Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peskov (Ρωσία): Η Δύση μας κήρυξε οικονομικό πόλεμο – Οι κυρώσεις τους γυρνάνε μπούμερανγκ

Peskov (Ρωσία): Η Δύση μας κήρυξε οικονομικό πόλεμο – Οι κυρώσεις τους γυρνάνε μπούμερανγκ
Ο ρόλος των αποθεματικών νομισμάτων, ο ρόλος του δολαρίου και του ευρώ αποδυναμώνονται είπε ο Peskov
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Δύση έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε πως οι κυρώσεις αυτές θα γυρίσουν μπούμερανγκ στα δυτικά κράτη.
Σε μια εκτενή συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Peskov αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ομιλία του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Το να θέσουν τη Ρωσία εκτός της διεθνούς πραγματικότητας είναι ουσιαστικά αδύνατο.
Και ο τρόπος με τον οποίο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τους τελευταίους μήνες, το επιβεβαιώνουν» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς για τις διεθνείς συνεργασίες της Ρωσίας, είπε πως η Μόσχα θα συνεχίσει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με «φιλικά κράτη», αναφέροντας πως θα υπάρξουν και νέα «δίκτυα» τόσο για το εμπόριο όσο και για την παραγωγή.
«Όλα θα αποκατασταθούν σε μια νέα βάση και υπό τους όρους που έχει διαμορφώσει αυτός ο άνευ προηγουμένου πόλεμος που έχει εξαπολυθεί εναντίον μας» υποστήριξε ο Peskov.

Νέες αγορές

Ο Peskov είπε πως παρά τις κυρώσεις η Ρωσία θα επιστρέψει στις παραδοσιακές αγορές της στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι επιχειρηματίες τηρούν μια στάση αναμονής λόγω των αποφάσεων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
«Με την πρώτη ευκαιρία αυτοί περιμένουν να επιστρέψουν στις αγορές μας.
Για τους περισσότερους από αυτούς, θα είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς το κενό καλύπτεται συνήθως από κάποιον άλλο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μια ανακατεύθυνση προς την Ανατολή.
Ο κόσμος είναι πολυπρόσωπος, υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις.
Υπάρχουν νέα κέντρα εξουσίας στην Ανατολή, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και πολλές ακόμα χώρες.
Υπάρχει επίσης η Λατινική Αμερική.
Υπάρχει μια πληθώρα εταιρειών, ανάμεσα τους και ευρωπαϊκές» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος κατηγόρησε Αμερικάνους πρέσβεις ότι εξαπολύουν επιθέσεις σε οποιονδήποτε εκφράζει ενδιαφέρον για τη ρωσική οικονομία.

Δολάριο, ευρώ αποδυναμώνονται

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αφού υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω ενός άνευ προηγουμένου οικονομικού πολέμου, είπε πως η Ρωσία και οι φιλικές προς αυτήν χώρες αναζητούν νέους τρόπους και μηχανισμούς αλληλεπίδρασης, νέους μηχανισμούς οικονομικών αμοιβαίων διακανονισμών.
«Ο ρόλος των αποθεματικών νομισμάτων, ο ρόλος του δολαρίου, ο ρόλος του ευρώ αποδυναμώνεται.
Πολλά κράτη χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα νομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Όταν έχει επενδύσει χρήματα σε μια χώρα και ξαφνικά σου λένε ότι μπορούν να στα πάρουν ή όταν επενδύεις χρήματα και πολύ απλά μπορούν να στα πάρουν, τότε εάν είσαι ένας λογικός επενδυτής, αρχίζεις να τοποθετείσαι αλλού.
Αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Peskov.

Θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ οι κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Peskov, η φετινή ομιλία του Putin θα είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Αυτό το έτος σημαδεύτηκε από την τέλεια συστημική καταιγίδα.
Η οικονομία έγινε όμηρος της πολιτικής.
Πολιτικοί σε πολλά κράτη έκαναν τεράστια λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τώρα ο κόσμος πληρώνει αυτά τα λάθη.
Λάθη που επιδεινώθηκαν με τον οικονομικό πόλεμο που κηρύχθηκε κατά της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ.
Ήδη βλέπουμε πως όλες αυτές οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εκτοξεύουν τις τιμές στην ενέργεια, στα τρόφιμα και αλλού» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ο Putin θα κάνει κάποιες ανακοινώσεις για την οικονομία και τη βοήθεια των νοικοκυριών, παρέπεμψε στην ομιλία του Ρώσου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης