλλων απρόβλεπτων κλιματικών φαινομένων.
Η νέα έρευνα και οι συστάσεις έρχονται καθώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμενόταν να εγκρίνει αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ενός νέου παραθύρου επισιτιστικού σοκ για τις πιο ευάλωτες χώρες.
Η νέα διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να προσφέρει έως και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για την Ουκρανία.
Η Ουκρανία ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών πριν από τον πόλεμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και το 12% των εξαγωγών σιταριού, και η επανέναρξη των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία έχει μειώσει μόνο εν μέρει τις ελλείψεις.
Όμως, η συνεχιζόμενη σύγκρουση μειώνει τη μελλοντική φυτική παραγωγή της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, επίσης κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών, περιόρισε τις εξαγωγές  φέτος σε γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία υπήρξαν σημαντικοί εξαγωγείς λιπασμάτων.

Ποιες χώρες εξαρτώνται από Ουκρανία - Ρωσία

Το Ταμείο προσδιόρισε το Σουδάν, το Κιργιστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και τη Γεωργία ως τα πιο εξαρτημένα κράτη από τις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.
Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τα ουκρανικά και ρωσικά λιπάσματα περιλαμβάνουν τη Μολδαβία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Παραγουάη και το Κιργιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης