Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

"Διακράτηση" συστήνει για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Τρ. Πειραιώς ο S&P

(upd)Αμετάβλητες διατήρησε τις  τιμές στόχους και τις συστάσεις των ελληνικών τραπεζών η Deutsche Bank, στην τελευταία έκθεση της που αφορά ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο, αν και υπάρχουν κίνδυνοι καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στις καταθέσεις βρίσκονται στην “αρνητική ζώνη”.
Η τιμή στόχος στην Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 11,80 ευρώ και η σύσταση hold ενώ για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ και η σύσταση hold. Για την Τράπεζα Κύπρου, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 4,10 ευρώ και η σύσταση «διακράτηση» και για την Eurobank η γερμανική τράπεζα αποδίδει σύσταση hold και τιμή στόχο τα 5,60 ευρώ. Τέλος για την Marfin Popular Bank, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,90 ευρώ και η σύσταση hold.
Για την Εθνική, η DB επισημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας (στο 9,3%) και δεδομένα τα οφέλη από τη φθηνή χρηματοδότηση καταθέσεων, είναι πολύ θετικά για την τράπεζα, ενώ σημαντική είναι και η έκθεσης στον αναπτυσσόμενο τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας. Μελανό σημείο θεωρεί την έκθεσή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 20 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με την Alpha Bank θεωρεί ότι θα  παραμείνει κερδοφόρα, γεγονός που θα τη βοηθήσει να διατηρήσει ισχυρή την κεφαλαιακή της επάρκεια (στο 8,8%). Προβληματισμούς εκφράζει όμως για τη Eurobank, καθώς κρίνει την επιθετική στρατηγική ανάπτυξης του δανεισμού σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.
Καλύτερα από ό,τι οι ελληνικές τράπεζες θεωρεί ότι συμπεριφέρονται Marfin και Κύπρου, ενώ “αγκάθι” πιστεύει ότι είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Τρ. Πειραιώς ο S&P

Στην επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σήμερα ο οίκος Standard & Poor's, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού στην ATE Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο οίκος διαμορφώνει την αξιολόγηση στο ΒΒ/Β.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο S&P απέσυρε τη σύσταση της αξιολόγησης (CreditWatch) της τράπεζας, όπου έχει τοποθετηθεί από τις 16 Ιουλίου. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η Ελλάδα, αυτό θα προκαλέσει και την υποβάθμιση της τράπεζας.
Οι τρέχουσα αξιολόγηση της τράπεζας αντανακλά τους κινδύνους της χώρας, με την αξιολόγηση της Ελλάδας να διαμορφώνεται στο BB+/Negative/B. Μάλιστα ο οίκος θεωρεί ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι μετά και την έκθεση της τράπεζας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τις δυσκολίες χρηματοδότησης της. Ωστόσο, στα θετικά εντάσσει το μερίδιο της τράπεζας στην ελληνική αγορά, καθώς και την καλή κύρια κεφαλαιακή βάση και το αποτελεσματικό management.
Η Τρ. Πειραιώς χτες ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση που είχε καταθέσει στις 14 Ιουλίου στην κυβέρνηση για τη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης, εάν τα λειτουργικά έσοδα της Πειραιώς αποδυναμωθούν σημαντικά, ενώ υπαρκτός είναι και ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος εξαιτίας των δυσκολιών χρηματοδότησης και της εξάρτησης από τα “φθηνά” κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα, ο οίκος προειδοποιεί για υποβάθμιση σε περίπτωση που η ποιότητα των κεφαλαίων μειωθεί, γεγονός που θα πλήξει και την κερδοφορία των τραπεζών. Η αναβάθμιση του outlook σε σταθερό είναι απίθανο, αφού η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη. Αυτή η προοπτική θα τεθεί υπόψη μόνο εάν η Πειραιώς επιδείξει σημαντική βελτίωση στα θεμελειώδη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης