Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φοβήθηκε η ΕΚΤ και υποσχέθηκε νέα εργαλεία; - Ο άγνωστος ρόλος Draghi και οι νομικές προκλήσεις

Τι φοβήθηκε η ΕΚΤ και υποσχέθηκε νέα εργαλεία; - Ο άγνωστος ρόλος Draghi και οι νομικές προκλήσεις

Η αποφυγή της δημιουργίας ενός εργαλείου που μπορεί να υποκινήσει νομικές προκλήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία είναι πιθανό να είναι καθοριστικής σημασίας

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να αποτρέψει μια νέα κρίση δημοσίου χρέους με την υπόσχεση ενός νέου εργαλείου για τον περιορισμό των αναταράξεων στην αγορά, κερδίζοντας λίγο χρόνο.
Με τις τιμές των ιταλικών ομολόγων να κερδίζουν μετά από μέρες συνεχούς πτώσης, όπου κάποια στιγμή οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 4% - επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της αναταραχής το 2014 - η δέσμευση των αξιωματούχων να επινοήσουν ένα μέτρο κατά των αναταράξεων μπορεί να έχει έπεισε προσωρινά τους επενδυτές για την αποφασιστικότητά τους.
«Έστειλαν ένα μήνυμα ότι έχουν δεσμευτεί πλήρως να διασφαλίσουν τη λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank.
«Έχουν επίσης αγοράσει λίγο χρόνο».

Οι νομικές προκλήσεις

Παρά την απόσπαση της προσοχής των αγορών στην απόφαση της Fed, η επιμονή των αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι δεν χρειαζόταν ακόμη κανένα εργαλείο αποδείχθηκε το μέγα λάθος.
Αλλά η πορεία του ιταλικού χρέους, ανάγκασαν τους αξιωματούχους να δράσουν σε μια έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε βιαστικά στις 15 Ιουνίου 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, καταρχήν οι συζητήσεις περιστράφηκαν στην ανάπτυξη μιας πρώτης άμυνας με χρήση επανεπενδύσεων από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία.
Αλλά γρήγορα η συζήτηση επεκτάθηκε στην ανάπτυξη μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν τελικά ότι θα επιταχύνουν «την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου οργάνου κατά του κατακερματισμού».
«Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ευρωζώνης, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες», ανέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο.
Δεν είναι σαφές ποιο χρονοδιάγραμμα έχει στο μυαλό της η ΕΚΤ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων την 1η Ιουλίου και να επιταχύνουν τις αυξήσεις επιτοκίων.
Σύμφωνα με την Danske Bank οι επόμενες δύο συναντήσεις είναι οι πιο προφανείς στιγμές για μια ανακοίνωση, εκτός εάν τα γεγονότα της αγοράς επιβάλλουν ταχύτερη ανταπόκριση.
«Αυτό θα πρέπει επίσης να δώσει στην ΕΚΤ την ευκαιρία να αυξήσει τα βασικά επιτόκια πιο γρήγορα και επιθετικά, καθώς η διεύρυνση του spread περιορίζεται σε κάποιο βαθμό», δήλωσε η Ulrike Kastens, οικονομολόγος της DWS International GmbH. Προβλέπει μια ανακοίνωση τον Ιούλιο.
Δεδομένου του προηγούμενου της ΕΚΤ, ο σχεδιασμός θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ειδικά εάν αντιταχθούν περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με την απαγόρευση της κεντρικής τράπεζας από τη συνθήκη να διεξάγει νομισματική χρηματοδότηση, η αποφυγή της δημιουργίας ενός εργαλείου που μπορεί να υποκινήσει νομικές προκλήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία είναι πιθανό να είναι καθοριστικής σημασίας.

Η δυσκολία στην επικοινωνία

Χρειάστηκαν χρόνια ο θεσμός να βρει μια αξιόπιστη απάντηση στην προηγούμενη κρίση δημόσιου χρέους.
Ακόμη και τότε, όταν ο πρώην πρόεδρος Mario Draghi προσπάθησε να σταματήσει την αναταραχή με το λεγόμενο εργαλείο OMT του, τότε ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann πολέμησε εναντίον του στο δικαστήριο.
Δεδομένων των αναμνήσεων της αστάθειας της αγοράς εκείνων των ετών, οι Ιταλοί αξιωματούχοι προσπάθησαν μάταια να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις εκτιμήσεις για αυξήσεις επιτοκίων.
Στις 31 Μαΐου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco ζήτησε οι αυξήσεις να είναι «ελεγχόμενες».
Εν τω μεταξύ, ο Draghi - τώρα πρωθυπουργός της Ιταλίας - μίλησε την περασμένη Πέμπτη, καθώς συνεδρίαζε η ΕΚΤ, για να παρατηρήσει ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία της ευρωζώνης και ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην προσφορά.
«Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να ανταποκριθεί στην αύξηση του πληθωρισμού με λάθος μέσο», είπε σε εκδήλωση στη Ρώμη.
«Δεν έχουμε πληθωρισμό από τη ζήτηση όπως στις ΗΠΑ, αλλά αντίθετα έχουμε πληθωρισμό που συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου».

Νέο εργαλείο

Ένα διαφορετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πίεσης της αγοράς θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων, η οποία ήταν σπασμωδική από τότε που η γεμάτη χρέη Ελλάδα υπέκυψε για πρώτη φορά στην αναταραχή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Αυτή η κρίση τελικά τιθασεύτηκε από το πρόγραμμα OMT.
Εν τω μεταξύ, η πίεση της αγοράς κατά την έναρξη της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με ένα άλλο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν πρόσφατα ότι είναι έτοιμοι να επινοήσουν νέα μέσα όπως απαιτείται, αλλά έχουν απογοητεύσει τις αγορές με έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδιά τους.
Η αρχική τους ανταπόκριση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς πανδημίας με μεγαλύτερη ευελιξία, μια θέση που επανέλαβε την Τετάρτη ο Ολλανδός κεντρικός κυβερνήτης Klaas Knot.
«Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η ευελιξία» στις επανεπενδύσεις PEPP, είπε στο Μιλάνο.
«Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούμε να καταφύγουμε σε άλλο όργανο».
Δεδομένης αυτής της θέσης -- όπως περιγράφεται από ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου -- δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε αυτό το στάδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης