Τελευταία Νέα
Ενέργεια

HΠΑ: Πώς ο Biden χάνει τον ενεργειακό πόλεμο από τον Putin – Κινήσεις πανικού από τον Λευκό Οίκο

HΠΑ:  Πώς ο Biden χάνει τον ενεργειακό πόλεμο από τον Putin – Κινήσεις πανικού από τον Λευκό Οίκο

Οι εκκλήσεις σε Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα και η χαμένη παρτίδα στην οικονομία με τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα

Πέραν από το πεδίο των μαχών, στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγεται με αφορμή την πολεμική σύγκρουση στη Ουκρανία, οι ΗΠΑ αλλά και η Δύση γενικότερα φαίνεται να πληρώνουν ακριβό τίμημα.
Το εσωτερικό πεδίο στις ΗΠΑ είναι πρωτοφανής η αποτυχία της κυβέρνησης Biden να μειώσεις τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους εντείνουν τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, και επιδίδεται σε κινήσεις πανικού.
Τον περασμένο μήνα, State Department και ο Λευκός Οίκος χαλάρωσαν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα με στόχο την αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου.
Τον επόμενο μήνα, ο Biden θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία με σκοπό τη βελτίωση των διεμερών σχέσεων και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Επιπλέον ο Biden έστειλε μια σκληρή επιστολή στην Exxon και σε άλλες εταιρείες πετρελαίου, καλώντας τους να αυξήσουν την παραγωγή.
«Σε περίοδο πολέμου», έγραψε ο Biden, «τα υψηλά περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων που μετακυλίονται απευθείας σε αμερικανικές οικογένειες δεν είναι αποδεκτά… οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αυξήσουν την προσφορά βενζίνης, ντίζελ και άλλων προϊόντων διύλισης»

Αποτυχία σε όλα τα μέτωπα

Αλλά καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα θα χρειαζόταν χρόνια και δεν θα ήταν σχεδόν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ακόμη και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί δεν μπορούσαν να παράγουν μεσοπρόθεσμα αρκετές ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία.
Και δεν είναι ξεκάθαρο, επίσης, πώς η επιθετικότητα των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής παραγωγή και χαμηλότερες τιμές.
Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ λειτουργούν ήδη στο 94% της παραγωγικής τους ικανότητας και η Exxon επένδυσε 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια για να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 50%.
Και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης, εταιρείας ενέργειας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, «οι επιθέσεις του Biden στον κλάδο έχουν δημιουργήσει ένα αβέβαιο περιβάλλον που εμποδίζει τις επενδύσεις».

Κλάδος ελαίας

Σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επέκταση ενός κλαδιού ελιάς, η κυβέρνηση Biden κάλεσε τα στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης των τιμών της ενέργειας.
Και στο CNN, η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να καταστρέψει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά μάλλον να τους δώσει νέα ώθηση.
«Ζητάμε από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να διαφοροποιηθούν», επισήμανε, «και να καταστούν διαφοροποιημένες ενεργειακές εταιρείες».

Η εχθρότητα

Τα παραπάνω ωχριούν σε σύγκριση με την γενική εχθρότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση Biden προς τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Τον Μάρτιο, ανακάλεσε την άδεια διυλιστηρίου στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ για επέκταση της παραγωγής.
Τον περασμένο μήνα,  ακύρωσε μια μίσθωση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έκτασης ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων στην Αλάσκα.
Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γερουσιαστής Ron Wyden πρότεινε έναν μεγάλο νέο φόρο στα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου, τον οποίο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να στηρίξει.

Το τρελό αφήγημα

Ένα ανώτερο στέλεχος σε μια μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε: «Αν ήσουν εταιρεία πετρελαίου, γιατί θα επένδυες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της ικανότητας διύλισης αν θεωρούσες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή οι επενδυτές θα σε οδηγούσα σε μείωση ή συρρίκνωση της δραστηριότητάς σου τα επόμενα χρόνια;
Το αφήγημα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι απολύτως τρελό»
Ως αποτέλεσμα, οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την κραυγαλέα αντίφαση στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής.
«Μου λες ότι θέλεις να κάνουν γεωτρήσεις για περισσότερο πετρέλαιο;» ρώτησε ο παρουσιαστής του CNN, την υποργργό Granholm.
«Θέλετε τα διυλιστήρια να βγάζουν περισσότερη βενζίνη σε πέντε ή δέκα χρόνια;».
Επισημαίνοντας ότι απαιτεί η κυβέρνηση από τις ενεργειακές εταιρείες να κάνουν τεράστιες επενδύσεις για να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θέλουν να τις κλείσουν τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Eκτίναξη του πληθωρισμού

Το αποτέλεσμα της εχθρότητας της κυβέρνησης Biden προς την ενεργειακή βιομηχανία είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού.
Όταν οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35% τον περασμένο χρόνο, όλες οι τιμές αυξήθηκαν μόλις 8%.
Στην Ευρώπη, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ευθύνονται για τουλάχιστον το ήμισυ του πληθωρισμού.
Υπάρχουν σίγουρα άλλοι παράγοντες που προκαλούν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της έντασης των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού μετά την πανδημία, τα δημοσιονομικά μέτρα με τις ενισχύσεις 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και το lockdown της Κίνας.
Ωστόσο, οι μη ενεργειακόι παράγοντες πίσω από τον πληθωρισμό ήταν προσωρινοί και κανένας δεν εξηγεί τις σταθερά υψηλότερες τιμές ενέργειας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις υψηλότερες τιμές των πάντων, από τα τρόφιμα έως τα καταναλωτικά προϊόντα.
Ο ρόλος της ενέργειας στη αύξηση των τιμών
Και ο ρόλος της ενέργειας στις ένταση των πληθωρθστικών πιέσεων θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι μπορούν να εντοπίσουν οι οικονομολόγοι.
«Όταν αφαιρείτε από τον [Δείκτη Τιμών Καταναλωτή] όλα τα στοιχεία που συνδέονται με την ενέργεια (αεροπορικοί ναύλοι, μετακίνηση/μεταφορά, ενοικίαση αυτοκινήτων, υπηρεσίες παράδοσης, καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα), σημείωσε ο οικονομολόγος David Rosenberg, «ο πυρήνας ήταν +0,36% και σε ετήσια βάση σταθεροποιήθηκε κοντά στο 4%. ”
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:. Στις ΗΠΑ, η μηνιαία αύξηση τιμής τον Μάιο για όλα τα είδη μεσοσταθμικά ήταν 1%, αλλά για το μαζούτ, τους ναύλους αεροπορικών εταιρειών, το φυσικό αέριο κοινής ωφέλειας και τη βενζίνη οι αλλαγές τιμών ήταν 17%, 13%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Η προσφυγή στη Σαουδική Αραβία και οι πολιτικές πιέσεις

Η κυβέρνηση Biden αισθάνεται ξεκάθαρα το πλήγμα μετά από μια χιονοστιβάδα επικρίσεων για το επερχόμενο ταξίδι του προέδρου στη Μέση Ανατολή στις 13-16 Ιουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και από τα κύρια μέσα ενημέρωσης και τα μεγάλα δίκτυα.
Δεδομένου ότι ο Jamal Khashoggi, που δολοφονήθηκε πιθανότατα κατόπιν εντολής του ίδιου του πρίγκιπα Mohammed bin Salman στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, ήταν αρθρογράφος της Washington Post και γνωστός στους κύκλους των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, οι επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό τυο Λευκού Οίκου έχουν ενταθεί.
Disturbing reversal: Turkey transfers Khashoggi trial to Saudi Arabia -  International Press Institute
Υποβάθμιση

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ο πρόεδρος Biden προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρώτη διά ζώσης συνάντησή του με τον διάδοχο και de facto κυβερνήτη του βασιλείου μετά τον θάνατο του Khashoggi, λέγοντας ότι οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν ως μέρος μιας ευρύτερης «διεθνούς συνάντησης».
«Δεν πρόκειται να συναντηθώ με τον Mohammed bin Salman.
Θα πάω σε μια διεθνή συνάντηση.
Και θα συμμετάσχει σε αυτήν», ισχυρίστηκε ο Biden.
Τόνισε ότι ο λόγος του ταξιδιού στο Ριάντ δεν είναι να συναντήσει τον διάδοχο καθεαυτό.
Αυτό, επίσης, μετά από τους  μάλλον ψευδείς ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι δεν πρόκειται να πιέσουν τους Σαουδάραβες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.

Το καρφωνουν οι Σαουδάραβες

Ο Biden αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση των αρχηγών κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας των κρατών του Κόλπου.
Ωστόσο, το πρόσφατο ρεπορτάζ στο CBS News έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Mohammed bin Salman, δεδομένου ότι φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες έχουν στο μυαλό τους ότι μια συνάντηση θα γίνει πράγματι:
Οι Σαουδάραβες λένε ότι ο κ. Biden θα συναντηθεί χωριστά τόσο με τον βασιλιά Σαλμάν όσο και με τον MBS, κατά την επίσκεψή του για τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Το επίσημο δελτίο τύπου της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ ακριβές, ακόμη και περιγράφει συγκεκριμένα τι είναι στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση Biden και Mohammed bin Salman:
«Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα περιλαμβάνει μια συνάντηση μεταξύ του Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών, βασιλιά Mohammed bin Salman και του Προέδρου Biden», ανέφεραν οι Σαουδάραβες σε ανακοίνωσή τους.
"Ο Πρόεδρος Biden θα συναντηθεί με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman bin Abdulaziz».
Χωρίς αμφιβολία, η παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι αμερικανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν την άνοδο του φυσικού αερίου και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων στο εσωτερικό που αναμένεται σε συνδυασμό με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων απο τη Fed να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με την τελαυταί προβλεψη της bank of America..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης