Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτές προσοχή: Οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει ακόμη τον στασιμοπληθωρισμό, τα χειρότερα έρχονται

Επενδυτές προσοχή: Οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει ακόμη τον στασιμοπληθωρισμό, τα χειρότερα έρχονται
H Fed δεν έχει τα εργαλεία να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, γι αυτό μιλάει σκληρά σαν να πρόκειται να το παλέψει, ελπίζοντας ότι η σκληρή ρητορική της θα κάνει την δουλειά γι αυτήν
Σχετικά Άρθρα

Η Fed διαρκώς μας διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη και με αυξήσεις επιτοκίων 75 μονάδες βάσης, αν χρειαστεί.
Και οι αγορές φαίνεται να την ακούν.
Αλλά όπως γράφει ο Peter Schiff, διευθύνων σύμβουλος της Schiffgold, επενδυτικής εταιρείας που ασχολείται με ασήμι και χρυσό, αντί να ακούμε τι λέει η FED, καλύτερα είναι να δούμε τι κάνει.
Στην πραγματικότητα η Fed δεν κάνει και πολλά, σημειώνει.
Παρά το ράλι στους αμερικανικούς δείκτες της περασμένης Παρασκευής 13 Μαΐου, οι μετοχές έκλεισαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα στο κόκκινο.
Είναι το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών απωλειών από τον Ιούνιο του 2011.

Αγορές πανικού σε bear market

Ο Peter Schiff γράφει ότι βλέπει να κυριαρχούν τα αρνητικά σημεία στις αγορές και ότι η άνοδος της περασμένης Παρασκευής οφείλεται σε «αγορές πανικού».
«Όταν μπαίνουμε σε bear markets, οι επενδυτές μερικές φορές παθαίνουν ένα πανικό για αγορές.
Δεν πανικοβάλλονται για να πουλήσουν μέχρι το τέλος της bear market.
Και παρά το μακελειό, δεν έχω δει πραγματικά καμία ένδειξη για πωλήσεις πανικού.
Έχω δει περισσότερες ενδείξεις για αγορές πανικού, κάτι που στο μυαλό μου δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολύ κάτω».


Εν τω μεταξύ, κανείς δεν ενδιαφέρεται για χρυσό, σημειώνει ο Peter Schiff.
Στην άνοδο των μετοχών την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του χρυσού υποχώρησε και πάλι, παρά τα κακά νούμερα του πληθωρισμού.
Οι αγορές ανησυχούν σαφώς, αλλά ανησυχούν για το λάθος πράγμα.

H Fed προσποιείται ότι θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

«Αυτό που οι αγορές εξακολουθούν να μην έχουν καταλάβει είναι ότι η Fed δεν πρόκειται πραγματικά να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Προσποιείται ότι θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Και αυτό είναι το πρόβλημα.
Επειδή όλοι οι άνθρωποι που ξαφνιάστηκαν από τον πληθωρισμό δεν περιμένουν τώρα ο πληθωρισμός να έχει συνέχεια.
Και ο λόγος που δεν ενδιαφέρονται για το χρυσό και το ασήμι, και συγκεκριμένα για τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού και ασημιού είναι ότι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός ανήκει στο παρελθόν.
Οι αγορές λοιπόν φοβούνται τη μελλοντική μάχη που θα δώσει η Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Fed θα δώσει μια μάχη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό; Γιατί έτσι λέει.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να δαμάσουν τον δράκο του πληθωρισμού και να μειώσουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ξανά στο 2%.
Θα κάνουν ότι χρειάζεται σημαίνει ότι θα εφαρμόσουν μια πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική που θα περιλαμβάνει μια σταδιακά αύξηση των επιτοκίων.
Γι' αυτό οι αγορές είναι τόσο πτωτικές για τον χρυσό.
Όσο πιο αυστηρή πιστεύουν ότι θα γίνει η μελλοντική νομισματική πολιτική, τόσο πιο προβληματικές πιστεύουν τις προοπτικές για το χρυσό και το ασήμι και πουλάνε τις μετοχές χρυσού και αργύρου».

Αν η Fed προσπαθήσει πράγματι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, θα προκαλέσει ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση

Ωστόσο, ο Peter Schiff προσθέτει ότι ακόμη και αν η Fed κάνει αυτό που ισχυρίζεται ότι θα κάνει για την τιθάσευση του πληθωρισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια και συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της, δεν θα είναι αρκετό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.
Στην πραγματικότητα, μετά βίας θα καταφέρει να συγκρατήσει την ανοδική τροχιά του, και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τον επαναφέρει στο 2%.
Κι αυτό γιατί αν η Fed προσπαθήσει πραγματικά να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, όχι μόνο θα ρίξει την οικονομία σε ύφεση, αλλά και θα δημιουργήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση χειρότερη από του 2008.
«Οι αγορές εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν αυτό και δεν ξέρω γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν τόσο μακριά», γράφει ο Schiff.
«Το μόνο που μπορούν να δουν είναι ότι η Fed ισχυρίζεται ότι πρόκειται να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και ότι πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια. Και έτσι, για κάποιο λόγο, πιστεύουν ότι αυτό θα δουλέψει».

Υπάρχει επίσης ο μύθος ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να χειριστεί το πικρό φάρμακο της ποσοτικής σύσφιξης που πρέπει να εφαρμόσει η Fed προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, παρά όλα τα σημάδια ότι η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαντάζονται όλοι.

Όταν αποκαλυφθεί επιτέλους η υποβόσκουσα αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας, τότε όλη αυτή η σκληρή συζήτηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα εξαφανιστεί γιατί τότε η Fed θα επικεντρωθεί στην άλλη εντολή της, που είναι η οικονομία. Μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους στην ύφεση, τότε η Fed θα ξεχάσει τον πληθωρισμό και θα αρχίσει να εστιάζει στην απασχόληση. Για κάποιο λόγο, οι αγορές δεν το βλέπουν αυτό».

Η Fed έχει ήδη χάσει τον αγώνα

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε φορά που οι αγορές εκπλήσσονται από τον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμού, απλώς υποθέτουν ότι η Fed θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο.
Δεν τους περνάει ποτέ από το μυαλό ότι αυτό σημαίνει ότι η Fed έχει ήδη χάσει τον αγώνα και ότι θα παραδοθεί».

Ο Peter Schiff επαναλαμβάνει ότι οι ενέργειες της Fed δεν δείχνουν ότι είναι σοβαρή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Το έχω πει πολλές φορές. Αν η Fed ήθελε πραγματικά να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δεν θα μίλαγε μόνο για αυτό. Θα το πάλευε εδώ και τώρα».
Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά ένα πρόσθετο 2%. Στην πραγματικότητα, δηλαδή η Fed ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Εάν η Fed έχει αναγνωρίσει ότι ο ισολογισμός είναι ήδη πολύ μεγάλος και πρέπει να τον μειώσει, γιατί τον μεγαλώνει ακόμα;».

Γιατί να περιμένουμε ως τον Ιούνιο να ξεκινήσει η ποσοτική σύσφιξη;
Γιατί τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κάτω από 1%;
Αν πράγματι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ότι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, γιατί η Fed μιλάει τόσο πολύ και κάνει τόσα λίγα;
Γεγονός είναι ότι πρέπει να κοιτάτε τι κάνει η Fed, όχι τι λέει η Fed.

Ακολουθεί την αντίθετη στρατηγική από τον Teddy Roosevelt.
Επειδή η Fed δεν έχει τα εργαλεία να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, μιλάει σκληρά σαν να πρόκειται να το παλέψει, ελπίζοντας ότι η σκληρή ρητορική της θα κάνει την δουλειά γι αυτήν και δεν θα χρειαστεί να αποκαλυφθεί ότι δεν έχει πραγματικά εργαλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης