Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα Lagarde για «αρκετές» αυξήσεις επιτοκίων - Στο τραπέζι η ενίσχυση κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο

Σήμα Lagarde για «αρκετές» αυξήσεις επιτοκίων - Στο τραπέζι η ενίσχυση κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμα κι αν η παρενέργεια είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη

Σχετικά Άρθρα

Σήμα για αυξήσεις επιτοκίων σε αρκετές ακόμα συνεδριάσεις, εξέπεμψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ενώ στο τραπέζι είναι το σενάριο για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης και στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου (27/10/2022).
«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» δήλωσε η Lagarde μιλώντας σε forum στη Φρανκφούρτη και τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο 2%.
«Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συνεδριάσεις», είπε η ίδια και συμπλήρωσε «αν δεν εκτελούσαμε (την εντολή μας), θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι ο «πρώτος προορισμός» των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι η επίτευξη του ουδέτερου επιτοκίου, που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, ο ταχύτερος ρυθμός σύσφιξης πολιτικής που έχει καταγραφεί, αλλά ο πληθωρισμός ενδεχομένως να απέχει ακόμη μήνες από την κορύφωσή του, υποδεικνύοντας ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη από την κεντρική τράπεζα που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πολύ μετά από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Προς νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και να κινηθεί ξανά τον Δεκέμβριο σε επίπεδο που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.
«Πρέπει να πω ότι οι 75 μ.β. είναι ένας πολύ καλός "υποψήφιος" για (την επόμενη κίνησή μας να) ώστε να διατηρήσουμε τον ρυθμό σύσφιξης, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να περιμένουμε νέα δεδομένα», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Peter Kazimir, σε συνέντευξη Τύπου.
«Πρέπει να είμαστε σθεναροί, αλλά και αδίστακτοι, ανεξάρτητα από την επικείμενη ύφεση», πρόσθεσε ο Kazimir.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn, επεσήμανε επίσης ότι οι 75 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των επιλογών.
«Υπάρχει περίπτωση να ληφθεί απόφαση για μια άλλη σημαντική αύξηση επιτοκίων, είτε είναι 75 είτε 50 μονάδες βάσης είτε κάτι άλλο», είπε ο Rehn στο Reuters χωρίς να διευκρινίσει τι μπορεί να σημαίνει το «κάτι άλλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης