Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση πανικού ΕΚΤ για τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης - Εντολή για νέο εργαλείο - Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων

Παρέμβαση πανικού ΕΚΤ για τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης - Εντολή για νέο εργαλείο - Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων
H EKT ανακοίνωσε επίσης ότι θα εφαρμόσει ευελιξία την επανεπένδυση των ομολόγων από το PEPP
Σχετικά Άρθρα
Εντολή για την προετοιμασία ενός νέου εργαλείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ευρωσυστήματος το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την έκτακτη συνεδρίαση για τη διάσωση των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, μετά το sell off των προηγούμενων ημερών.
H EKT ανακοίνωσε επίσης ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), η οποία αφορά κυρίως την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 4,274% από 4,66%, ενώ το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 4,038% από 4,219% χθες.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Παρέμβαση... πανικού

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα δίχτυ προστασίας για τα ομόλογα της περιφέρειας, καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η έλλειψη σαφήνειας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (9/6), όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, για να προστατέψει τις υπερχρεωμένες χώρες, εν όψει του τερματισμού του QE και της αύξησης των επιτοκίων από τον Ιούλιο, προκάλεσε ένα σαρωτικό sell off στα ομόλογα.
Οι αγορές εξέλεβαν τις διαβεβειώσεις της Lagarde ως «μπλόφα» και απαίτησαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Schnabel (ΕΚΤ): Θα απλώσουμε δίχτυ προστασίας για τα ομόλογα του Νότου - Δεν έχει όρια η δέσμευσή μας

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε εκτίναξη του κόστους χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών αλλά η απάντησή της θα είναι ξεχωριστή για την κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί εκ των προτέρων κάποιο εργαλείο, τόνισε άλλωστε την Τρίτη το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν και όποτε χρειαστεί, μπορούμε και θα σχεδιάσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής και ως εκ τούτου τη βασική εντολή μας για σταθερότητα των τιμών» τόνισε η κα. Σνάμπελ σε ομιλία της στο Παρίσι.
«Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού.
Η δέσμευση αυτή δεν έχει όρια» υπογράμμισε.
Η Schnabel ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε νέες έκτακτες περιστάσεις με υφιστάμενα και δυνητικά νέα εργαλεία, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά με διαφορετικές προϋποθέσεις, μαξιλάρια ασφαλείας και διάρκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης