Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο απόλυτος παραλογισμός της Bank of England - Ποσοτική χαλάρωση (QE) και αύξηση επιτοκίων ταυτόχρονα - Παρέμβαση ΔΝΤ

Ο απόλυτος παραλογισμός της Bank of England - Ποσοτική χαλάρωση (QE) και αύξηση επιτοκίων ταυτόχρονα - Παρέμβαση ΔΝΤ
Παρέμβαση BoE μετά το κραχ στη στερλίνα
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να μετρά 328 έτη ζωής... αλλά ήρθε το δύσκολο 2022 για να κάνει η Bank of England τον πλέον παράλογο στην νομισματική πολιτική της...
Να ανακοινώσει έκακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλαδή έκτακτο QE, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.
Δηλαδή... χειραγωγεί την αγορά ομολόγων.

Έκτακτο πρόγραμμα για να «ηρεμήσουν» οι αγορές

Με την αιτιολογία να... ηρεμήσουν οι αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισ. στερλινών, από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου, μετά το κραχ στη στερλίνα, ενώ παράλληλα θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το χάος που προκάλεσε στις αγορές ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης της Liz Truss.
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Bank of England αναφέρει ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.
Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η BoE, η απόδοση του βρετανικού gilt υποχωρεί στο 4,138%.

Απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Εάν η δυσλειτουργία συνεχιζόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους από μετάδοση έως πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την Τετάρτη, η Τράπεζα θα ξεκινήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.
Οι αγορές θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.


Παρέμβαση ΔΝΤ - Σκληρή κριτική στα σχέδια της Truss

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε κριτική στα νέα οικονομικά σχέδια της κυβέρνηση της Βρετανίας που κλυδωνίζουν τις αγορές, προειδοποιώντας ότι «τα μεγάλα και όχι καλά στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα» θα αυξήσουν τις ανισότητες και θα υπονομεύσουν την νομισματική πολιτική.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteg, τα οποία οδήγησαν τη στερλίνα και τα βρετανικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση, εκπρόσωπος του ΔΝΤ κάλεσε τις βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν τα μέτρα τους, αναζητώντας τρόπους ώστε να ενισχύσουν τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αντί να δίνουν μεγάλες φορολογικές απαλλαγές και να αυξάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις δημοσιονομικές δαπάνες.
«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργαζόμαστε με τις αρχές» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters μετά τη «βουτιά» της στερλίνας σε χαμηλά όλων των εποχών.
«Δεδομένων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτό το σημείο, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην αντιβαίνει στη νομισματική πολιτική» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης