Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ήγγικεν η ώρα των καταστροφών και στις ασφαλιστικές

Ήγγικεν η ώρα των καταστροφών και στις ασφαλιστικές
Ανεβαίνει η θερμοκρασία, κινδυνεύει ο αστικός ιστός, ψάχνονται οι ασφαλιστικές
Σχετικά Άρθρα

Παρά τον ντόρο που γίνεται με φυσικές καταστροφές και τον κίνδυνο που διατρέχει η γη και η ανθρωπότητα, συνολικά οι οικονομικές απώλειες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μετρούν σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022 και υπολογίζεται ότι είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των τελευταία δέκα ετών που είναι τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την μελέτη της Swiss Re Στο ήμισυ περίπου και ελαφρά πιο πάνω των οικονομικών οι ασφαλισμένες. Η θερμοκρασία ωστόσο έχει πάρει την ανιούσα.
Μια σειρά από χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη, άνευ προηγουμένου πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός καταιγίδων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οδήγησαν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τις ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα ανθρωπογενή γεγονότα προκάλεσαν πρόσθετες ασφαλισμένες ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ανεβάζοντας τις συνολικές ασφαλισμένες ζημίες από καταστροφές σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Πυρκαγιές από ξηρασίες στην Ευρώπη λόγω ρεκόρ θερμοκρασιών

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλά μέρη της Ευρώπης ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες που προκαλούνται από ξηρασίες και πυρκαγιές. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων έξι μηνών υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ότι οι φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα οι δευτερογενείς κίνδυνοι, αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα σε όλες τις περιοχές.

Ο κίνδυνος εκ νέου στην ατζέντα των ασφαλιστικών

Τον Φεβρουάριο, μια σειρά από χειμερινές καταιγίδες έπληξαν την Ευρώπη και προκάλεσαν εκτιμώμενες ασφαλιστικές ζημίες ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, επαναφέροντας αυτόν τον βασικό κίνδυνο στην ατζέντα του ασφαλιστικού κλάδου. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες στην Αυστραλία, θέτοντας νέο ρεκόρ για απώλειες από πλημμύρες στη χώρα κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τον ασφαλιστικό κλάδο, πρόκειται για μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές που έγιναν ποτέ στη χώρα και το πιο δαπανηρό γεγονός παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2022, όσον αφορά στις ασφαλισμένες ζημίες.
Οι πλημμύρες στη Νότια Αφρική καθώς και στην Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές επιβεβαιώνουν περαιτέρω το αυξανόμενο δυναμικό απώλειας από τις πλημμύρες σε αστικές περιοχές παγκοσμίως.

Γαλλία εκπέμπει SOS

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων χαλαζοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων έπληξαν τη Γαλλία, προκαλώντας μέχρι στιγμής κατ' εκτίμηση ζημίες 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ασφαλιστική αγορά, με βάση τα στοιχεία της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Δύο ισχυροί καλοκαιρινοί καύσωνες που είχαν ως αποτέλεσμα θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει καταστροφικές δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Ευρώπη.

Αλλάζουν μορφή οι πόλεις

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο του 2022 ήταν περίπου 0,3°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, καθιστώντας τον τρίτο θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία. Καθώς η θέρμανση του κλίματος προβλέπεται να επιδεινώσει τις ξηρασίες, η πιθανότητα πυρκαγιών αυξάνεται, προκαλώντας μεγαλύτερη στους αστικούς ιστούς των πόλεων.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης