Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΥΠΟΙΚ της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί στο Νταβός για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο ΥΠΟΙΚ της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί στο Νταβός για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Η επισιτιστική κρίση είναι πραγματική, νομίζω ότι εξακολουθεί να υποτιμάται από την παγκόσμια κοινότητα, τόνισε ο Σαουδάραβας ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα

Αρκετές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη κρίση στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ άλλες προχωρούν στην επιβολή απαγορεύσεων και περιορισμών στις εξαγωγές βασικών τροφίμων.
Αυτό συμβαινει επειδή Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις κορυφαίες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο και τρέφουν μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed al-Jadaan, μιλώντας στο Νταβός, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κόσμος δεν το λαμβάνει αυτό αρκετά σοβαρά στα υπόψη του.
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η επισιτιστική κρίση είναι πραγματική. Νομίζω ότι εξακολουθεί να υποτιμάται από την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο al-Jadaan στο CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, όχι μόνο στην περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), αλλά ακόμη και στον ευρύτερο κόσμο».
«Η περιοχή MENA είναι πολύ, πολύ, πολύ ευάλωτη», είπε και πρόσθεσε: «Εισάγει πολλά τρόφιμα, αντιπροσωπεύει το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί πλέον ένα τεράστιο ποσοστό του σιταριού και των δημητριακών στα οποία βασίζονται οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, σχεδόν το 20% του καλαμποκιού και το 80% του ηλιέλαιου, και παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της περιοχής ΜΕΝΑ.
Τα futures για το σιτάρι έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πριν από τον πόλεμο, πάνω από το 95% των συνολικών εξαγωγών σιτηρών, σιταριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας αποστέλλονταν μέσω της Μαύρης Θάλασσας και οι μισές από αυτές τις εξαγωγές πήγαιναν σε χώρες της MENA. Αυτός ο ζωτικής σημασίας διάδρομος είναι τώρα κλειστός, «πνίγοντας» το θαλάσσιο εμπόριο της Ουκρανίας μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα λιμάνια της από τον ρωσικό στρατό.
Αυτό έχει ενισχύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό που πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ζουν σε φτωχές περιοχές και βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με υψηλή ανεργία και επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές.
Η Σαουδική Αραβία στα τέλη Μαρτίου υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο, καθώς η οικονομία της επλήγη σκληρά από τις τιμές ρεκόρ των σιτηρών ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Η Αίγυπτος ζητά επίσης βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της.
Μόνο η Αίγυπτος εισάγει το 80% του σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει ήδη μπει εδώ και χρόνια σε μια καταστροφική κρίση χρέους και πληθωρισμού, εισάγει το 60% του σιταριού του από τις δύο εμπόλεμες χώρες, οι οποίες παρέχουν το 80% των σιτηρών της Τυνησίας.
Η επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή ΜΕΝΑ έχει συχνά συνδεθεί με την πολιτική αστάθεια, τις ταραχές και τη βία.
«Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή», δήλωσε ο al-Jadaan. «Θα παράσχουμε την αναγκαία στήριξη όσο μπορούμε, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς, αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να συνεργαστούμε με τον κόσμο για να δώσουμε λύσεις».
Ο Al-Jadaan αναφέρθηκε στις προηγούμενες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της G-20 να συνεργαστεί με άλλα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την ανάκαμψη, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και περιφερειών βοήθησε στην επίτευξη λύσεων. «Νομίζω ότι η επισιτιστική κρίση απαιτεί μια τέτοια συνεργασία», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης