Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε ΒΒΑ/Α2 - Σταθερό το Outlook

S&P: Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε ΒΒΑ/Α2  - Σταθερό το Outlook
Η Κύπρος αναβαθμίστηκε...
Σε «BBB/A-2» αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου o αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, με το Outlook να παραμένει σταθερό.

Η διαφοροποιημένη οικονομία της Κύπρου έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε πρόσφατους εξωτερικούς κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας:
«Αναμένουμε ότι τα επίπεδα οικονομικού πλούτου θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2025, υποστηριζόμενα από τη σταθερή εγχώρια ζήτηση και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα».
Οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη σχετική πρόοδο στις διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει επίσης να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, «αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική μας ικανότητα για την Κύπρο σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3». 
Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τους κινδύνους ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποδυναμώσουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία έναντι της διαφοροποιημένης δομής και της ανθεκτικότητά της, παράλληλα με την προσδοκία ότι η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα συνεχίσει να βελτιώνεται.
Η ποικιλόμορφη οικονομία της Κύπρου αποδείχθηκε σχετικά ανθεκτική στους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία το 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Standard and Poor’s, η οικονομία θα επεκταθεί κατά 4,5% το 2022, παρά τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των επιχειρηματικών υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% και το 11% του κυπριακού ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε απότομα το 2022 (αντιστοιχούσε στο 27% των συνολικών αφίξεων πέρυσι), ο κλάδος θα έχει καλές επιδόσεις φέτος.
Σημειώνεται πως, παρότι η Κύπρος είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, δεν εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να μειωθεί έως το 2025 λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δυναμικής οικονομικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης