Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικές εκλογές 2022: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς Meloni με 26,4% - Αναδεικνύεται κυβέρνηση με 44% ο δεξιός συνασπισμός

Ιταλικές εκλογές 2022: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς Meloni με 26,4% - Αναδεικνύεται κυβέρνηση με 44% ο δεξιός συνασπισμός
Ο δεξιός συνασπισμός αναμένεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να λάβει συνολικό ποσοστό  45% και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Αν και πολλοίς αναμενόμενη, η εκλογική νίκη των Fratelli d' Italia αποτελεί μια τεράστια πολιτική έκπληξη όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, η οποία μετά την άνοδο των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (στη δεύτερη θέση) στη Σουηδία, βλέπει τους Ευρωπαίους να κλίνουν ολοένα και πιο δεξιά και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι Fratelli d' Italia προηγούνται με 26,40% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 19,21% και το Κίνημα των 5 Αστέρων με 15,16%.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις της Δεξιάς, η Lega του Salvini περιορίστηκε στο 9,02% και η Forza Italia του Berlusconi με 8,22%.
Στο 7,84% ανήλθε το ποσοστό της νέας κεντρώας συμμαχίας Azione - Italia Viva.
Συνεπώς, η Δεξιά συμμαχία των Fratelli d' Italia, της Lega και της Forza Italia αναμένεται με 44,16% να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία, με την επικεφαλής των Fratelli d' Italia, Giorgia Meloni να είναι η επόμενη πρωθυπουργό.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι Fratelli d' Italia είναι η κυρίαρχη δύναμη στο δεξιό στρατόπεδο, καθώς το άθροισμα των ποσοστών της Lega και της Forza Italia μόλις που ξεπερνούν το 17%.
Στους χαμένους είναι η Lega του Salvini, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του οποίου μετακινήθηκε προς τους Fratelli d' Italia ενώ στους κερδισμένους θα μπορούσε να ενταχθεί και το Κίνημα των 5 Αστέρων που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις καθώς κινήθηκε αρκετά υψηλότερα, ξεπερνώντας το 15% και αποτελώντας την τρίτη ισχυρότερη δύναμη.
Βάσει αυτών των ποσοστών, η Δεξιά συμμαχία καταφέρνει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.
italy1_1.png
italy2_1.png

Meloni (Fratelli d’ Italia): Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς – Καθαρό το μήνυμα

Το μήνυμα πως «θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς» έστειλε η Giorgia Meloni, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia του μεγάλου νικητή των χθεσινών βουλευτών εκλογών στην Ιταλία.
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Fratelli d’ Italia.
Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς.
Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν» υποστήριξε η Meloni, η οποία κάλεσε σε ενότητα και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική».
Επιπλέον, η 45χρονη Meloni έσπευσε να στείλει μήνυμα στο 26,4% των Ιταλών που ψήφισε το κόμμα της πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Τι έλεγαν τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls, το εθνικιστικό κόμμα της Meloni επρόκειτο να συγκεντρώσει ποσοστό από 22% έως 26%.
Ο δεξιός συνασπισμός αναμένεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να λάβει συνολικό ποσοστό  45% και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.
Ειδικότερα η Lega του Matteo Salvini αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξυ 8,5% και 12,5%.
Από 6% μέχρι 8% θα κυμανθεί το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.

Μέχρι 29,5% η Κεντροαριστερά

Στο κεντροαριστερό μπλοκ το Δημοκρατικό Κόμμα PD συγκεντρώνει από 17% μέχρι 21%.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5S) από 13,5% έως 17,5% αλλά δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το PD.


Η εκτίμηση αποτελέσματος

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Fratelli d’ Italia 24%

Δημοκρατικό Κόμμα PD 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Lega 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Rezni - Calenda 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %
italia.png


Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα (26/9/2022).

Η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες

Βουλή

Δεξιά συμμαχία 43%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Renzi - Calenda 7,5%


Γερουσία


Δεξιά συμμαχία 43,5%

Κεντροαριστερά 27,5%

Πέντε Αστέρια 15,5%

Συμμαχία Renzi - Calenda 7,5%

Στις 288 έδρες η Δεξιά

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Renzi - Calenda.
Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η Δεξιά συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Renzi - Calenda.

elezioni.JPG

Οι αλλαγές σε Γερουσία – Βουλή

Πλέον η ιταλική Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες.
Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.
Εάν τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν αισθητά στην επίσημη καταμέτρησης των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της- θα αναλάβει την εξουσία μία εθνικιστική κυβέρνηση.


itt.JPG

Στο 64,67% η συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 64,67% περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σχέση με τις εκλογές του 2018 οπότε είχε φθάσει στο 73,6%.

Για πρώτη φορά στην εξουσία - Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, Fratelli d'Italia της Giorgia Meloni κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία…
Όπως ανακοινώθηκε στις 20:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 51,08% ενώ στις εκλογές του 2018 ήταν 58,97%.
Το Fratelli d'Italia της Giorgia Meloni και η Lega του Salvini ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο ή με βάση τα ελληνικά δεδομένα στον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς έως ακροδεξιάς.
O δεξιός συνασπισμός έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ζητάει διευθέτηση του Ουκρανικού.
Η στάση της Meloni θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη.
giorgia.JPG
camera.jpg

Μήνυμα Salvini

Ο γραμματέας της Lega, Matteo Salvini, είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία στις 25/9/2022.
«Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία.
Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε.

Οι απειλές της Commission ενίσχυσαν τη Meloni

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να βρίσκονταν σε αμηχανία ακόμη και πριν από τις εκλογές και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Commission τις πιο ορατές και απειλητικές παρατηρήσεις ενός σημαντικού πολιτικού της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία.
H Ursula Von der Leyen ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε τα εξής: «Θα δούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία».
«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση - και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία - έχουμε τα εργαλεία».
Δηλαδή άθελα της η Γερμανίδα αξιωματούχος με τις απαράδεκτες απειλές έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην εκλογική νίκη της Meloni και του δεξιού συνασπισμού.

Μειώσεις φόρων

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, τους Salvini και Berlusconi, έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, να περιορίσει τις ροές μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, καθώς και φιλόδοξη πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στην Ιταλία.

Αντικαθιστά τον Draghi – Οι προκλήσεις

Η Meloni αντικαθιστά τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα εν μέσω μιας σειράς αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνδυάζονται για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Meloni προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Meloni – Ταμείο Ανάκαμψης

η Meloni έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης