Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δίκοπο μαχαίρι για τις τράπεζες η αύξηση επιτοκίων - Στουρνάρας: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι εποπτικές αρχές

Δίκοπο μαχαίρι για τις τράπεζες η αύξηση επιτοκίων - Στουρνάρας: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι εποπτικές αρχές
Σύμφωνα του διοικητή της ΤτΕ, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2022
Σχετικά Άρθρα

Σε… δίκοπο μαχαίρι εξελίσσεται για τις τράπεζες η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών.
«Ο συνδυασμός αύξησης των επιτοκίων και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που, με τη σειρά τους, δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των τραπεζών» επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέδριο του Economist. «Οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αντιμετωπίζουν όμως κινδύνους από την ενδεχόμενη χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού τους για τον λόγο που προαναφέρθηκε και από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Αυτός ο συνδυασμός έχει αυξήσει την ετοιμότητα των εποπτικών αρχών» συνέχισε ο ίδιος.

Η ελληνική οικονομία

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το 2022 εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου. «Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: στις καλύτερες του αναμενόμενου ταξιδιωτικές εισπράξεις  (τουρισμός) και, γενικότερα, στην αύξηση της λεγόμενης «καταπιεσμένης» ζήτησης (pent-up demand – καταπιεσμένης από τον εγκλεισμό της πανδημίας)» υποστήριξε και τόνισε ότι ειδικά για την Ελλάδα, η αύξηση του ΑΕΠ που σήμερα αναμένεται για όλο το 2022, είναι πολύ ανώτερη της αρχικά αναμενόμενης, και κινείται γύρω στο 6%. «Σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα  από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου, υποβοηθώντας έτσι τη σημαντική μείωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Για την ζώνη του ευρώ η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται στο 3,1%» επεσήμανε.

Η... σύσταση στην ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, ο διοικητή της ΤτΕ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συμπληρωματική δράση της ενεργειακής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η λεγόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής (δηλαδή η επαναφορά των επιτοκίων παρέμβασης σε ουδέτερο επίπεδο ή/και υψηλότερα) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τρέχοντα πληθωρισμό –ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, είναι πληθωρισμός από την πλευρά της προσφοράς- παρά μόνο τις πληθωριστικές προσδοκίες και το σπιράλ μισθών-τιμών. Κατά την άποψή μου η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τις βασικές αρχές της σταδιακότητας (gradualism) και της ευελιξίας (flexibility) αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει η Fed στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Όχι στον εφησυχασμό

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. «Για το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται σε ελαφρά θετική στο σενάριο βάσης (+0,9%) αλλά αρνητική στο χειρότερο σενάριο (-0,9%). Για την Ελλάδα η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 αναμένεται σήμερα στο 2,8%» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης