Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Το παράδοξο με τις δύο ελεγκτικές KPMG στην Ελλάδα και το σκάνδαλο της απόκρυψης στοιχείων

Αποκάλυψη: Το παράδοξο με τις δύο ελεγκτικές KPMG στην Ελλάδα και το σκάνδαλο της απόκρυψης στοιχείων
Το πλέγμα δανείων., τα αρνητικά κεφάλαια και οι προβληματικές συμμετοχές
Σχετικά Άρθρα

Κι όμως η KPMG στην Ελλάδα στο σκέλος της ελεγκτικής δεν είναι μια αλλά δύο.
Αυτό είναι το λιγότερο όμως καθώς μελετώντας την έκθεση διαφάνειας και των δύο εταιριών προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για το αν όλα όσα γίνονται είναι συμβατά με τη νομοθεσία.
Ειδικότερα στην Ελλάδα υπάρχουν η KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ καθώς και η KPMG Ελεγκτική ΑΕ η οποία είναι … υποπαραχωρησιούχος της πρώτης που είναι μέλος της KPMG International.
H KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ είχε σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2021 ως μετόχους την KPMG Ελεγκτική ΑΕ και την KPMG Σύμβουλοι Μονοπρόσωπη ΑΕ.
Στην έκθεση διαφάνειας ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά για το ποσοστό που έχει η κάθε μια από αυτές ενώ ο νόμος προβλέπει πρώτον πάνω από 50% να κατέχεται από ελεγκτική ή ορκωτούς πράγμα που δεν φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση και τα 2/3 των δικαιωμάτων από ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτική.
Την ίδια στιγμή η KPMG Ελεγκτική που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018 σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας έχει ως μετόχους 15 φυσικά πρόσωπα.
Τα πράγματα όμως μπερδεύονται αν κάποιος ανατρέξει στις οικονομικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου 2021 τόσο της KPMG Σύμβουλοι όσο και της KPMG Ελεγκτική.

Ποιος έχει την πλειοψηφία;

Η KPMG Σύμβουλοι εμφανίζει συμμετοχές αξίας 3.001.002 ευρώ στην KPMG Λογιστές και 3.889.756 στην KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές.
Η KPMG Ελεγκτική συμμετοχή αξίας 3.825.502 ευρώ στην KPMG ορκωτοί Ελεγκτές. Η συμμετοχή στην KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές έχει αποκτηθεί με λήψη ισόποσου ομολογιακού δανείου με τη DIMITRA SERVICE LIMITED που λήγει το 2032 με επιτόκιο 2%.
Δεδομένου ότι οι δύο μοναδικοί μέτοχοι της KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές είναι η KPMG Σύμβουλοι και αν δεν έχει γίνει το … αμίμητο να αποτιμώνται με διαφορετικό τρόπο προκύπτει ότι η KPMG Σύμβουλοι έχουν πλειοψηφική επένδυση στην KPMG Ορκωτοί πράγμα που δεν συμβαδίζει με τη νομοθεσία.

Δάνειο στο δάνειο

Σημειώνεται ότι η KPMG Σύμβουλοι ανήκει κατά 100% στην εταιρία KPMG Συμμετοχών η οποία δεν είναι εταιρία ορκωτών λογιστών.
Για να αποκτηθεί το 100% της KPMG Σύμβουλοι η Συμμετοχών πήρε δάνειο 10,5 εκ ευρώ λήξης 2032 και επιτοκίου 2% με από τη Dimitra Services Limited. Η Συμμετοχών επίσης πήρε το 2021 δάνειο 674 χιλιάδες από τη Dimitra Services Limited το οποίο λήγει το 2023 για να πληρώσει δόση του δανείου που λήγει το 2032 προς τη Dimitra.

Αρνητική καθαρή θέση

Πέραν αυτού στην έκθεση διαφάνειας της KPMG Ελεγκτή δεν υπάρχει αναφορά σε οικονομικά μεγέθη παρά μόνο ότι είναι μη σημαντικά. Ωστόσο και αυτό δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της ΕΕ όπως ισχύει.
Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της KPMG Ελεγκτική του 2021 προκύπτει ότι είχε αρνητική καθαρή θέση επί δύο συνεχόμενες χρήσεις γεγονός που γεννά το ερώτημα τι ακριβώς μέτρα έλαβε η ΕΛΤΕ μόνο και μόνο για το γεγονός αυτό. Σημειωτέον ότι στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2021 τα έσοδα της KPMG Ελεγκτική που αναφέρονται ως μη σημαντικά στην Έκθεση Διαφάνειας ήταν 895 χιλιάδες ευρώ και οι ζημίες 137 χιλιάδες ευρώ.
Σημειωτέον δε ότι στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ δεν υπάρχει έκθεση ελέγχου ορκωτού.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το πλέγμα σχέσεων της KPMG δείχνει τουλάχιστον αταξία με το ερώτημα να πλανάται για τις πρωτοβουλίες της ΕΛΤΕ ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα που παραπέμπουν σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης νομιμότητας για μια εταιρία (ή δύο για την ακρίβεια) [που ανήκουν στην BIG FOUR.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης