Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένας λόγος υπάρχει στην ερώτηση γιατί συνεχίζεται το sell off στις αγορές... έρχεται μεγαλύτερη πτώση

Ένας λόγος υπάρχει στην ερώτηση γιατί συνεχίζεται το sell off στις αγορές... έρχεται μεγαλύτερη πτώση

Η εποχή του πληθωρισμού έχει τελειώσει... για τις τιμές περιουσιακών στοιχείων στη Wall Street

Καθώς ο εντεινόμενος αγώνας της Federal Reserve ενάντια στον πληθωρισμό βυθίζει κάθε περιουσιακό στοιχείο στη Wall Street, οι επενδυτές ρωτούν: Γιατί να αγοράσουν τώρα όταν τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα φθηνότερα;

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ήπιο ξεπούλημα μετοχών αυτόν τον μήνα μετατράπηκε σε μια ολοένα βαθύτερη ώθηση προς τα κάτω που εξαφάνισε σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέρδη στον S&P 500.
Οι εντυπωσιακές αποδόσεις στο εταιρικό χρέος δεν ήταν αρκετές για να δελεάσουν τους αγοραστές ενώ οι επενδυτές σταθμεύουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους σε μετρητά, περιμένοντας περισσότερο πόνο στην οικονομία που προκαλεί η κεντρική τράπεζα - και μια καλύτερη ευκαιρία αγοράς.
Ταυτόχρονα, η καταστροφή του χρέους της Citrix Systems υπογραμμίζει το αυστηρότερο κλίμα για άντληση κεφαλαίων για την επιχειρηματική Αμερική, επιβαρύνοντας τις προοπτικές για τις χρεωμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο.
Όλα αυτά έρχονται σε μια κακή στιγμή για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ είναι κάτω από τα πολυετή υψηλά, ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω μετά τον διπλασιασμό του S&P 500 από τον πάτο της πανδημίας.
Και ακόμη και με τις ονομαστικές αποδόσεις του Δημοσίου στα υψηλότερα επίπεδα σε πάνω από μια δεκαετία, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια έχουν περιθώρια να ανέβουν ακόμη υψηλότερα.

Η στάση της Fed

Ο Jerome Powell της Fed δεν λαμβάνει υπόψιν την απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Πέρασε τους τελευταίους έξι μήνες, στην αρχή διακριτικά και στη συνέχεια άμεσα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να μειωθεί μέχρι να χαλαρώσουν οι υπερβολές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να σφίγγει την πολιτική της τον Μάρτιο, οι αποδόσεις των 10 ετών έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει 20% και τα spreads των junk-ομολόγων διευρύνονται κατά περίπου 90 μονάδες βάσης.
«Το μήνυμα από τη Fed είναι ότι «Θα συνεχίσουμε να συσφίγγουμε μέχρι να πάει κάτι στραβά», δήλωσε ο George Pearkes, Global Macro Strategist της Bespoke Investment Group.
«Το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει πάει στραβά ακόμη μας λέει ότι δεν τελειώσαμε.
Εάν η Fed έχει αυτή τη διάθεση, πώς θα σταματήσουν οι αγορές θα πέφτουν;», αναρωτήθηκε
Ο Πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari είπε το ίδιο στα τέλη Αυγούστου, σχολιάζοντας ότι ήταν «ευτυχισμένος» που είδε την πτώση της αγοράς ως απάντηση στην ομιλία του Powell στο Jackson Hole, όπου ο πρόεδρος Jerome Powell διαπίστωσε ότι η κεντρική τράπεζα είχε δεσμευτεί να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό.
«Εάν υπάρχουν πιο επιθετικοί πωλητές και λιγότερο επιθετικοί αγοραστές, αυτή η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα προκαλέσει σίγουρα κάποιο αποπληθωρισμό στις τιμές των μετοχών», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley.
«Και στο βαθμό που αυτό περνάμε τώρα, είναι παρόμοιο με τη μείωση της ζήτησης για άλλα πράγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης