Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία προς Καναδά: Δεν εφαρμόζετε τις κυρώσεις με την παράδοση του αεριοστρόβιλου για τον Nord Stream 1

Ουκρανία προς Καναδά: Δεν εφαρμόζετε τις κυρώσεις με την παράδοση του αεριοστρόβιλου  για τον  Nord Stream 1
Σκληρή αντιπαράθεση εν μέσω φόβων για μόνιμη διακοπή της ροής του φυσικου΄αερίου στην ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Οι φόβοι για τη διασφάλιση της κρίσιμης ροής φυσικού αερίου παίρνουν άλλη τροπή καθώς τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν ότι είναι «βαθιά απογοητευμένα» από την απόφαση του Καναδά να παραδώσει στη Γερμανία έναν επισκευασμένο αεριοστρόβιλο Siemens που χρησιμοποιείται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters τη Κυριακή 9 Ιουλίου 2022.
Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας, κάλεσε την καναδική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και ανέφερε ότι η επιστροφή της τουρμπίνας θα ισοδυναμούσε με προσαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα «στα καπρίτσια της Ρωσίας».

Η στάση του Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωση ότι θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 -κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας- όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας το Σάββατο 10 Ιουλίου 2022.
Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της δυνατότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.
What is Nord Stream 2 and how does it link to the Russia-Ukraine crisis? |  Euronews
Το veto της Γερμανίας

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμούν o αεριοστρόβιλος να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24η Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης