Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ρωσία – Ιράν – Τουρκία: Η ισχυρή τρόικα που κατατροπώνει τον Biden στη Δυτική Ασία

Ρωσία – Ιράν – Τουρκία: Η ισχυρή τρόικα που κατατροπώνει τον Biden στη Δυτική Ασία
Νέα δεδομένα δημιουργεί στη Δυτική Ασία η συνεργασία Μόσχας, Τεχεράνης και Άγκυρας
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συνήλθαν για να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη Δυτική Ασία, με την κατοχή τμήματος της Συρίας από τις ΗΠΑ να αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης.
Το φυσικό αέριο, το σιτάρι, οι πύραυλοι και τα drones –τα πιο καυτά θέματα στην παγκόσμια γεωπολιτική σήμερα– ήταν όλα στην ημερήσια διάταξη στην Τεχεράνη, γράφει σε ανάλυσή του ο γνωστός Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar.
Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης που ενώνει Ιράν-Ρωσία-Τουρκία ήταν μια συναρπαστική υπόθεση με πολλούς τρόπους.
Φαινομενικά σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα στη Συρία, που ξεκίνησε το 2017, η κοινή δήλωση κορυφής σημείωσε δεόντως ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται για την εξάλειψη τρομοκρατών» στη Συρία και «δεν θα δεχτούν νέα τρομοκρατικά γεγονότα στη Συρία».
Αυτή είναι μια γενική απόρριψη της εξαιρετικής μονοπολικότητας του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κάποτε κυριάρχησε στη Δυτική Ασία.

Πολιτική λύση στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στη δική του ομιλία, ήταν ακόμη πιο σαφής.
Τόνισε «συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς» και οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τα πράγματα με το όνομά τους:
«Τα δυτικά κράτη με επικεφαλής τις ΗΠΑ ενθαρρύνουν έντονα το αυτονομιστικό αίσθημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας και λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της, με σκοπό την τελική διάσπαση του συριακού κράτους».
Έτσι, θα υπάρξουν «πρόσθετα βήματα στην τριμερή μας μορφή» που στοχεύουν στη «σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτές τις περιοχές» και, κυρίως, στην επαναφορά του ελέγχου στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας», σημείωσαν.
Οι μέρες της αυτοκρατορικής λεηλασίας πέρασαν.
Οι διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου – Putin/Raisi and Putin/Erdogan– ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες, σύμφωνα με τον Escobar.

Το ρωσικό σχέδιο

Το πλαίσιο είναι βασικό εδώ: η συγκέντρωση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Putin στο Τουρκμενιστάν στα τέλη Ιουνίου για την 6η σύνοδο κορυφής της Κασπίας, όπου ήταν παρόντα όλα τα παράκτια έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, και μετά τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov στην Αλγερία, το Μπαχρέιν, το Ομάν, και τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με όλους τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
Η ρωσική διπλωματία υφαίνει προσεκτικά το γεωπολιτικό της σχέδιο από τη Δυτική Ασία έως την Κεντρική Ασία – με όλους να θέλουν να μιλήσουν και να ακούσουν τη Μόσχα.
Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας τείνει να κλίνει προς τη διαχείριση των συγκρούσεων και είναι ισχυρή στις εμπορικές σχέσεις.
Η σχέση Ιράν-Ρωσίας είναι εντελώς διαφορετική: Πρόκειται περισσότερο για μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Συμφωνία - μαμούθ

Επομένως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη ρωσική Gazprom.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν – εξαιρετικά αναγκαία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Εφτά συμφωνίες αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισχύουν για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου.
Άλλες επικεντρώνονται στην κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου για εξαγωγή και έργα LNG.
Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Yury Ushakov διέρρευσε ότι ο Putin και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, «συζήτησαν εννοιολογικά ζητήματα».
Υπονοεί τη μεγάλη στρατηγική, όπως στην εξελισσόμενη, πολύπλοκη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρασίας, στην οποία οι τρεις βασικοί κόμβοι είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, που τώρα εντείνουν τη διασύνδεσή τους.
Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν
αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τα βασικά σημεία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ιράν.

Το μέτωπο των όπλων

Αν δεν είχε σταματήσει στην Ουκρανία, τότε μετά από λίγο η συμμαχία θα είχε ξεκινήσει πόλεμο με το πρόσχημα της Κριμαίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Khamenei.
Εξάλλου υπάρχει το μέτωπο των όπλων.
Το Ιράν είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στην παραγωγή drone: Pelican, Arash, Homa, Chamrosh, Jubin, Ababil, Bavar, drones recon, επιθετικά drones, ακόμη και drones καμικάζι, φθηνά και αποτελεσματικά, που αναπτύσσονται κυρίως από ναυτικές πλατφόρμες στη Δυτική Ασία.
Η επίσημη θέση της Τεχεράνης είναι να μην προμηθεύει όπλα σε κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο – κάτι που κατ' αρχήν θα ακύρωνε τις «πληροφορίες» των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια τους στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης