Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mobius: Η Fed θα αυξήσει το επιτόκιό της ως το 9% αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός - Σημαντικός δείκτης για τις αγορές το bitcoin

Mobius: Η Fed θα αυξήσει το επιτόκιό της ως το 9% αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός - Σημαντικός δείκτης για τις αγορές το bitcoin
Το bitcoin κατά τον Mobius είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πού θα πάνε οι αγορές στο μέλλον
Σχετικά Άρθρα

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για τους δανειολήπτες διατύπωσε ο γνωστός βετεράνος επενδυτής και ιδρυτικός εταίρος της Mobius Capital Partners, Mark Mobius, προβλέποντας ότι η Fed μπορεί να  αυξήσει τα επιτόκια έως το 9%.
Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Mobius είπε ότι επειδή ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, «η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από τον πληθωρισμό για να σκοτώσει τον πληθωρισμό».
Ο Mobius έκανε παρόμοια σχόλια μιλώντας στο Squawk Box του CNBC λίγο νωρίτερα, όπου υποστήριξε ότι δεν αποκλείει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς κατά 1%-2% σε κάθε συνεδρίασή της για να ξεπεράσει το ποσοστό του πληθωρισμού.
Το σχόλιο του Mobius έρχεται μια ημέρα αφότου ο Dow Jones Industrial Average υπέστη τη χειρότερη κατάρρευση των τελευταίων δύο ετών, μετά τις τελευταίες ενδείξεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά σε ετήσια βάση στο 8,3%, μετά την αναρρίχησή του στο 9,1% τον Ιούλιο.
Ο Mobius έθιξε επίσης το θέμα των κρυπτονομισμάτων, επισημαίνοντας ότι η Fed αγνοεί τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν δίνουν προσοχή στα κρυπτονομίσματα, που όμως κάνουν τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.
Ενώ τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν τόσο σημαντικό σημείο εστίασης όσο η νομισματική προσφορά, σύμφωνα με τον Mobius, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία «έχουν επιπτώσεις σε ότι αφορά τον πλούτο σε πάρα πολλούς ανθρώπους».
Κλείνοντας ο Mobius πρόσθεσε ότι βλέπει ειδικά το bitcoin ως έναν σημαντικό δείκτη για το πού θα πάνε οι αγορές στο μέλλον.

Έρχεται πόνος στις αγορές

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα, ο Mark Mobius, ερωτώμενος για την κίνηση στις αγορές, είχε διατυπώσει  μαύρες προβλέψεις που έκαναν λόγο για «περισσότερο πόνο προσεχώς».
«Η εικόνα φαίνεται πολύ άσχημη και πιστεύω θα χειροτερέψει», απάντησε, «επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό».
Στη συνέχεια η Fed θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, για να σταματήσει την υπερβολική ενίσχυση του δολαρίου, που μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών, πρόσθεσε.
Εάν όμως η Fed αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό του πληθωρισμού, η οικονομική ανάπτυξη και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα δεχτούν ισχυρές καθοδικές πιέσεις συνέχισε ο Mobius.
Σε ότι αφορά ειδικά την Ευρώπη, ο Mobius προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση της περιοχής θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων θα μειώσει την καταναλωτική ζήτηση και θα αναγκάσει τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή ή να κλείσουν.
«Αυτό είναι ένα πολύ κακό σενάριο για την Ευρώπη», είπε.
«Κι εκεί η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί», κατέληξε ο Mobius.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης