Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκληρό ενεργειακό πόκερ για τον Nord Stream 1 - Γη και ύδωρ από Γερμανία στη Ρωσία, ρήγμα στη Δύση

Σκληρό ενεργειακό πόκερ για τον Nord Stream 1  - Γη και ύδωρ από Γερμανία στη Ρωσία, ρήγμα στη Δύση

Γερμανική στροφή με διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ – Νίκη της Ρωσία στο ενεργειακό πόλεμο

Σχετικά Άρθρα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος αλλά κυρίως η Ευρώπη τις εξελίξεις με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 .
Στο «σκληρό πόκερ» που διαδραματίζεται στον ενεργειακό πόλεμο Δύσης και Ρωσίας, οι Γερμανοί δίνουν γη και ύδωρ στον Putin για να διατηρήσει αμετάβλητες τις ροές του φυσικου αερίου και να μην τις διακόψει μετά την προγραμματισμένη – ΄συμφωνα με την Gazprom – διακοπή του αγωγού για τεχνικού λόγους με αφετηρία τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, η Οτάβα αποφάσισε να στείλει πίσω στην Ευρώπη έναν αεριοστρόβιλο που είναι απαραίτητος για την απρόσκοπτη λειτουργία του Nord Stream 1 και ο οποίος είχε αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση από τη γερμανική Siemens,.
Ο αεριοστρόβιλος θα δοθεί αρχικά πίσω στη γερμανική Siemens, από όπου και θα σταλεί στην Gazprom για να τοποθετηθεί ξανά στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.
 

Άδεια απότον Καναδα

Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 ότι εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την επιστροφή των αεριοστρόβιλων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Το προηγούμενο μήνα η Gazprom επικαλέστηκε την μη επιστροφή του αεριοστρόβιλου  την οποία η γερμανική Siemens Energy συντηρούσε στον Καναδά, ως λόγο για τη μείωση των ροών μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη στο 40% της δυναμικότητας.

Η ανταπόκριση της Siemens Energy

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποστολή της τουρμπίνας θα στηρίξει «την ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Δεν ήταν σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστραφεί o αεριοστρόβιλος.
Η Siemens Energy χαιρέτισε την απόφαση των καναδικών αρχών, σημειώνοντας πως «η πολιτική απόφαση για την εξαγωγή είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό πρώτο βήμα για την παράδοση του αεριοστροβίλου.
Επί του παρόντος, οι εμπειρογνώμονές μας εργάζονται εντατικά για όλες τις περαιτέρω επίσημες εγκρίσεις».
«Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει τις νομικά απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου των εξαγωγών και των εισαγωγών. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αεριοστρόβιλο στον τόπο λειτουργίας της το συντομότερο δυνατό», κατέληξε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Μόσχα και Κίεβο

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή 8 Ιουλίου ότι θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιστραφεί ο αεριοστρίβιλος, ενώ η Ουκρανία υποστήριξε ότι η επιστροφή του εξοπλισμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την ίδια ώρα ότι η Γερμανία χαιρετίζει «την απόφαση των Καναδών φίλων και συμμάχων μας» - κίνηση ενδεικτικά της γερμανικής στροφής.

«Κρέμασαν» την Ουκρανία

Η Ουκρανία, ωστόσο, κατάλαβε ότι οι Γερμανοί θα κοίταζαν μόνο το δικό του συμγφέρον.
Η Alexandra Chyczij, εθνική πρόεδρος του Ουκρανοκαναδικού Κογκρέσου, ανέφερε σε δήλωσή της το Σάββατο 9 Ιουλίου  ότι ο Καναδάς δημιούργησε «ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του καθεστώτος κυρώσεων που έχει επιβληθεί στη Ρωσία».
«Η κοινότητά μας είναι βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό», αναφέρεται.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε το Σάββατο σε δήλωσή της ότι «ο Καναδάς υποστηρίζει ακλόνητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «δεν θα υποχωρήσει στην άσκηση πίεσης στο ρωσικό καθεστώς».
Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν ότι είναι «βαθιά απογοητευμένα» από την απόφαση του Καναδά να παραδώσει στη Γερμανία έναν επισκευασμένο αεριοστρόβιλο της Siemens που χρησιμοποιείται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters τη Κυριακή 9 Ιουλίου 2022.
Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας, κάλεσε την καναδική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και ανέφερε ότι η επιστροφή της τουρμπίνας θα ισοδυναμούσε με προσαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα «στα καπρίτσια της Ρωσίας».

Έρχεται η ώρα της αλήθειας

Όταν η τουρμπίνα τοποθετηθεί ξανά στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya, θα φανεί οριστικά εάν η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Nord Stream 1 οφειλόταν πράγματι στους τεχνικούς περιορισμούς που έθετε η έλλειψη της εν λόγω τουρμπίνας, ή εάν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επικαλείτο προσχηματικά το τεχνικό ζήτημα για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 21 Ιουλίου το επόμενο test

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο test για το βραχυπρόθεσμο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης λάβει χώρα πολύ πιο σύντομα, στις 21 Ιουλίου, οπότε και η Gazprom θα πρέπει – βάσει χρονοδιαγράμματος – να επανεκκινήσει τη ροή αερίου στον Nord Stream 1, μετά από δεκαήμερη συντήρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης