Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Διεκόπη η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia - Εκκένωση των γύρω περιοχών ζήτησε από τους κατοίκους το Κίεβο

tags :
Ουκρανία: Διεκόπη η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia - Εκκένωση των γύρω περιοχών ζήτησε από τους κατοίκους το Κίεβο
Η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις, γνωστοποίησε πως η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia σταμάτησε εντελώς και ότι αποσυνδέθηκε η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Σταμάτησε εντελώς η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia, με τις αλληλοκατηγορίες, ωστόσο, Μόσχας και Κιέβου για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού που έχουν προκαλέσει ανησυχία και φόβους για μια πυρηνική καταστροφή παρόμοια με εκείνην του Τσέρνομπιλ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, να παραμένουν.
Ήδη, την Παρασκευή (9/9) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε κάνει λόγο για black out στο Energodar, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, με την κατάσταση αυτή να «υπονομεύει τη λειτουργία του», ζητώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή αυτήν.
Την Κυριακή 11/9 η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις, γνωστοποίησε πως η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia σταμάτησε εντελώς και ότι αποσυνδέθηκε η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο ενέργειας.

Έκκληση του Κιέβου οι κάτοικοι να εγκαταλείχουν τις εστίες τους

Στο μεταξύ, το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη 7/9 τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.
Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.
«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia ….και τους λέω εκκενώστε!
Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία»,δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Προειδοποίηση ΙΑΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε στις 9/9 ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Enerhodar, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.
Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Enerhodar, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Rafael Grossi, ζητώντας «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης