Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Με όχημα τα εταιρικά αποτελέσματα βάζει στόχο το μηδενισμό των απωλειών

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Με όχημα τα εταιρικά αποτελέσματα βάζει στόχο το μηδενισμό των απωλειών

Τα αποτελέσματα των τραπεζών λίγες μέρες πριν δημοσιευτούν είχαν ήδη αρχίσει να προεξοφλούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Σχετικά Άρθρα

Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, λόγω των δυνατών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα που άρχισαν να ανακοινώνονται και από τις εγχώριες εισηγμένες αναπτερώνει τις ελπίδες, για βελτίωση του κλίματος στην αγορά και προσέγγιση των επιπέδων που είχε στο ξεκίνημα του έτους, δηλαδή με στόχο να μηδενιστούν οι ετήσιες απώλειες.
Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, έστω και διστακτικά οι λιγοστοί επενδυτές οδηγούν υψηλότερα τις αποτιμήσεις.
Μετά την καταγραφή νεότερων χαμηλών έτους στις αρχές Ιουλίου, η συνέχεια έδειξε πως κρίσιμες στηρίξεις δεν σπάνε και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα φτάνοντας στις 29 Ιουλίου 2022 στις 850 μονάδες.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών λίγες μέρες πριν δημοσιευτούν είχαν ήδη αρχίσει να προεξοφλούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και όπως φάνηκε από τις πρώτες δημοσιεύσεις, ορθά έπραξαν οι επενδυτές.

Η πορεία του Ιουλίου

Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με άνοδο 5,01% βάζοντας τέλος στους δύο πτωτικούς μήνες που προηγήθηκαν, ενώ περιόρισε και τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 4,73%.
Αντίστοιχη εικόνα και από τον FTSE 25 ο οποίος τώρα υποχωρεί 4,60%.
Ο τραπεζικός δείκτης αν και ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών τον μήνα που πέρασε είχε άνοδο 4,69%, αλλά λόγω της πτώσης κατά 18,60% τον Ιούνιο, συνεχίζει να έχει απώλειες 9,36% από την αρχή του έτους.
Η άνοδος της αγοράς στηρίχθηκε και στην Coca Cola, η οποία μετά από ένα σημαντικό διάστημα πτώσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατάφερε τον Ιούλιο να ανακάμψει κατά 14,4%.
Άνοδο 11,9% σημείωσε η ΕΥΔΑΠ, 9,9% η ΔΕΗ, 9,3%, η Jumbo, 8,9% η Aegean, 8% η Εθνική, 6% η Eurobank και 4% η Alpha Bank.
Στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η Κρέκα με άνοδο 70% και ακολούθησε η AVE με 27%, η MIG me 25,6%, η Ίλυδα με 25,6% επίσης και η ΕΚΤΕΡ με 23,4%.

Τα γεγονότα που ακολουθούν

Αύριο, Τρίτη 2η Αυγούστου, δημοσιεύει αποτελέσματα η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου η Τράπεζα Πειραιώς και έτσι κλείνει ο κύκλος των συστημικών.
Στις 3/8 έχει γενική συνέλευση η ΔΕΗ για την αγορά ιδίων μετοχών, επομένως θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επανεκκίνηση του προγράμματος.
Ήδη η μετοχή έχει ανακάμψει από τα χαμηλά των 4,76 ευρώ που είχε βρεθεί στις 11 Ιουλίου.
Στις 4/8 δημοσιεύει ο ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα από Μυτιληναίο και Τιτάν, ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τις διοικήσεις, ειδικά της πρώτης, να στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα για το σύνολο της χρήσης.
Θετικό μήνυμα έστειλε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, για ανοδική αναθεώρηση των στόχων, αλλά και στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Eurobank.

Το επόμενο κρίσιμο σημείο

Τεχνικά, το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι οι 867 μονάδες περίπου, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών και επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, αλλάζει τη μεσομακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης