Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εξωφρενικό! Η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα λόγω… Μικρασιατικής Καταστροφής

Εξωφρενικό! Η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα λόγω… Μικρασιατικής Καταστροφής
Ανεξάντλητη η εφευρετικότητα της Τουρκίας...
«Ανεξάντλητο» έως και... εξωφρενικό φαίνεται πως είναι το διπλωματικό «οπλοστάσιο» της τουρκικής κυβέρνησης...

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και να προβεί σε άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες, «προκειμένου να καταγγελθεί η ελληνική προκλητικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο «συζητείται αν μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ ερώτημα αποτελεί το αν μπορεί να τύχει αξιοποίησης «το ατού του αιτήματος αποζημίωσης λόγω των καταστροφών που συνέβησαν το 1922 στη Μικρά Ασία από τον Ελληνικό Στρατό». 

«Προσφυγή στη Χάγη»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει ξεφύγει από το Διεθνές Δίκαιο.
Η πρότασή μου είναι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για τη στρατικοποίηση των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς.
Το δικαστήριο πιθανότατα θα δηλώσει έλλειψη δικαιοδοσίας, αλλά, αν μη τι άλλο, αυτή θα είναι μια προσπάθεια που θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκφεύγει του νόμου», λέει στη Milliyet Τούρκος εμπειρογνώμων.
«Ίσως καταστεί δυνατό δε να διεκδικήσουμε αναδρομικά αποζημίωση για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας». 
Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Galatasaray, Ειδικός Διεθνών Σχέσεων Καθ., ο Δρ. Enis Tulça τόνισε ότι η τελευταία ελληνοτουρκική κρίση δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης είναι πολύ δύσκολη. 
Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες μπόρεσαν να φτάσουν στο στάδιο του «κρίσης-διαλόγου» από το επίπεδο «κρίσης-κρίσης» προηγουμένως, ο Tulça δήλωσε ότι η Τουρκία έχει λόγους να ζητά αποζημίωση και μοιράστηκε τα ευρήματα από μελέτη του στην οποία υποτίθεται πως ερευνά τις θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν αποζημίωση σε περίπτωση έναρξης δικαστικής διαδικασίας, που μπορούν να βασιστούν σε μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος σε σχέση με τις θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία εις βάρος των Τούρκων.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως από την έρευνα του το 1999 «αποδεικνύεται» ότι, σύμφωνα με γαλλικές πηγές που επικαλείται, «οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα και μόνο στα αρχεία της Γαλλίας έχουν καταγραφεί ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα».

Εσωτερική πολιτική

Ο πρέσβης επί τιμή Uluç Özülker επεσήμανε ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόσφατη ένταση.
Ο Özülker είπε: «Ήρθες στην Ανατολία και της έκανες ζημιά...
Τι έδωσες για αυτό;
Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα των αποζημιώσεων.
Το πού θα καταλήξει η αίτηση είναι άγνωστο φυσικά» είπε. 
Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Oğuz Çelikkol, υπογράμμισε ότι λύση υπάρχει να αυξηθεί η διεθνής πίεση στην Ελλάδα, ενημερώνοντας ότι το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στη δικαιοσύνη δεν έχει συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη.
Ωστόσο, μια απώλεια πρέπει να τεκμηριωθεί» είπε.

 


Καταγραφή_352.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης