Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται - Νέες εστίες πείνας εντοπίζονται

OHE: Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται - Νέες εστίες πείνας εντοπίζονται
Το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία, η Υεμένη και η Αϊτή χαρακτηρίζονται ως «κέντρα μεγαλύτερης ανησυχίας», αντιμετωπίζοντας καταστροφικά επίπεδα πείνας.
Σχετικά Άρθρα
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκπόνησαν μια νέα έκθεση στην οποία περιγράφεται η κατάσταση σε χώρες που «είτε ήδη λιμοκτονούν είτε βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής».
Το WFP και ο FAO βρήκαν 19 εστίες πείνας σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, ακόμη και μερικές στην Κεντρική Αμερική και ζητούν επείγουσα ανθρωπιστική δράση μεταξύ του Οκτωβρίου 2022 και του Ιανουαρίου 2023 για να αποφευχθούν «τεράστιες απώλειες ζωών».

Ποίες χώρες ανησυχούν περισσότερο τον οργανισμό

Το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία, η Υεμένη και η Αϊτή χαρακτηρίζονται ως «κέντρα μεγαλύτερης ανησυχίας», αντιμετωπίζοντας καταστροφικά επίπεδα πείνας.
2_45.png
Η Chiara Pallanch, η Ανώτερη Αναλυτής στη Μονάδα Ανάλυσης και Έγκαιρης Προειδοποίησης στο WFP, είπε ότι "ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επισιτιστική κρίση άνευ προηγουμένου, τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία.
Εκατομμύρια κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την πείνα εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα".
«Έχουμε μια επιλογή: να δράσουμε τώρα μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες ανάγκες, να σώσουμε ζωές και να επενδύσουμε σε λύσεις που εξασφαλίζουν σταθερότητα και ειρήνη για όλους.
Διαφορετικά, θα δούμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια – ακόμα και λιμούς – οδηγώντας μετανάστευση, αναταραχές και συγκρούσεις.
«Υπάρχει πλέον πολύ πραγματικός κίνδυνος οι ανάγκες σε τρόφιμα και διατροφή σε όλο τον κόσμο να ξεπεράσουν σύντομα την ικανότητα του WFP ή οποιουδήποτε οργανισμού να ανταποκριθεί», είπε η Pallanch.

Οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προειδοποίησαν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής, με υψηλές και ασταθείς τιμές ενέργειας, τροφίμων και λιπασμάτων, περιοριστικές εμπορικές πολιτικές και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Παρά την αναστολή στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τα τρόφιμα παραμένουν απρόσιτα για πολλούς λόγω των υψηλών τιμών και των καιρικών συνθηκών.
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι αγορές λιπασμάτων παραμένουν ασταθείς, ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι προμήθειες φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές έχουν αναγκάσει πολλούς παραγωγούς αμμωνίας να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Αυτό μπορεί να μειώσει τα λιπάσματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, παρατείνοντας και βαθύνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης.
Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, πρόσφατα ανέφερε ότι οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο είναι «χειρότερες» από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης πριν από μια δεκαετία.
3_47.png

Φαίνεται ότι μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να σηκώσει το άσχημο κεφάλι της το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης