Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Παραδοχή αποτυχίας των κυρώσεων στη Ρωσία - Ιδρύουν Αρχή για την… τήρησή τους ενώ ο Putin πλουτίζει

EE: Παραδοχή αποτυχίας των κυρώσεων στη Ρωσία - Ιδρύουν Αρχή για την… τήρησή τους ενώ ο Putin πλουτίζει
Οι Βρυξέλλες δημιουργούν αρχή για την εφαρμογή τους ενώ τα ρωσικά ταμεία γεμίζουν από τις πουλήσεις ενεργειακών προϊόντων, χρυσού και τροφίμων
Σχετικά Άρθρα

Στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Ευρωπαική Ένωση προχώρησε σε μια πρωτοφανή στην Ιστορία αποδοχή της ήττας της.
Καθώς από την μία φαίνεται τα ρωσικά ταμεία να γεμίζουν από την πρωτοφανή ανατάραξη στην αγορά εμπορευμάτων (δηλαδή η ίδια η Δύση φαίνεται να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Putin) ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια συμμαχία με επικεφαλής τις αναπτυσσόμενες χώρες (BRiCS) που αμφισβητεί τον μονοπολικό κόσμο και την διαμόρφωση της διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Επιβλέπουσα.. αρχή

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών συζητούν τη δημιουργία μιας αρχής κυρώσεων σε όλη την ΕΕ, καθώς πιέζουν για σκληρότερη και πιο συνεπή επιβολή των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Mairead McGuinness, επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ήταν ανοιχτοί να εισαγάγουν στην ΕΕ μάι εκδοχή του Office of Foreign Assets Control (Ofac), της ισχυρής υπηρεσίας Οικονομικών των ΗΠΑ που πρωτοστατεί στην επιβολή των κυρώσεων της.

Οι εξουσίες της αρχής

 Η ΕΕ θα μπορούσε εναλλακτικά να δώσει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Amla) την εξουσία να επιβλέπει τις κυρώσεις τροποποιώντας τη νομοθεσία που καταργείται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, επισήμανε.
«Οτιδήποτε θα βοηθούσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν [κυρώσεις] και όπου βλέπουμε ευρωπαϊκή εποπτεία και συντονισμό». . . θα ήταν θετικό», δήλωσε η McGuinness, υψηλόβαθμο στέλεχος σε συνέντευξή της.
«Η ιδέα να έχουμε μια γενική άποψη για τις κυρώσεις και την εφαρμογή τους είναι κάτι που θα υποστήριζα».

Ο διχασμός και ο συντονισμός…

Η πολιτική κυρώσεων της ΕΕ παρεμποδίστηκε από την άνιση επιβολή τους λένε οι FT αλλά για όλους είναι εμφανής ο διχασμός της ΕΕ όσον αφορά την εξέλιξη αυτού του πρωτοφανούς οικονομιικπύ πολέμου.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ εάν εγκριθούν από όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ, η εφαρμογή τους εμπίπτει στις εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών – και πρέπει να αφροά μέρος του εθνικού δικαίου για να μην αμφισβητηθεί δικαστική η νομιμότητά τους.
ΗMcGuinness σημείωσε ότι η ΕΕ είχε σημειώσει «εξαιρετική πρόοδο» στη σύνταξη των κυρώσεων και στο συντονισμό τους με διεθνείς εταίρους, και ότι υπήρξε «ισχυρή εφαρμογή σε 27 διαφορετικούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Αλλά επισήμανε: «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει ισχυρή υποδομή για την εφαρμογή των κυρώσεων και σε άλλες όχι».
Η Επιτροπή έστειλε επιστολή σε πολλά κράτη - μέλη ζητώντας τους να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ που σχετίζονται με τη Ρωσία, επισήμανε.
Russia Federal Government Revenue: Oil & Gas | Economic Indicators | CEIC
Η διάρθρωση

Οι ευρωβουλευτές από την κεντρώα πολιτική ομάδα Renew Europe κατέθεσαν πρόσφατα τροπολογίες στον προτεινόμενο κανονισμό για τη σύσταση της Amla.
Αυτά θα δημιουργήσουν ένα νέο «κεντρικό γραφείο» υπεύθυνο για την επίβλεψη των εθνικών αρχών που επιβάλλουν στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, δίνοντας στον προγραμματισμένο οργανισμό της ΕΕ αρμοδιότητες όπως η συλλογή πληροφοριών και ο συντονισμός.
Συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ελήφθησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 98 οντότητες και 1.158 άτομα. Απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές ευαίσθητης τεχνολογίας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, και απαγόρευσε τις εισαγωγές προϊόντων όπως ο άνθρακας και η βότκα.

Ασφυκτικός έλεγχος

Η McGuinness υπογράμμισε ότι εξετάζει μια σειρά άλλων τροποποιήσεων για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναγκάσουν τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, με ποινικές κυρώσεις εάν επιχειρούσαν να κρύψουν κάποια από αυτά.
Ο παραλογισμός βέβαια είναι ότι αυτό θα προσκρούσει στις αρχες της οικονομικής ελευθερίας, αλλά και αποτελεί πάγια πρακτική δυτικών πολυεθνικών.
Εξέταζε επίσης την εναρμόνιση των ορισμών όσου αφορά του εταιρικού ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου του τι συνιστά έλεγχο μιας οντότητας που υπόκειται σε κυρώσεις, και τη διεύρυνση των μητρώων της πραγματικής ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων.
Business news | data | Eastern Europe | Eurasia | Middle East | Africa
Κλείνοντας τα κενά – Τι θα ισχύει για τις τράπεζες

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να εξετάσει τομείς όπου απαιτούνται διευκρινίσεις για τις κυρώσεις ή όπου υπάρχουν κενά ή κενά στο σύστημα.
Οι Βρυξέλλες συνεργάζονταν επίσης με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να διασφαλίσουν ότι δεν υπερβαίνουν τις απαιτήσεις κυρώσεων όταν «αποκλείουν» τις επιχειρηματικές σχέσεις, σημείωσε η McGuinness.
Για παράδειγμα, ενώ σημείωσε ότι ήταν καλό που οι τράπεζες ήθελαν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις, ήταν προβληματικό να πιαστούν άτομα ενώ δεν έπρεπε, όπως οι Ρώσοι που ζούσαν στην Ευρώπη και είχαν αποκλειστεί από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
«Νομίζω ότι με την καθοδήγησή μας και τη δουλειά που κάνουμε τόσο με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και με τα κράτη μέλη, αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εγκαίρως», πρόσθεσε.
«Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά δεν θα επιμείνουν».

 Έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ την ημέρα

Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δόθηκε στη δημοσιότητα και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη Γαλλία.
Η έρευνα, του Centre for research on energy and clean air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία, δίνεται στη δημοσιότητα καθώς το Κίεβο ασκεί πίεση στους Δυτικούς να διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Μόσχα, για να σταματήσουν να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει προοδευτικό embargo–με εξαιρέσεις– στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε καίριο βαθμό, δεν αναμένεται προς το παρόν να μετατραπεί σε αντικείμενο παρόμοιου μέτρου.
This is a great tree! US believes in banning Russian gold Eliminate $19  billion per year Moscow revenue. - newsdirectory3.com - News Directory 3
Οι κυριότεροι εισαγωγείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CREA, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με αξία περίπου 57 δισ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου-3η Ιουνίου).
Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το διάστημα αυτό ήταν η Κίνα (12,6 δισ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισ.) και η Ιταλία (7,8 δισ.).
Τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισ.), κατόπιν του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισ.), κατόπιν των πετρελαϊκών προϊόντων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και του άνθραΚα.
Το μάννα αυτό δεν στέρεψε, παρότι οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν τον Μάιο και παρότι η Μόσχα υποχρεώθηκε να πουλήσει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.
Παρά τις εκπτώσεις, η Ρωσία ωφελήθηκε από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Μολονότι ορισμένες χώρες έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους (Πολωνία, Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής), άλλες αντίθετα αύξησαν τις αγορές τους: η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και… η Γαλλία, σύμφωνα με το CREA.
Russia, India, China should work together - AsiaConverge
Αγορές σποτ και η Γαλλία 

«Ενώ η ΕΕ προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ΥΦΑ στον κόσμο», τονίζει ο Lauri Myllyvirta, αναλυτής του CREA.
Επρόκειτο για αγορές σποτ (άμεσα πληρωτέες στην παράδοση με ρευστό) και όχι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία αποφάσισε εν γνώσει της να αγοράσει περισσότερη ρωσική ενέργεια παρά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ο ειδικός.
Η Γαλλία «οφείλει να ευθυγραμμίσει τα λόγια με τις πράξεις της: εάν υποστηρίζει αληθινά την Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει άμεσα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει το ταχύτερο καθαρές μορφές ενέργειας και λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα» σημειώνει.

Το embargo στο χρυσό

Πέραν από την εξάρτηση της Δύσης από τα ορυκτά καύσιμα που φαίνεται να γυρνάει μπούμερανγκ προκαλώντας ενεργειακή κρίση και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό, στο στόχαστρο τέθηκαν και τα ρωσικα΄αποθέματα χρυσού.
Ουάσιγκτον και το Λονδίνο -τα δύο κορυφαία κέντρα εμπορίας χρυσού στον κόσμο- διέκοψαν επισήμως το εμπόριο χρυσού με τη Ρωσία, μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 ,στις Βαυαρικές Άλπεις.
Ο Καναδάς και η Ιαπωνία ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και από τον χρυσό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της G7 η οποία έχει στο μάτι υα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό τα οποία υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρω.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο διστακτική.
Οι ισχυρές ευρωπαικες χώρες θέλουν να ελέγξουν μόνες τους το πώς θα συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το μέτρο εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτήν το εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken ,η Ρωσία θα χάνει 19 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Embargo στο χρυσό της.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος

Πολλοί οικονομολόγοι αντιτείνουν ότι η απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία «θα πλήξει τους Αμερικανούς, όχι τον Putin», αφού οι Αμερικανοί θα καταλήξουν να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τον χρυσό.
Αν η τιμή του χρυσού συνεχίσει να αυξάνεται, και ορισμένοι Ρώσοι εξαγωγείς χρυσού, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπληρώσει ορισμένες από τις απώλειες. Οι Ρώσοι εξαγωγείς χρυσού δεν έχουν πλέον παρά να προμηθεύουν μη οργανωμένες διεθνείς αγορές, όπου οι εκπτώσεις είναι επιθυμητές και οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρώσων παραγωγών χρυσού Sergey Kashuba.

H «περίεργη» κύρωση

Οι Ρώσοι έμποροι χρυσού αποκαλούν τη νέα κύρωση «περίεργη» επειδή στην πραγματικότητα, ο ρωσικός χρυσός δεν ανταλλάσσεται με τη Δύση εδώ και πολύ καιρό. ‘Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν όλες τις συμφωνίες που αφορούσαν χρυσό που σχετίζονται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η κορυφαία αγορά χρυσού London Bullion Market Association, ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς παράδοσης από τα ρωσικά εργοστάσια χρυσού και κατέστησε αδύνατες τις εξαγωγές ρωσικού χρυσού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ρωσικές τράπεζες, μέσω των οποίων τα εγχώρια χρυσωρυχεία πωλούν συχνά το προϊόν τους, επηρεάζονται επίσης από τα δυτικά πακέτα κυρώσεων.

Ανοδος της τιμής και κέρδη

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χρυσός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες , λόγω του embargo κατά της Ρωσίας - όπως με το πετρέλαιο ή, σε κάποιο βαθμό, με το φυσικό αέριο.
« Η τιμή του χρυσού καθορίζεται στις προθεσμιακές αγορές και εξαρτάται ελάχιστα από τη φυσική προσφορά
«Αλλά η προσφορά εξαγωγών δεν θα αλλάξει πραγματικά, επειδή η Ρωσία μπορεί να πουλήσει τον χρυσό, για παράδειγμα, στην Ασία ή στην Ινδία.

Ανακατεύθυνση των εξαγωγών

Η Ρωσία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο με μερίδιο αγοράς 8,5% μετά την Κίνα και την Αυστραλία.
Το 2021 ,έστειλε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δύση , συμπεριλαμβανομένων 5,5 τόνων στη Γερμανία.
Η Ελβετία, το Καζακστάν, η Ινδία, η Λευκορωσία και η Τουρκία ήταν άλλοι μεγάλοι αγοραστές χρυσού, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.
Κανείς δεν ελέγχει πραγματικά από πού προέρχεται ο χρυσός αυτές τις μέρες και οι διαδρομές εξαγωγής είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Έτσι, ο ρωσικός χρυσός θα βρει τον δρόμο του στον κόσμο και σε άλλους αγοραστές, ίσως και πάλι στην Ελβετία.
Ειδικότερα, η Ελβετία επεξεργάζεται έως και τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου τζίρου χρυσού.

Και αυτή η κύρωση θα αποτύχει - Είναι συμβολική

. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να θέλουν να εμποδίσουν τη Ρωσία να προμηθεύεται συνάλλαγμα, βάζοντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να πουλά ξανά χρυσό, αλλά οι χώρες που προωθούν το embargo κατά της Ρωσίας δεν έχουν αποκλειστική επιρροή στη διεθνή αγορά χρυσού, επισημαίνεται από τους ειδικούς .
Οι Ρώσοι ολιγάρχες μπορεί να μην εμπλουτιστούν τόσο πολύ από τις εξαγωγές χρυσού, αλλά και αυτοί θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγές τους.
Το embargo στο ρωσικό χρυσό παραμένει λοιπόν σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο του συμβολισμού καθώς το μερίδιο σχεδόν 10% της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά χρυσού δεν θα λείψει τόσο αισθητά όσο το φυσικό αέριο, τα σιτηρά ή τα λιπάσματα.
Καθώς υπάρχει παγκόσμια υπερπροσφορά, τονίζουν οι αναλυτές, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για επιπτώσεις στις τιμές.
Και επιπλέον, το embargo ισχύει μόνο για το νέο ρωσικό χρυσό.
Οι παλιές ράβδοι χρυσού που κυκλοφορούσαν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ,επιτρέπεται να συναλλάσσονται κανονικά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης