Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πληγωμένη» από τον πόλεμο η Έκθεση του Ανόβερου - Χωρίς Ρώσους, Κινέζους και με χαμηλά τον πήχη για την ανάπτυξη

«Πληγωμένη» από τον πόλεμο η Έκθεση του Ανόβερου - Χωρίς Ρώσους, Κινέζους και με χαμηλά τον πήχη για την ανάπτυξη

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με πολύ λιγότερες συμμετοχές, αλλά και με κάποια αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον άνοιξε τις πύλες της η μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου

Σχετικά Άρθρα

Η έκθεση του Ανόβερου ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο. Μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα δύο ετώ, λόγω πανδημίας, η Βιομηχανική Έκθεση του Aνοβέρου επιστρέφει, αλλά με … απώλειες, αναφέρει η Deutsche Welle. Ρώσοι εκθέτες δεν συμμετέχουν, λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Απόντες είναι όμως και οι Κινέζοι, καθώς ολόκληρη η Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, παραμένει σε αυστηρό λόκνταουν.Το παρών δίνουν φέτος στο Ανόβερο 2.500 εκθέτες, ενώ πριν από την πανδημία έφταναν τους 6.000.Επιπλέον, η έκθεση θα έχει διάρκεια μόλις τεσσάρων ημερών, μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Ο Olaf Scholz έκανε τα εγκαίνια

Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον καγκελάριο Olaf Scoolz να εγκαινιάσει την Έκθεση του Ανοβέρου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το απόγευμα της Κυριακής. Το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε και πάλι το εκθεσιακό κέντρο. Άλλωστε πρόκειται για την καλύτερη «βιτρίνα» της γερμανικής βιομηχανίας. Βέβαια δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά, τα πολιτικά συμφραζόμενα της εποχής. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η έκθεση γίνεται με φόντο τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία και έχει προκαλέσει τρομερές απώλειες», ανέφερε ο καγκελάριος. «Γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η βιομηχανία στηρίζει τα μέτρα που έχουμε λάβει, τις κυρώσεις για παράδειγμα, ώστε να πείσουμε τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Αντικρουόμενα μηνύματα στην οικονομία

Τα μηνύματα είναι μάλλον αντιφατικά από το μέτωπο της γερμανικής βιομηχανίας. Στο Ανόβερο ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου μηχανολογικού εξοπλισμού (VDMA) Karl Horingen δήλωσε ότι, λόγω αβεβαιότητας στην ενεργειακή τροφοδοσία αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι αναγκασμένος να αναθεωρήσει για δεύτερη φορά επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον δείκτη ανάπτυξης του κλάδου το 2022. Αλλά και ο Σϋνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, από 4% στο 2,5%. Και αυτή η πρόγνωση όμως, επισημαίνει, προϋποθέτει ότι θα συνεχιστούν οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

H Siemens ανέλαβε το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της

Το αισιόδοξο στοιχείο για τη γερμανική βιομηχανία είναι ότι οι παραγγελίες όχι μόνο δεν λείπουν, αλλά και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μόλις προχθές η Siemens ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της. Πρόκειται για την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με αραβικές εταιρείες, το οποίο θα συνδέει το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια με τα ανερχόμενα βιομηχανικά κέντρα στις νότιες περιφέρειες της χώρας. Μόνο για τη Siemens, ο τζίρος θα ξεπεράσει τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από το δίκτυο, ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός θα κατασκευάσει και 41 αμαξοστοιχίες που θα αναπτύσσουν ταχύτητες έως 230 χλμ. την ώρα.

Ζητούμενο η καινοτομία

Η φετινή έκθεση του Ανοβέρου δεν θα απογοητεύσει τους φίλους της καινοτομίας. Μηχανές που συνομιλούν με μηχανές και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που διευθύνουν ολόκληρα εργοστάσια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αλλά τα δεδομένα της εποχής υπαγορεύουν και νέες ανάγκες. Ποιες είναι οι εφαρμογές εκείνες που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια; Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θεωρείται πλέον δεδομένη, αλλά το καύσιμο του μέλλοντος είναι το υδρογόνο, υποστηρίζουν κάποιοι. «Με υδρογόνο μπορείς να κινήσεις οχήματα, μπορείς να παρασκευάσεις χάλυβα», λέει η Ulrike Bayer, ερευνήτρια στο «Ινστιτούτο Frauhofer». «Με τη χρήση υδρογόνου μπορεί να βελτιώσει το οικολογικό της αποτύπωμα κάθε επιχείρηση, ακόμη και η πιο μικρή επιχείρηση, για παράδειγμα ένα κομμωτήριο ή ένα κρεοπωλείο».

Η Πορτογαλία τιμώμενη χώρα

«Τιμώμενη χώρα» στο Ανόβερο είναι η Πορτογαλία. Την Κυριακή ο πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης, μαζί με τον καγκελάριο Scholz. Παράλληλα, σε άρθρο του για την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εξήρε τα πλεονεκτήματα της χώρας του, επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλία είναι μία από τις χώρες του ΟΟΣΑ που θεωρούνται «πιο φιλικές για τους ξένους επενδυτές», γι αυτό άλλωστε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα περισσότερες από 600 γερμανικές επιχειρήσεις. Μάλιστα ο Antonio Costa, επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, υποστηρίζει ότι η Πορτογαλία «είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει κάνει την καλύτερη προετοιμασία για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της μέχρι το 2030. Σήμερα το 58% του ηλεκτρικού ρεύματος (που καταναλώνεται στη χώρα) παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ενώ μέχρι το 2026 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 80%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης