Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί κατέρρευσε η στερλίνα μέσα σε 3 ημέρες; - Έξι γραφήματα που δείχνουν ένα ζοφερό βρετανικό μέλλον

Γιατί κατέρρευσε η στερλίνα μέσα σε 3 ημέρες; - Έξι γραφήματα που δείχνουν ένα ζοφερό βρετανικό μέλλον
Η πτώση της αξίας της στερλίνας ήταν η πέμπτη χειρότερη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές συναλλάγματος αντέδρασαν στον μίνι προϋπολογισμό του νέου Καγκελαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Kwasi Kwarteng, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, με ένα πρωτοφανές sell off της στερλίνας.
Οι αγορές αναστατώθηκαν από τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους κατά 45 δισ. λίρες χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών.
Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός δανεισμός θα πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες - αν και η πρωθυπουργός Liz Truss υποστηρίζει ότι το σχέδιο της θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.
Το μέλλον διαγράφεται σε έξι γραφήματα, σύμφωνα με το Politico.

Πτώση ανάλογη με άλλα ιστορικά γεγονότα

Η πτώση της αξίας της στερλίνας ήταν η πέμπτη χειρότερη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
1_496.JPG
Την ξεπέρασαν μόνο οι προσαρμογές της αγοράς στον COVID-19, ένα σημαντικό επεισόδιο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, η Μαύρη Τετάρτη (όταν η λίρα αναγκάστηκε να βγει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών) και η ψηφοφορία για το Brexit το 2016.
Και η πτώση από τότε που πήρε η Truss ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από 20 ημέρες είναι ήδη μεγαλύτερη από όλη τη διάρκεια της θητείας των άμεσων προκατόχων της Boris Johnson και Theresa May.
Κάποια στιγμή τη Δευτέρα 26/9 η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της έναντι του δολαρίου, αν και ανέκαμψε αργότερα μέσα στην ημέρα καθώς οι αγορές προέβλεπαν απότομη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
2_387.JPG
Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Η διολίσθηση της λίρας έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων αυξάνει ήδη το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να εκτινάσσονται από τότε που ανακοινώθηκαν οι φορολογικές περικοπές.
Στο 95,3%, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται σχετικά υγιής σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους στην ομάδα των προηγμένων δημοκρατιών της G7.
3_255.JPG
Αλλά αυτό φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ φορολογικών εσόδων και δαπανών.

20 εφιαλτικές μέρες

Με την αξία της στερλίνας να κινείται πτωτικά τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότεροι Βρετανοί πρωθυπουργοί πιστώνονται την πτώση της στερλίνας.
Ωστόσο, για τη Liz Truss, η πτώση συνέβη σε μόλις 20 ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο.
4_197.JPG
Το χρέος είναι ήδη υψηλό

Ο λόγος του χρέους μιας χώρας προς το ΑΕΠ είναι ένα μέτρο του πόσο εύκολο είναι να εξυπηρετηθεί.
Όπως και σε άλλες χώρες, το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της κρατικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες άλλες χώρες της G7.
5_152.JPG
Αύξηση στο κόστος δανεισμού

Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την πιθανότητα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αθετήσει τα χρέη της, απαιτούν υψηλότερη τιμή για να διατηρήσουν αυτό το χρέος.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί από την Παρασκευή.
6_122.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης