Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φωτιά στις αεροπορικές και θαλάσσιες ασφαλίσεις, κλείνουν λογαριασμούς οι ασφαλιστικές

Φωτιά στις αεροπορικές και θαλάσσιες ασφαλίσεις, κλείνουν λογαριασμούς οι ασφαλιστικές
Τα εμπορικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11% το πρώτο τρίμηνο του 2022

Σχεδόν τριπλασιάζονται τα ασφάλιστρα θαλασσίων και εναέριων μεταφορών. Στα ύψη το κόστος λειτουργίας των αεροπορικών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Το τέρμα του πολέμου θα αναχαιτίσει την κατάσταση, ωστόσο η ομίχλη δεν διαλύεται.
Τα εμπορικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την μεσιτική ασφαλίσεων Marsh η οποία παραδέχεται ότι οι μεγάλες αυξήσεις οφείλονται στις συνεχιζόμενες πιέσεις που ασκούνται από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας οδηγώντας στο ταβάνι τα τιμολόγια ορισμένων κλάδων όπως είναι οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Πόλεμος και εξαιρέσεις

Ο πόλεμος κατά το σύνηθες εξαιρείται από τα βασικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, με τους πελάτες που βρίσκονται σε ανάγκη σε κάποιες περιπτώσεις να αγοράζουν επί πλέον καλύψεις για κάποιες κατηγορίες, βάσει ορισμένων διατάξεων. Ωστόσο, δεν ισχύει πλέον για τον κλάδο των αερομεταφορών στην Ουκρανία, Ρωσία, και Λευκορωσία ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διένεξης.
Για τον υπόλοιπο κόσμο, τα ασφάλιστρα αερομεταφορών διπλασιάστηκαν αφού οι ασφαλιστικές προσπαθούν να βγάλουν τα ‘σπασμένα’.

Περιμένουν ζημιές μέχρι και 35 δισεκατομμύρια

Ο πόλεμος ή όπως αποκαλείται από την Ρωσία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει τις ασφαλιστικές σε απώλειες μεταξύ 16 και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κατηγορίες ασφάλισης όπως είναι η ασφάλιση αερομεταφορών, οι ναυτασφαλίσεις και οι πιστώσεις, η ασφάλιση πολιτικού κινδύνου και cyber, σύμφωνα με την S&P Global.
Μόνο τα claims των αερομεταφορών μπορεί να χτυπήσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια γράφει η S&P Global, μία και εκατοντάδες μισθωμένα αεροπλάνα έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση ως μέτρα πίεσης προς την Ρωσία
Εκμισθωτές αεροσκαφών εκτεθειμένος στην αγορά της Ρωσίας καταβάλλει σήμερα 10 φορές πάνω από το ασφάλιστρο που πλήρωνε πριν την έναρξη του πολέμου.

Πενταπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα στα πλοία

Στην ασφάλιση πλοίων, οι κάτοχοι ασφάλισης πληρώνουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο «παραβίασης» όταν ένα πλοίο εισέρχεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα ύδατα, τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται από την αγορά των Lloyd's.
Για την περιοχή γύρω από τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Avov, το ασφάλιστρο έχει πενταπλασιαστεί σε περίπου 5% της αξίας του πλοίου, από 0,025% πριν από την εισβολή, ανεβάζοντας το λογαριασμό σε εκατομμύρια δολάρια για ένα μόνο διάστημα επτά ημερών.
Κάθε φορά που τα πλοία πλέουν σε αυτά τα ύδατα, οι πλοιοκτήτες καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν έξτρα.

50% πάνω στα Ρωσικά ύδατα

Τα ασφαλιστικά τιμολόγια για τα πλοία που μπαίνουν σε Ρωσικά ύδατα έχουν και αυτά επίσης αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% αμέσως μόλις τα Lloyds χαρακτήρισαν υψηλού ρίσκου τα Ρωσικά λιμάνια.
Και αφού τα Lloyds συμπεριέλαβαν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου τα Ρωσικά λιμάνια κάποιες ασφαλιστικές έπαυσαν και να δίνουν καλύψεις σε πλοία.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης