Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Ντόμινο εξελίξεων από την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ – Οριστική αφύπνιση για οικονομία και αγορές

El Erian:  Ντόμινο εξελίξεων από την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ – Οριστική αφύπνιση για οικονομία και αγορές
Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουμε την ύπαρξη των δύο διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, των αποφάσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για την υλοποίησή τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επικρατήσει ο καλύτερος δρόμος.

Ντόμινο εξελίξεων από την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ o διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian, προσθέτοντας πως ήλθε η ώρα να αφυπνιστούν τόσο οι παγκόσμιες αγορές όσο και η οικονομία…
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια οριστική «αφύπνιση», καθώς τα ευχολόγια από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έδωσαν τη θέση τους σε πιο ουσιαστικές αποφάσεις, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων αναφοράς κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου παραδέχτηκε εμφαντικά ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό πιο δυναμικά, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στις αγορές.
Την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50 μονάδες, παίρνοντας αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η SNB είναι μια κεντρική τράπεζα που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον έλεγχο της ανατίμησης του φράγκου.
Αλλά αφού είδε τι συνέβη στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έσπευσε να προλάβει μια υποτίμηση του νομίσματος που θα έκανε τη μάχη με τον πληθωρισμό ακόμη πιο δύσκολη για να την κερδίσει.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, μετά από χρόνια τεράστιων εγχύσεων ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων, ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση γενικευμένης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Πρόκειται για μια κοσμογονική αλλαγή καθεστώτος που επιβάλλει στις κεντρικές τράπεζες δραστικές αποφάσεις καθώς ο πληθωρισμός απειλεί τα προς το ζην για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες και υπονομεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Έτσι η αφύπνιση αποτελεί προϋπόθεση αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Για να συνεχίσει να ανακτά την αξιοπιστία της η Fed πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ και να εξηγήσει γιατί έκανε τόσο λανθασμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να πείσει ότι έχει βελτιώσει τις ικανότητές της για επιτυχημένες προβλέψεις.
Μπροστά μας διαγράφονται δύο μονοπάτια, το ένα οδηγεί προς την υψηλή χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη και το άλλο προς την ύφεση, την αύξηση της ανισότητας και την οικονομική αστάθεια.
Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουμε την ύπαρξη των δύο διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, των αποφάσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για την υλοποίησή τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επικρατήσει ο καλύτερος δρόμος.
«Έχοντας μέχρι στιγμής αποτύχει να δράσουν για να αποτρέψουν αυτή την ατυχή συγκυρία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει τώρα να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά για να περιορίσουν τη συνολική ζημιά και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας» καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης