Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan συγκαλεί σύσκεψη υψηλού επιπέδου για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Στο τραπέζι το σύστημα Mir

Ο Erdogan συγκαλεί σύσκεψη υψηλού επιπέδου για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Στο τραπέζι το σύστημα Mir
Το Mir, είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών της Ρωσίας που ίδρυσε η Κεντρική Τράπεζα το 2017
Σχετικά Άρθρα
Το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης -υψηλού επιπέδου- που συγκάλεσε για αύριο (23/9/2022) ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Όπως μετέδωσε το Reuters, στη συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους, ο Erdogan θα συζητήσει τις συμφωνίες με τη Ρωσία, τις τρέχουσες σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την γενική οικονομική κατάσταση.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν τη σύσκεψη για το Mir με τις επαφές που είχε ο Erdogan στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσε να κάποιος να μιλήσει για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης, καθώς Ρωσία και Τουρκία έχουν συμφωνήσει για το φυσικό αέριο αλλά και για πυρηνικά. Ειδικότερα, ο Erdogan ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του και η Ρωσία συνήψαν μια συμφωνία με την οποία θα επιλύεται η διαμάχη για ένα πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, επαναφέροντας στο έργο την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του.

Δύο τράπεζες κατήργησαν το Mir

Ήδη δύο τουρκικές τράπεζες (Denizbank και η Isbank) έχουν συμμορφωθεί με τις δυτικές επιταγές για αποφυγή χρήσης του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, και στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου στην Τουρκία πρόκειται να βρίσκεται η γενική στάση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος έναντι του Mir.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι περισσότερες τράπεζες θα σταματήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω του κινδύνου κυρώσεων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναστολής από την Isbank και την Denizbank είχαν αρκετό νόημα.
Το Mir, είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών της Ρωσίας που ίδρυσε η Κεντρική Τράπεζα το 2017 και χρησιμοποιείται από ρώσικες εταιρείες, όπως η Aeroflot και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, αν και έχει γίνει αποδεκτό και από ξένες εταιρείες όπως οι τουρκικές τράπεζες.
Μέσω αυτού του συστήματος, Ρώσοι τουρίστες αλλά και επιχειρήσεις κάνουν συναλλαγές στο εξωτερικό καθώς οι ρωσικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση στις αμερικανικές Visa και MasterCard .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης