Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Δραματική έκκληση προς τους πολίτες από την κυβέρνηση - Εξοικονομείστε ενέργεια

Γερμανία: Δραματική έκκληση προς τους πολίτες από την κυβέρνηση - Εξοικονομείστε ενέργεια
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου επιβεβαίωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% περίπου της χωρητικότητας
Έκκληση προς τους κατοίκους της χώρας απηύθυνε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, αφού η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού αγωγού.
Η κρατική Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μείωσε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά 40%, και, μια μέρα αργότερα, ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή που φέρνει τη συνολική μείωση σε περίπου 60%.
Και στις δύο περιπτώσεις, ανέφερε ένα τεχνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι οι καναδικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμπόδισαν τη γερμανική εταίρο Siemens Energy ENR, να παραδώσει εξοπλισμό που είχε σταλεί για γενική επισκευή.
Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αυτό το σκεπτικό, λέγοντας ότι η συντήρηση δεν θα έπρεπε να ήταν πρόβλημα μέχρι το φθινόπωρο και η ρωσική απόφαση ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι για να σπείρει την αβεβαιότητα και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Οι τακτικισμοί της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «κάνει αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε από την αρχή: Μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου, όχι με μια κίνηση, αλλά βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck.
Η μείωση των ροών φυσικού αερίου έρχεται καθώς η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προμηθεύεται περίπου το 35% του φυσικού αερίου της στη βιομηχανία ηλεκτρισμού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου επιβεβαίωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% περίπου της χωρητικότητας.
Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η μείωση προκλήθηκε από το τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Ρωσία, το κλείσιμο μιας τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης αερίου.

Γεμάτες οι αποθήκες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις γερμανικές προμήθειες φυσικού αερίου, λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν σημαντική πληρότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Η είδηση ​​των μειώσεων οδήγησε τις βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου απότομα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Οι τιμές spot για τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν 13% στα 139,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένες κατά 40% από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Robert Habeck, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας, «το φυσικό αέριο έρχεται στην Ευρώπη — δεν έχουμε πρόβλημα προμήθειας, αλλά οι όγκοι του φυσικού αερίου πρέπει να αγοραστούν στην αγορά και θα γίνει πιο ακριβό».
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση είναι έτοιμη και σημείωσε ότι έχει θεσπίσει νομοθεσία που απαιτεί την πλήρωση της αποθήκευσης αερίου.
Επαίνεσε την προθυμία των Γερμανών και των επιχειρήσεων να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο.
«Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε», είπε.
«Κάθε κιλοβατώρα βοηθά σε αυτή την κατάσταση.
Είναι μια κατάσταση που είναι σοβαρή, αλλά όχι μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης