Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μαζικό ξεπούλημα και βύθισμα στις 815 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μαζικό ξεπούλημα και βύθισμα στις 815 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ακριβά την πλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, και όχι μόνο τη χθεσινή αντίδραση. Ακόμα και το συν της Wall Street χθες, μάλλον παραξένεψε παρά ανακούφισε. Με αύξηση επιτοκίων 0,75% και με τις δηλώσεις για νέες και πάλι μεγάλες αυξήσεις μάλλον δεν ανακουφίζονται οι αγορές. Τα στελέχη της αγοράς είναι ανήσυχα, καθώς το κύμα φυγής δεν κάνει επιλογές, αλλά πουλάει τα πάντα.

Έχουμε την εντύπωση πως οι αγορές κινήθηκαν με καθυστέρηση, γιατί ενώ τα σημάδια υπήρχαν και οι δηλώσεις από FED επίσης έδειχναν τι θα γίνει, οι μετοχές σκαρφάλωναν υψηλότερα. Ίσως τώρα πληρώνουμε αυτή την υπερβολή. Ίσως να φταίει και η μεγάλη μόχλευση. Όπως και να έχει στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση ήταν και πάλι μεγάλη. Όμως και στην Ευρώπη το πλήγμα ήταν ανάλογο.

Περιμένουμε πως σταδιακά και αφού καθίσει η σκόνη, θα εστιάσουν οι επενδυτές και πάλι σε μετοχές με καλά θεμελιώδη. Να σταματήσει δηλαδή το τσουβάλιασμα. Στο -2,82% και στις 815 μονάδες το κλείσιμο και αν δεν ήταν και το +1,42% της Coca Cola θα ήταν ακόμα χειρότερο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βουτιά σε νέα ιστορικά χαμηλά από την Πειραιώς αλλά μεγάλες απώλειες επίσης άνω του 5% για Alpha Bank και Εθνική. Πριν 2 μήνες ήταν πάνω από τα 4 ευρώ η Εθνική και σήμερα παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα 3 ευρώ. Η Eurobank είχε απώλειες 4,81%.

ΔΕΗ: Σε λίγο θα χάσει και τα 5 ευρώ. Στα 5,21 ευρώ το κλείσιμο με απώλειες 3,87%.

JUMBO: Στα 14,22 ευρώ με απώλειες 4,44% και όγκο 137 χιλ. τεμάχια.

SARANTIS: Χαμηλό 55 μηνών για τη μετοχή ενώ ανακοινώθηκε και η πώληση του joint venture με την Εstee Lauder μετά από 21 χρόνια συνεργασίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η στήλη είχε την άποψη πως οι αποτιμήσεις ήταν κάπως υψηλές και πως δεν μπορούσαμε να κοιτάμε πωλήσεις και όχι p/e. Όμως η πορεία των μετοχών του αντίστοιχου κλάδου στις ΗΠΑ και η σύγκριση των αποτιμήσεων έδωσε περιθώριο μεγάλης ανόδου. Αυτή η υπερβολική μάλλον κίνηση διορθώνεται τώρα γι΄αυτό και βλέπουμε μεγάλη πτώση από συγκεκριμένες μετοχές. Βλέπουμε πάντως και όγκο σε κάποιες και ελπίζουμε να μην έχουν να δώσουν πολλά. Επτά συνεχόμενες πτωτικές για Epsilon Net, Entersoft και Real Cons. Η ΕΠΣΙΛ έχασε 11,5%, η ΕΝΤΕΡ 8,97%, η Performance 7,11%, η Byte περίπου 7% και η Real 5,66%. Σε κρίσιμη στήριξη η Byte, αν παίζει κάποιο ρόλο η τεχνική ανάλυση.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Πιεσμένο το πρώτο τρίμηνο λόγω του lockdown στην Κίνα, του αυξημένου ενεργειακού κόστους, του κόστους των πρώτων υλών και του μεταφορικού. Η συγκεκριμένη μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα, που δείχνει πως οι αυξήσεις των τιμών δεν γίνεται να μην επηρεάζουν τη ζήτηση, όπως μας έλεγαν κάποιες άλλες διοικήσεις. Δεν έχει περάσει και λίγα η συγκεκριμένη. Μία η πανδημία που έκλεισε τα πάντα και κυρίως την Κίνα και τώρα, πόλεμος, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, μεταφορικά, αλλά και το νέο lockdown στην Κίνα. Προσπαθεί μέσω άλλων αγορών να καλύψει την απώλεια. Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών πάντως από insiders.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑΤΑ: Αν καθίσει η ζήτηση και πέσουν οι τιμές των εμπορευμάτων, αυτές που έβγαλαν εξαιρετικά κέρδη το 2021 θα βγάλουν μεγάλες ζημιές το 2022, ενώ θα πρέπει να προσέξουν και τις ταμειακές ροές τους.

ΕΚΤΕΡ: Στο -8,80% και στα 0,9120 ευρώ.

MEDICON: Συνεχίζουν να βγαίνουν κομμάτια, αν και δε βλέπουμε κάποιον σημαντικό αγοραστή να απορροφάει την προσφορά. Νομίζουμε πως λόγω προμερίσματος και δωρεάν μετοχών θα δώσει καλή απόδοση στο μέλλον, αλλά θέλουμε ένα καλό σημείο εισόδου. Θα θέλαμε δηλαδή είσοδο σε μία περιοχή πέριξ των 2,50 ευρώ. Αν μας κάνει το χατίρι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης