Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία Πειραιώς – Blantyre: Πως μεταφέρουν εταιρείες σε Ιρλανδία – Νησιά Cayman, 3 Έλληνες, ένας Βρετανός και 8 Αμερικανοί δικηγόροι

Συμφωνία Πειραιώς – Blantyre: Πως μεταφέρουν εταιρείες σε Ιρλανδία – Νησιά Cayman, 3 Έλληνες, ένας Βρετανός και 8 Αμερικανοί δικηγόροι
Η ένσταση της Delloitte Touche και σε ποιόν ανήκει ο έλεγχος της Strix holdings;

εισφορά σε είδος (11,87% Αtiica Holdings) της Πειραιώς πρός την Strix Holdings – η οποία πιθανότατα δεν θα είναι η μοναδική – συνεχίζεται η συναλλαγή διαχείρισης των μη κύριων συμμετοχών από το Blantyre Capital.
To τελευταίο, μέσω της Strix Asset management, έχει αναλάβει την διαχείριση των μη κύριων συμμετοχών, ωστόσο δημιουργούνται ερωτηματικά πως η Πειραιώς εμφανίζει ακόμα στις οικονομικές καταστάσεις να έλεγχει το 100% της Strix holdings, μια ιρλανδικής εταιρείας ειδικού σκοπού για την οποία πραγματοποιήθηκε συμφωνία μετόχων στις 14 Ιουλίου 2022.
Η συμφωνία μετόχων προφανώς περιγράφει τον τελικό κάτοχο, ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση της Attica αναφέρεται ότι, η Strix holdings ελέγχεται από το Βlantyre Capital, η οποία ελέγχεται από τον κ. Μ. Μukadam. (;)
H Πειραιώς “αδειάζει” από τις συμμετοχές που κατευθύνονται σε ιρλανδική εταιρεία ειδικού σκοπού την οποία διαχειρίζεται το Blantyre Capital, ένα Fund στα νησιά Cayman.
Και για την μεταφορά εταιρειών, ενεργητικών κλπ χρησιμοποιούνται τρείς Έλληνες, ένας Bρετανός ινδικής καταγωγής και οκτώ Aμερικανοί δικηγόροι του Blantyre .
Συγκεκριμένα, οι τρεις Έλληνες είναι οι (Γ. Βογιατζής, Η Τρίγκας. Χ. Βλάχος), ο Βρετανός ινδικής καταγωγής είναι ο Μ. Mukadam του Blantyre, ενω υπάρχει μια εταιρεία ειδικού σκοπού στην Ιρλανδία, μια εταιρεία διαχείρισης στην Ιρλανδία, και ένα fund στα νησιά cayman, το Blantyre Capital και 8 Αμερικανοί ; δικηγόροι της Proskauer, ( Κ. Μoll, J. Vervwey, R. Gaut, C. Greenspan, E. Baltay, J. Greenhouse, R. Wells- Scott. J. Schisperrs ) ως εκπρόσωποι του Blantyre.

Γιατί, όμως, μια τράπεζα μεταφέρει για δέκα χρόνια την διαχείριση των συμμετοχών στα νησιά Cayman, Ιρλανδια και δεν πουλά τις συμμετοχές η ίδια όταν διαθέτει στελέχη τα οποία, όπως θα δούμε, μεταφέρθηκαν στο Blantyre ή στην Strix management.
Το Βlantyre capital, πριν από την συμφωνία Μayfair, απέκτησε κόκκινο δάνειο της εφημερίδας “Πρώτο θέμα” έναντι 4 εκατ. ευρώ μέσω του πακέτου Trinity I.
Τo πακέτο δανείων Trinity I περιλάμβανε δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των Μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και απαιτήσεις από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Η μεικτή λογιστική αξία των τριών δανείων ανερχόταν σε 128,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.
Ο δε Μ. Μukadam, πρώην στέλεχος του York, ΚΚR, Deutche bank μέσω του Blantyre δάνειζε ελληνικές εταιρείες με 8-9% ενω είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τα δάνεια Γ. Λογοθέτη στην Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία κατέληξαν στην Davidson kempner.

Ποιά είναι η Strix holdings

Η Tράπεζα Πειραιώς,στα τέλη του 2021, σύναψε συμφωνία με θυγατρικές της Blantyre Capital για την διαχείριση από τις τελευταίες μη βασικών συμμετοχών της Τράπεζας.
Ειδικότερα, η τράπεζα μεταβίβασε μη κύριες συμμετοχές στη νεοϊδρυθείσα ιρλανδική Strix Holdings, την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της οποίας ανέλαβε, για 10 έτη, η Strix Asset Management, η οποία θα λάβει σταθερή αμοιβή (management fee) και αμοιβές επιτυχίας (success fees) – όταν πουληθούν οι συμμετοχές.
Η λογιστική αξία των θυγατρικών/συμμετοχών της Πειραιώς, οι οποίες εισφέρθηκαν στη Strix Holdings, ανερχόταν σε 195 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τις εξής εταιρείες: ETBA ΒΙ.ΠΕ, Piraeus Equity Partners, τις εταιρείες ακινήτων Euroterra, Rebikat, ΕΥΡΩΑΚ καθώς και όλες τις θυγατρικές των προαναφερόμενων εταιρειών.
Aπό την συμφωνία έμειναν εκτός το Eρρίκος Ντυνάν ( που εισφέρθηκε καθαρό από χρέη στο Blantyre capital ), η ΑΝΕΚ, η Attica, κλπ.΄
Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Παρασκευής, σιγά – σιγά “αδειάζει” η Πειραιώς και μεταφέρονται και αυτές οι εταιρείες στο Blantyre.

H πώληση της Strix management και ποσοστού της Holdings

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, η Τράπεζα Πειραιώς πωλεί το 75% της Strix Asset management ( Η εταιρεία που θα λάβει τις προμήθειες ), και ένα ποσοστό στην Holdings , έναντι 36 εκατ. ευρώ
Με την πώληση του 75% της Strix Asset Management, η τράπεζα απώλεσε τον έλεγχο των θυγατρικών, που εισφέρθηκαν εις είδος στη Strix Holdings, ενώ αναγνώρισε τις επενδύσεις στις Strix Holdings και Strix Asset Management στην εύλογη αξία τους, με αποτέλεσμα να αναγνωρίσει στην κατάσταση αποτελεσμάτων κέρδος 184 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση των θυγατρικών που αποαναγνωρίστηκαν ανήλθε σε 188 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Πειραιώς μειώθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 92 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η Πειραιώς, η τράπεζα συνεχίζει να κατέχει τον έλεγχο ενω τα δάνεια παραμένουν στην Τράπεζα ή στην Intrum.
Mάλιστα, η συμφωνία εμφανίστηκε ως “ιδέα” και επιτυχία του Έλληνα κ. Χρήστου Βλάχου, στελέχους του Blantyre.

Στην Strix Asset management ή το Βlantyre όμως, μεταφέρθηκαν από την Πειραιώς δυο ακόμα στελέχη, οι κ .κ Γιάννης Βογιατζής και Ηλίας Τρίγκας προφανώς ως τοποτηρητές της συμφωνίας.
Η τράπεζα δε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αρμοδίως, είχε κεφαλαιακό όφελος 0,7 στα κεφάλαια, δηλαδή απελευθέρωσε κεφάλαια.
Πως, όμως, η τράπεζα κατέχει το 100% της Strix holdings αφού πούλησε ποσοστό;
Το “μυστικό”, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, κρύβεται στην συμφωνία μετόχων Πειραιώς – Blantyre στην Strix Ηoldings καθώς ουδείς εκτός από τους αμερικανούς δικηγόρους μπορεί να δεί σε ποιον ανήκει τι.

Οι ενστάσεις της Delloitte Touche για τις αποαναγνωρίσεις

Στον ισολογισμό της Πειραιώς του 2021, οι ορκωτοί ελεγκτές της Delloitte Touche επισήμαναν - ως όφειλαν - πως λόγω της πολυπλοκότητας στην συναλλαγή Mayfair με το fund Βlantyre ( μη κύριες συμμετοχές) , η απώλεια ελέγχου των θυγατρικών θεωρήθηκε σημαντικό θέμα αναφορικά με το αν πληρούνται τα κριτήρια αποαναγνώρισης με βάση το ΔΧΠΑ10.
Επίσης, πρόσθεταν ότι, η επιμέτρηση της λογιστικής αξίας περιέχει λογιστικές εκτιμήσεις με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας.
Παρά τις ενστάσεις των ελεγκτών όλα τα ανωτέρω εγκρίθηκαν από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας και το ΤΧΣ.
0_20.JPG
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης