Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αναθεωρεί επί τα χείρω την ύφεση στην Ευρωζώνη, στο -2,2% το 2023 - Ανησυχία για το κόστος ενέργειας

Deutsche Bank: Αναθεωρεί επί τα χείρω την ύφεση στην Ευρωζώνη, στο -2,2% το 2023 - Ανησυχία για το κόστος ενέργειας
Η Deutsche Bank μειώνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 8,2% για το 2022 και στο 6,2% για το 2023

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023, προχώρησε η Deutsche Bank, «βλέποντας» πλέον ύφεση -2,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης -0,3%, καθώς παράγοντες, όπως ο ψυχρός χειμώνας ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας, μπορεί να επιδράσουν ιδιαίτερα αρνητικά, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος είναι στα ύψη.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αγωγός Nord Stream 1, που μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έκλεισε επ' αόριστον, φαινομενικά λόγω προβλημάτων συντήρησης.
Ως αποτέλεσμα, η ενεργειακή κρίση κλιμακώθηκε, ωθώντας προς υψηλότερα επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις….
Στον αντίποδα, η ΕΕ προσπάθησε να απαντήσει, διευρύνοντας την γκάμα των εργαλείων πολιτικής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη για να μετριάσουν τις πιέσεις στις τιμές.
Ωστόσο, η ζήτηση για ενέργεια πρέπει να μειωθεί, καθώς μάλιστα το σενάριο της ήπιας ύφεσης δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.
Η Γερμανία παραμένει η πιο εκτεθειμένη στον περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου, για αυτό η Deutsche Bank αναθεωρεί επί τα χείρω της εκτιμήσεις για το γερμανικό ΑΕΠ το 2023 από -1% σε -3έως -4%.
Παράλληλα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί από -0,3% σε -2,2%.
Από την άλλη, αμυντικά μπορεί να επιδράσει το γεγονός ότι η δημοσιονομική θωράκιση ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματική ή αν οι τιμές του φυσικού αερίου μειωθούν αισθητά το 2023.
Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά: ψυχρός χειμώνας ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας.
Οι προσδοκίες της γερμανικής τράπεζας για τον ονομαστικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ το 2022 και το 2023 έχουν μειωθεί κατά μερικά δέκατα σε 8,2% και 6,2% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Οι βασικές προβλέψεις μας για τον ρυθμό αύξησης των τιμών παραμένουν αμετάβλητες, στο 3,8% και 4,0%, αντίστοιχα.
Η χαλάρωση του ενεργειακού πληθωρισμού και η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ θα έπρεπε να έχουν μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά αρνητικά επιδρούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η στενή αγορά εργασίας…
fgf.JPG
Επιτόκιο…

Παρά τη βαθύτερη ύφεση, η Deutsche Bank διατηρεί την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 2,5%.
Επίσης, η ύφεση και η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να δοκιμάσουν τη σταθερότητα στην Ιταλία.
Είναι μια πιθανότητα, αλλά η χρήση του TPI δεν είναι το βασικό σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, όσο τα κράτη μέλη συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς κανόνες της ΕΕ, θα απολαύουν του backstop TPI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης