Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ -0,12% στις 866 μον. - Βασικό σενάριο η ολοκλήρωση της διόρθωσης στις 780 μον.

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ -0,12% στις 866 μον. - Βασικό σενάριο η ολοκλήρωση της διόρθωσης στις 780 μον.
Το Ουκρανικό, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική κρίση, η κλιμάκωση της έντασης λόγω εισόδου στο ΝΑΤΟ και άλλων χωρών επιδρούν αρνητικά στις διεθνείς αγορές
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άνευρη στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 866 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips και με εμφανή την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για κάθε ανάληψη ρίσκου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί στη ζώνη των 860 - 870 μονάδων, συμπληρώνοντας  οκτώ συνεδριάσεις κάτω από τον  εκθετικό ΚΜΟ 200 των 888 μονάδων.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 800 μονάδες ενώ στις 780 μονάδες ολοκληρώνεται η διόρθωση.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκελισε μόνο η Εθνική +1,12% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,65%, Alpha Bank -0,64% και Eurobank -0,44%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo +3,75 ....ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Coca Cola στο -3,34%.
O φόβος ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική κρίση, η κλιμάκωση της έντασης λόγω εισόδου στο ΝΑΤΟ και άλλων χωρών επιδρούν αρνητικά στις διεθνείς αγορές ειδικότερα τις μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων εντείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Από την μια, η αύξηση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό αλλά από την άλλη τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.
Σε δηλώσεις την Τρίτη 17 Μαΐου, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να περιορίσει τον πληθωρισμό, μη διστάζοντας να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν ξανά προς ένα υγιές επίπεδο.
Σταθερός διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 7,4% τον Απρίλιο, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,1% από 8% τον Μάρτιο. .
Ένα
χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,6%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον Απρίλιο του 2022, από 7,8% τον Μάρτιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 2%.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,27% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,88%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Γενικό Δείκτη στο +0,38% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,03%.
Περί τις 12:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -3,39%, Alpha Bank -2,03% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,99% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,37%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,12% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 871,07 μονάδες και χαμηλό τις 864,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,51 εκατ. ευρώ και όγκου 2,63 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 5εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1 εκατ. ευρώ αξίας 927 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 265 χιλ. τεμάχια αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 160,4 χιλ. τεμάχια αξίας 2,73 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 54 χιλ. τεμάχια αξίας 884 χιλ. ευρώ
Η Jumbo 20 χιλ. τεμμάχια αξίας 309 χιλ. ευρώ, τα ΕΧΑΕ 581 χιλ. τεμάχια αξίας  2,14 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 24,7 χιλ τεμάχια αξίας 164,6 χιλ. ευρώ και Epsilon Net 20  χιλ. τεμάχια αξίας 120 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 850 - 840 μονάδων  και ακολουθούν οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 880 - 890 μονάδων και  ακολουθούν οι 900 μονάδες και οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 565 μονάδες, με πρώτη στήριξη τηνζώνη των 550 - 540 μονάδων και ακολουθούν οι 500 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι  600 μονάδες, οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες.

Ήπιες πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,59%

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να ανησυχούν για ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3%
Από το Καλοκαίρι του 2021 αναφέρουμε σε βαθμό επίμονο ότι θα δούμε αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα 3,5% με 4%... προσέξτε τότε το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε απόδοση 0,54%.
Ωστόσο θεωρούμε ότι κάναμε λάθος το 3,5% με 4% απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαμε να δούμε και αποδόσεις 4,5% και σε ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο και 5%... ωστόσο το 4,25% με 4,50% θεωρούμε ότι είναι το βασικό σενάριο…
Οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στην αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη με τις  αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ στις αποφάσεις της Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, άλλαξε τον τόνο της και προσδιόρισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς τίτλων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.
"Υπέκυψε" δηλαδή στις αυξανόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο δηλώνοντας ότι η «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Χρηματιστήριο και ομόλογα, αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το αφήγημα Μητσοτάκη

Η εικόνα μιας οικονομίας καταγράφεται σε αριθμοδείκτες ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία που είναι στατικοί παρατηρητές της πραγματικότητας και από δυναμικούς δείκτες όπως το χρηματιστήριο που καταδεικνύει την ελκυστικότητα μιας αγοράς και τα ομόλογα που υποδηλώνουν το ρίσκο χώρας.
Και στις δύο αγορές η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Στο χρηματιστήριο όπου η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δείχνει δραματικά απαξιωμένη εικόνα… υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αλλάξει αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση.
Οι επενδυτές θα εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα και τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα αυξήσουν τις αποτιμήσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίθεται ότι είναι κοντά στις αγορές και στους επενδυτές αλλά γιατί οι επενδυτές αποεπενδύουν από τις τράπεζες που δεν κρύβουν προβλήματα;
Γιατί το χρηματιστήριο δεν έχει πιστέψει το αφήγημα Μητσοτάκη;
Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα.
Με απόδοση στο 10ετές ομόλογο 3,60% η Ελλάδα και παρά την στήριξη της ΕΚΤ και τα 35 δισεκ. ομόλογα που έχει αγοράσει… κινδυνεύει να μείνει εκτός αγορών.
Σε ποιο μέρος της αγοράς, μετοχών ή ομολόγων καταγράφεται έστω και μια βελτίωση που να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται το αφήγημα Μητσοτάκη;
Δυστυχώς πουθενά.
Προφανώς δεν είναι μόνο το Ουκρανικό ή η έκρηξη ακρίβειας λόγω πληθωρισμού αλλά και οι ανησυχίες ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές… οπότε η οικονομική της πολιτικής δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.
Το βασικό πολιτικό σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία οπότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα καθοριστούν με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
H κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί, είτε με πρόσχημα την πανδημία, όπου τα χρηματιστήρια διεθνώς έφθασαν σε ιστορικά υψηλά πλην της Ελλάδος που έμεινε στάσιμο, είτε με πρόσχημα το Ουκρανικό, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια… πάλι η Ελλάδα αναζητάει δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Όμως ακόμη και με όρους εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα κινείται στην σφαίρα της μετριότητας, τάχθηκε υπέρ των Ουκρανών και ενάντια των Ρώσων, έδειξε υποτέλεια…στις ΗΠΑ ενώ η Τουρκία αποδεικνύεται ο αδιαμφισβήτητος παίκτης στην διπλωματική σκακιέρα.
Ο Μητσοτάκης είναι σκιά του Erdogan… μπροστά τον Τούρκο Πρόεδρο ο Μητσοτάκης είναι αναλώσιμη πολιτική φιγούρα.

Η πτώση έφερε τοποθετήσεις σε ομόλογα Μυτιληναίου και ΔΕΗ με αποδόσεις 4,5%-6% και η περίπτωση Ελλάκτωρ

Αν και οι αγορές ομολόγων δέχονται διεθνώς πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων οι διαχειριστές κεφαλαίων αναλαμβάνουν “στοιχήματα’” αναζητώντας αποδόσεις- κέρδη και σε διεθνή ομόλογα ελληνικών εταιρειών, οι τιμές των οποίων είχαν σημειώσει ισχυρή πτώση το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, μεταξύ των τοποθετήσεων των επενδυτών συγκαταλέγονται και οι εκδόσεις των εισηγμένων εταιρειών (Μυτιληναίος, ΔΕΗ) οι οποίες ταλαιπωρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και οι αντίστοιχες εκδόσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων.
Ωστόσο, όπως θα δούμε, αυτές οι μακροχρόνιες εκδόσεις προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ 4,5% και 6% στην λήξη τους και οι επενδυτές ποντάρουν στην ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και των δυο ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να πραγματοποιήσουν κεφαλαιακά κέρδη.
Υψηλές αποδόσεις
Συγκεκριμένα, το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος, λήξεως 2026, με κουπόνι 2,25%, έκανε πράξεις χθές στο 89,42% της ονομαστικής αξίας δίνοντας μια απόδοση στην λήξη 5,10% η οποία είναι μικτή καθώς επιβάλλεται και ο φόρος.
Στο έτερο ομόλογο της ίδιας εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2024, με κουπόνι 2,5% πραγματοποιούνταν συναλλαγές στα 95-96 προσφέροντας μια απόδοση στην λήξη σε 2,5 χρόνια 4,656%.
Αποδόσεις 5,5-6% δίνει στην λήξη και το ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ ευρώ, λήξεως 2028, με κουπόνι 3,375%.Η τιμή του ομολόγου χθες βρισκόταν στο 87 – 88% της ονομαστικής αξίας.
Το δεύτερο ομόλογο της ΔΕΗ, έκδοση 775 εκατ. ευρώ, λήξεως 2026 με κουπόνι 3,875% είχε τιμή στο 93,21% προσφέρει επίσης απόδοση 5-6% στην λήξη του.
Και η μετοχή – "ομόλογο" της Ελλάκτωρ παραμένει στα 1,68- 1,69 ευρώ (Reggeborgh)
Εκτός, όμως, από τις ομολογιακές εκδόσεις αίσθηση έχει προκαλέσει στο χρηματιστήριο η μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία συμπεριφέρεται περίπου ως ...ομόλογο.
Αν και σ’ ένα διάστημα 40-50 ημέρων μέσω της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης υπάρχει μια απόδοση 3,5% η τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ απο την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας δεν έχει φθάσει ποτέ στην τιμή της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή στα 1,75 ευρώ.
Αντίθετα, το ομόλογο της Ελλάκτωρ με το υψηλό κουπόνι (6,375%) με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Motor Oil στις 6 Μαϊου εκτοξεύθηκε ανοδικά από το 88,6% της ονομαστικής αξίας έως και το 97,7% της ονομαστικής αξίας στις 11 Μαΐου, προεξοφλώντας την αποπληρωμή του ομολόγου, μετά την πώληση του 75% της θυγατρικής εταιρείας Άνεος.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/5 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,94%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,20%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,21% και  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,99% .

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στην Wall Street

Πτωτικά κινούνται σήμερα 18/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Κίνας με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να παραμένουν.
Σταθερός διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,6%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον Απρίλιο του 2022, από 7,8% τον Μάρτιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 2%.
Σε υψηλό 40 ετών εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Απρίλιο του 2022,  κατά 9% καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με άνοδο +0,97% στις 2.447 μονάδες.
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,66% στα 94,79 ευρώ .
Οριακή άνοδο καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,10% στα  111,82 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,01% στα 109,62 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,95%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,85%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,6%, ο S&P 500 στο -1,8%, ο Nasdaq στο -1,9% και το ETF GREC στο -1,26% ( 25,04 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,35 ευρώ, με άνοδο +1,12%, με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,93 ευρώ, με πτώση -0,64%, με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με πτώση -1,65% και  όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9036 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0050 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0734 ευρώ, με άνοδο +6,38% με όγκο 649 χιλ. τεμάχια και και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα,
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Jumbo, ΕΛΧΑ, Sarantis,  Viohalco ..
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean...
H Coca Cola έκλεισε στα 20,54 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση στα 7,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,96 ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 7,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,33 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 511 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +0,07% και  αποτίμηση 4,73 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 971 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,23 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με άνοδο +3,75% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με άνοδο +0,70% και  κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5740 ευρώ, με άνοδο +2,34% και κεφαλαιοποίηση 591 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0258 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,59% - Το spread με την Ιταλία στις 60 μ.β

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τον υψηλό πληθωρισμό,  τη συνέχιση πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση επιτοκίων να συνεχίζουν να προβληματίζουν τις αγορές..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3%..
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται,  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων,  στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης από 252 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 60 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης…

Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφεονται σήμερα 18/5 ατα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 18 Μαΐου  του 2022 στο 2,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/5/2022 στο 1,06% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,69% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,19% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,8%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης