Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς παρέμβαση η BοE λόγω κραχ στη στερλίνα: Παρακολουθούμε στενά τις αγορές - Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια

Προς παρέμβαση η BοE λόγω κραχ στη στερλίνα: Παρακολουθούμε στενά τις αγορές - Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ στενά»...

Πως παρακολουθεί πολύ στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η Bank of England μετά από ένα δραματικό πρωινό, με τη στερλίνα να κλυδωνίζεται και να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.
Πιο αναλυτικά, το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε έως και 4,8% για να τύχει, εντέλει, διαπραγμάτευσης κάτω από τα 1,04 δολάρια, επεκτείνοντας τις απώλειες που έγραψε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng δημοσίευση το λεγόμενο «mini-budget» της νέας κυβέρνησης.
Το βρετανικό νόμισμα αντιστάθμισε ορισμένες από τις απώλειές του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά επέκτεινε την πτώση του έναντι του δολαρίου αμέσως μετά τη δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η στερλίνα εθεάθη τελευταία να διαπραγματεύεται 1,3% χαμηλότερα, στο 1,0713 δολ.
«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φως της σημαντικής ανατιμολόγησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey σε δήλωσή του.
«Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν υπερβαίνει την προσφορά με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» συμπλήρωσε.
Ο διοικητής της BOE είπε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, «και θα ενεργήσει ανάλογα».
«Η MPC δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια όπως είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% βιώσιμα μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της», πρόσθεσε. 

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων

Ο Kwarteng παρουσίασε την Παρασκευή, 23/9, ένα πακέτο χρηματοδότησης χρέους ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών που περιέχει τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές εδώ και μισό αιώνα.
Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν απότομη πτώση, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 3,77%.
Οι φορολογικές περικοπές έρχονται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται ήδη να δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια λίρες για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Μεγάλο μέρος αυτού του δανεισμού θα χρηματοδοτηθεί από ομόλογα.
Σε αντίθεση με τις μεγάλες φορολογικές περικοπές στη δεκαετία του 1980, ο Kwarteng δανείζεται δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά του, προσθέτοντας στη ζήτηση τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Κρίση συναλλάγματος;

«Φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε προς μια σπείρα που συνήθως βλέπουμε σε κρίσεις αναδυόμενων αγορών, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να επιβεβαιώσουν εκ νέου την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of Singapore.
Ο Mohi-uddin είπε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη στερλίνα είχε υπονομευθεί από τις προσδοκίες ότι το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα σε μια «μη βιώσιμη ανοδική πορεία» ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει «έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».
Image

«Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες κινήσεις στην αγορά, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, ίσως έως και 1 ποσοστιαία μονάδα, για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη λίρα», πρόσθεσε.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, 22/9.
«Είχαμε υποστηρίξει ότι η πορεία προς τα εμπρός για τη στερλίνα θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική απάντηση στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και τα καλά στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μέχρι στιγμής οι αποφάσεις ήταν λιγότερο ενθαρρυντικές και στα δύο μέτωπα», ανέφεραν οι αναλυτές συναλλάγματος της Goldman Sachs.
«Με τις ευρείες μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες στη δημοσιονομική πλευρά που δεν ταιριάζουν με τη νομισματική πολιτική για την αντιστάθμιση της πληθωριστικής ώθησης, το νόμισμα είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω», ανέφεραν.

Σοβαρή οικονομική αστάθεια βλέπουν οι αναλυτές

Οι traders και οι αναλυτές στην Ασία δήλωσαν ότι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στην περιοχή πιθανότατα είχαν επιδεινώσει την πτωτική πίεση στη στερλίνα.
«Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τις ασιατικές αγορές να δίνουν τον τόνο σε αυτό, επειδή αυτή η περιοχή είναι συνήθως αυτή που παίρνει τις τιμές και όχι η παραγωγός», δήλωσε ο Benjamin Shatil, αναλυτής συναλλάγματος στην JPMorgan.
«Υποπτεύομαι ότι βλέπουμε τη σχετικά χαμηλότερη ρευστότητα σε αυτές τις ασιατικές αγορές να παίζει ρόλο εδώ, με τα θεμελιώδη μεγέθη να επιδεινώνονται από αυτή τη δυναμική ρευστότητας», ανέφερε.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης