Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Veto» της Τουρκίας στις αιτήσεις ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Στον αέρα η διαδικασία - Οι 10 όροι της Άγκυρας

«Veto» της Τουρκίας στις αιτήσεις ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Στον αέρα η διαδικασία - Οι 10 όροι της Άγκυρας
Η Άγκυρα έχει θέσει 10 όρους σε Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Το είπε και το έκανε η Τουρκία και ο Recep Tayyip Erdogan όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ για εξέταση των αιτημάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για ένταξη fast track.
Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (18/5/2022) συναντήθηκαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ με στόχο να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, την ίδια ημέρα που Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, η Άγκυρα μπλόκαρε κάθε ψηφοφορία.
Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα καταφέρει να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας, Jens Stoltenberg. Επίσης, στρώνει το έδαφος για εντατική διπλωματία πολλών εβδομάδων μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με το θέμα.Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις των δυο σκανδιναβικών χωρών πρέπει να επικυρωθούν και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η διαδικασία θα εκκινήσει μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Αντιθέτως, επανέλαβε τα σχόλια του Stoltenberg ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη [και] είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Η... ευαισθησία της Τουρκίας για τα θέματα τρομοκρατίας 

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του (ΑΚΡ), ο Erdogan επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους επισημαίνοντας ότι δεν σέβονται την «ευαισθησία» της Άγκυρας για την τρομοκρατία και κατηγόρησε Φινλανδία και Σουηδία ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία στη χώρα του. «Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες. Είπαν, "δεν θα τα παρατήσουμε"», είπε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.
Ο Erdogan, ο οποίος έχει τη δύναμη να ασκεί veto στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «καταλάβουν, να σέβονται και να υποστηρίξουν» την ευαισθησία της Τουρκίας σχετικά με αυτές τις ομάδες, αλλά πρόσθεσε: «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν έδειξε τον σεβασμό που περιμέναμε».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».
«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε και συμπλήρωσε «να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας, είναι ασύμβατο», είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Αγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.
Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν.
«Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.
Ο Erdogan επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Erdogan_Sabah_1.JPG

Ο σύμβουλος του Ερντογάν συζήτησε τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας με τους ομολόγους του πολλών χωρών

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Erdogan, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Jens Pledner, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Robert Ridberg, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μevlut Cavusoglu επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Αnthony Blinken στη Νέα Υόρκη, ο Cavusoglu είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Οι 10 όροι της Τουρκίας 

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητικη εφημερίδα της Τουρκίας, Sabah, η Τουρκία θέτει 10 όρους σε Σουηδία και Φινλανδίας, εστιάζοντας στην τρομοκρατία, ώστε να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Πιο αναλυτικά:

  1. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να διευκρινίσουν τη στάση τους σε αυτό το θέμα.
  2. Να σταματήσουν άτομα που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις να διεξάγουν εκδηλώσεις στα κοινοβούλια των δύο σκανδιναβικών χωρών. «Είναι απαράδεκτο τρομοκράτες όπως ο Zübeyir Aydar, ο λεγόμενος Ευρωπαίος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, να διοργανώνει διάσκεψη στο κοινοβούλιο της χώρας» υπογραμμίζει η Άγκυρα.
  3. Να σταματήσει, η ανοιχτή οικονομική στήριξη στην οργάνωση ΥPG στη Συρία.
  4. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων (ΡΚΚ) που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  5. Να διακοπούν οι δραστηριότητες μελών της FETO, για τα οποία υπάρχει ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία.
  6. Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των μελών της οργάνωσης που λειτουργεί για λογαριασμό του PKK/YPG/KCK, που -σύμφωνα με την Τουρκία- εμπλέκονται σε εγκλήματα και ως εκ τούτου είναι καταζητούμενα.
  7. Να μην ληφθούν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. «Ενώ δικαίως αναζητάτε εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας σας, σταματήστε να υποστηρίζετε κάθε είδους δραστηριότητες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας με τρόπο που δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της συμμαχίας» υπογραμμίζει η Τουρκία.
  8. Να αναληφθεί αμοιβαία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  9. Να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τρομοκρατικών οργανώσεων.
  10. Αποτροπή δραστηριοτήτων και προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που είναι κατά της Τουρκίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης