Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Πρόσω ολοταχώς για νέα έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα, σε ταραχή οι αγορές - Ποιοι είναι οι λόγοι

BlackRock: Πρόσω ολοταχώς για νέα έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα, σε ταραχή οι αγορές - Ποιοι είναι οι λόγοι

Η έκρηξη σε εμπορεύματα, πρώτες ύλες φέρνει ακρίβεια και ταράζει τις αγορές

Νέα έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα «βλέπει» η BlackRock
Από τα μέταλλα έως τα ενεργειακά προϊόντα, όλα τα εμπορεύματα, καταγράφουν σημαντικό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει έναν κοινό παρανομαστή: τα μειωμένα αποθέματα.
Ειδικότερα, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι πως έρχεται μια εποχή με διαθρωτικά υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα…
Ποιος όμως είναι ο λόγος; Για την ανίχνευση της αιτίας, λέει η BlackRock, πρέπει κανείς να προβεί σε μια αναδρομή.
Σε αυτή την περίπτωση, εύκολα θα μπορέσει να διαπιστώσει κανείς πως η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης εν μέσω ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς…
Επίσης, έπειτα από χρόνια εξάρτησης, η Δύση προσπάθησε με ιδιαίτερα απότομο τρόπο να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, ενώ παράλληλα το ίδιο έντονη ήταν η προσπάθεια για μια πράσινη μετάβαση, με τον στόχο για οριστική απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα να παραείναι φιλόδοξος, αφού τοποθετείται χρονικά στο 2050.
Εύλογα, οι τιμές στα εμπορεύματα όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρά και τις πρόσφατες μειώσεις.
Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις επιτοκίων που «πνίγουν» την επανεκκίνηση θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες και περισσότερες πτώσεις στις αγορές, καθώς μάλιστα οι τιμές στις αγορές βρίσκονται σε διαρθρωτικά υψηλότερα επίπεδα.

Ρωσικό αέριο…

Όπως προειπώθηκε, οι ροές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα ήδη μέσα σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με την BlackRock, αυτό επρόκειτο για μια δομική αλλαγή, η οποία πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του τρέχοντος γεωπολιτικού κατακερματισμού.
Η κρίση στην προσφορά οφείλεται σε χρόνια μείωσης επενδύσεων από τις παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας (δείτε τις κόκκινες ράβδους στο γράφημα) ενώ οι αναλυτές αναμένουν ακόμη λιγότερες τα επόμενα χρόνια (η κίτρινη γραμμή).
5_140.JPG
Και φυσικά, αυτή η υποεπένδυση δεν έχει εξισορροπηθεί από τοποθετήσεις στην καθαρή ενέργεια.
Επομένως, οι τιμές στα commodities που σχετίζονται με την Ενέργεια είναι πιθανό να υποστηριχθούν από την αυξανόμενη ζήτηση εν μέσω στενής προσφοράς τις επόμενες δεκαετίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανότατα θα χρειαστούν επενδύσεις που θα αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης.
Κατά την άποψη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι τρέχουσες επενδύσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης βραχυπρόθεσμα - έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 2014.
Η δημιουργία υποδομών καθαρής ενέργειας θα ενισχύσει τη ζήτηση και για άλλα εμπορεύματα.
Τα απαραίτητα για τη μετάβαση, όπως τα πάρκα ανεμογεννητριών και τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν μεγάλες ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού, λιθίου και άλλων μετάλλων.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ζήτηση ορυκτών για τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα αυξηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές έως το 2040, για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι,
Η πορεία μετάβασης παραμένει αβέβαιη.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας σημαίνει ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει πλέον περιορισμένη ρυθμιστική εξουσία σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν την εξάρτηση από πηγές ενέργειας υψηλότερης εκπομπής άνθρακα, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει νομοθεσία.
Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια αποκλίνουσα τάση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επενδύσεις

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τις επενδύσεις;
Ο χρονικός ορίζοντας είναι βασικός.
Βραχυπρόθεσμα, η BlackRock αναμένει απότομες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που θα πνίξουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό συνήθως συνεπάγεται άσχημα νέα για τα εμπορεύματα ή τους παραγωγούς εμπορευμάτων – αλλά όχι εάν βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή υψηλότερων τιμών.
Πράγματι, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε επιλεγμένες μετοχές ενέργειας μετά το πρόσφατο sell off.
Τώρα, βέβαια, προεξοφλείται μείωση στις τιμές της ενέργειας ενώ θα μπορούσαμε να δούμε αύξηση των εσόδων και των κερδών εν μέσω της κούρσας για την αντικατάσταση της ρωσικής προσφοράς.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όμως, η BlackRock πιστεύει ότι τομείς με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη, θα ωφεληθούν περισσότερο από τις παραδοσιακές ενεργειακές μετοχές.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν σε εταιρείες έντασης άνθρακα με αξιόπιστα σχέδια απανθρακοποίησης ή εταιρείες που υποστηρίζουν τη μετάβαση με την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης