Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση BoE μετά το κραχ στη στερλίνα - 'Εκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επαναφέρει QE, αναστέλλει τις πωλήσεις

Παρέμβαση BoE μετά το κραχ στη στερλίνα - 'Εκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επαναφέρει QE, αναστέλλει τις πωλήσεις
Έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την BoE για να «ηρεμήσουν» οι αγορές
Σχετικά Άρθρα
Σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England ή BoE), από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου, μετά το κραχ στη στερλίνα, ενώ παράλληλα θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων, σε μία προσπάθεια να  κατευνάσει το χάος που προκάλεσε στις αγορές ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης της Liz Truss.
Σε ανακοίνωσή της στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, η Bank of England αναφέρει ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.
Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η BoE, η απόδοση του βρετανικού ομολόγου υποχωρεί στο 4,138%.

Απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Εάν η δυσλειτουργία συνεχιζόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους από μετάδοση έως πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, η Τράπεζα θα ξεκινήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.
Οι αγορές θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης