Τελευταία Νέα
Διεθνή

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο - Εφαρμόζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο - Εφαρμόζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης φυσικού αερίου
Ίσως να χρειαστεί να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να αποκοπεί από το δίκτυο φυσικού αερίου, δήλωσε η Baerbock
Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση ενός «υβριδικού πολέμου» καθώς η σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
Αυτό παραδέχτηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέροντας ότι η Γερμανία εφαρμόζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι προμήθειες φυσικού αερίου της —που παραδοσιακά προέρχονται από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1— διακοπούν από τη Μόσχα.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιοι τομείς ενδέχεται να υποστούν διακοπές ρεύματος, είπε.
«Είμαστε αντιμέτωποι τώρα στη Γερμανία με το ερώτημα τώρα ότι εάν δεν υπάρχει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1... πρέπει να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να αποκοπεί από το δίκτυο», δήλωσε η Baerbock.

Σοβεί η ενεργειακή κρίση

Η Ευρώπη έχει διολισθήσει σε μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων —για τις οποίες η ΕΕ βασιζόταν ιστορικά σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία— έχουν γίνει πολιτικό πιόνι στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μόσχας.
Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εισάγοντας 59,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.
Είχε σχεδιάσει να διπλασιάσει αυτές τις προμήθειες με έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου, τον Nord Stream 2, αλλά η Γερμανία ανέστειλε αυτά τα σχέδια λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η ενεργειακή κρίση είναι μόνο μία από τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είπε η Baerbock.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin ελπίζει ότι η Δύση θα πιεστεί από ταυτόχρονα ζητήματα όπως η κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση, ο επίμονος πόλεμος πληροφοριών και η κλιματική κρίση, είπε.
«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτή είναι επίσης μια από τις στρατηγικές που ακολουθεί ο Putin», είπε η Baerbock.

Πώς το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται την Ανατολική Ευρώπη

Η λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη, η οποία ενημερώνεται περίπου κάθε δεκαετία, αναγνωρίζεται ως το πιο σημαντικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.
Θα επιβεβαιώσει εκ νέου τις αξίες της συμμαχίας των 30 μελών, θα παρέχει μια συλλογική αξιολόγηση των προκλήσεων ασφαλείας και θα λειτουργήσει ως οδηγός για την πολιτική και στρατιωτική ανάπτυξη της ομάδας.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε ότι η επικαιροποιημένη Στρατηγική Αντίληψη πιθανότατα θα αναφέρεται στη Ρωσία ως την «πιο σημαντική και άμεση απειλή» για την ασφάλεια στον απόηχο της επίθεσης του Putin στην Ουκρανία, ενώ οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα πρόκειται επίσης να αντιμετωπιστούν για πρώτη φορά.
Η Στρατηγική Αντίληψη θα περιγράφει επίσης τους στόχους μείωσης των εκπομπών του ΝΑΤΟ, με τη συμμαχία να δεσμεύεται την Τρίτη να μειώσει τις εκπομπές τουλάχιστον κατά 45% έως το 2030 και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης