Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νagel (Bundesbank): Τα περιθώρια στενεύουν, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Νagel (Bundesbank): Τα περιθώρια στενεύουν, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel

Αναγκαιότητα χαρακτήρισε την περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμα και αν πληγεί η οικονομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, στην Ελβετία, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, «μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης αναπτύχθηκε η προοπτική περαιτέρω αυστηρότερων βημάτων, και από την άποψή μου θα πρέπει να υπάρξει».΄
Ο Nagel είναι ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αυξηθεί ξανά το κόστος δανεισμού.
Οι δηλώσεις της Παρασκευής υποδηλώνουν ότι εμμένει σε αυτήν την άποψη, ακόμη και όταν οι οικονομικές προοπτικές γίνονται όλο και πιο ζοφερές, διαμορφώνοντας το σκηνικό για πιθανές εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο.
«Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού φέρνει βάρη μαζί της - είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη προσωρινά
Αλλά το να μην κάνουμε τίποτα και να αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους δεν είναι εναλλακτική».
Ο Nagel είπε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει τον ύψους 5 τρισεκ. ευρώ ισολογισμό της, στον οποίο υπάρχουν ομόλογα τα οποία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων - μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.
«Τα ειδικά μέτρα μας πρέπει να επιλυθούν γρήγορα μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους.
Αυτό σημαίνει ότι είμαι ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης του ισολογισμού μας» είπε.
«Μια φάση τόσο υψηλού πληθωρισμού που αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια απλώς δεν συνδυάζεται με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων».
Ο Nagel είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε πού βρίσκεται το επίπεδο του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου - το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης