Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία άνοιξε τον Nord Stream και αρχίζει το μαρτύριο της σταγόνας - Μειωμένη η ροή του φυσικού αερίου

Η Ρωσία άνοιξε τον Nord Stream και αρχίζει το μαρτύριο της σταγόνας - Μειωμένη η ροή του φυσικού αερίου
Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Klaus Muller, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το «μαρτύριο της σταγόνας» άρχισε για την Ευρώπη. Η Ρωσία άνοιξε τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά οι ροές προς τη Γερμανία παραμένουν σημαντικά μειωμένες, ενώ ήδη ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει... προετοιμάσει το έδαφος για νέα διακοπή λειτουργίας του, καθώς -όπως είπε- στις 26 Ιουλίου θα πρέπει να σταλεί για επισκευή και δεύτερη τουρμπίνα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του Nord Stream 1, οι ροές φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες ακόμα και από ό,τι ήταν πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Klaus Muller, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι ροές -κατά τη διάρκεια της ημέρας- επέστρεψαν στο 40% της χωρητικότητας (όπως και πριν την έναρξη των εργασιών συντήρησης).

Τα δεδομένα ροής

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg, ότι οι ροές άρχισαν αλλά η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα πάρει κάποιο χρόνο.

Sell off αναμένει η Goldman Sachs

Ροές σε επίπεδο 40% θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές σε πτώση, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.
«Ο μεγάλος αριθμός πελατών, οι περίμεναν ότι ο αγωγός θα παραμείνει στο μηδέν μετά τη συντήρηση υποδηλώνει ότι είναι πιθανό ένα sell off στις ευρωπαϊκές τιμές αερίου από τα τρέχοντα επίπεδα» επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Η προειδοποίηση Putin για μειωμένες ροές

Σε δηλώσεις του χθες (20/7/2022), ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είχε προειδοποιήσει ότι οι ροές του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream θα είναι μειωμένες. Ο ίδιος είχε επικαλεστεί τεχνικά ζητήματα σχετικά με την επισκευή της τουρμπίνας του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή, την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψει η τουρμπίνα, αν θα επιστρέψει μια δεύτερη τουρμπίνα και γενικώς τεχνικά θέματα συνδεδεμένα, ωστόσο, με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως αν δεν επιστραφεί τελικά στη Ρωσία η περίφημη τουρμπίνα που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά, τότε δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα του αγωγού που εξαρτάται από αυτήν και η παραγωγική του δυνατότητα θα περιοριστεί στο 20% από την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο Putin αναφέρθηκε και σε μια άλλη τουρμπίνα (πέραν της αρχικής) που επίσης πρέπει να επισκευαστεί στον Καναδά και να σταλεί πίσω για να λειτουργήσει ο αγωγός. «Αν επιστρέψει μόνον η μία τουρμπίνα, τότε θα κινούνται 30 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, ενώ όταν δουλεύουν και οι δύο τουρμπίνες κινούν 60 εκατ. κ.μ. την ημέρα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το σχέδιο για της Ευρώπης να εξοικονομήσει φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο της για εξοικόμηση φυσικού αερίου ενόψει του χειωμάν. Ειδικότερα, η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο κατά 15% τους επόμενους χειμερινούς μήνες και να της δώσουν ειδικές εξουσίες ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις απαιτούμενες περικοπές της ζήτησης, εάν η Ρωσία διακόψει τη γραμμή φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επομένως, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική μεγάλη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε για πλήρη διακοπή… η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης