Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: «Overweight» στις μετοχές, «όχι» στα ομόλογα - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

BlackRock: «Overweight» στις μετοχές, «όχι» στα ομόλογα - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Υπενθυμίζεται πως η χρoνιά για τον οίκο ξεκίνησε με σύσταση «overweight» για τις μετοχές

Οι μετοχές έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση το 2022, λόγω της προοπτικής ραγδαίων αυξήσεων στα επιτόκια πολιτικής -προκειμένου να υπάρξει τιθάσευση του πληθωρισμού-, του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβράδυνσης στην Κίνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock προτρέπει σε μείωση έκθεσης σε ό,τι αφορά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ενώ διατηρεί σύσταση overweight για τις μετοχές – κάτι που, αν μη τι άλλο, είναι κάπως αντιφατικό.
Γιατί; Όπως εξηγεί, το πρόσφατο selloff σημαίνει ότι περισσότεροι από τους παραπάνω κινδύνους έχουν προεξοφληθεί.
«Πιστεύουμε, επίσης, ότι το άθροισμα των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed θα είναι ιστορικά χαμηλό, με τους φόβους για ύφεση να κρίνονται πως είναι υπερβολικοί».
Ως εκ τούτου, λέει η BlackRock, οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα ομόλογα, παρότι το ιστορικό selloff των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως η χρoνιά για τον οίκο ξεκίνησε με σύσταση «overweight» για τις μετοχές και «underweight» για τα ομόλογα.
Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από τότε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, που ήταν απόρροια των περιορισμών προσφοράς, οι οποίοι προέκυψαν λόγω πανδημίας.
Η Fed έκανε τη ρητορική της πολύ πιο επιθετική, προαναγγέλλοντας νομισματική σύσφιξη…
Ως αποτέλεσμα, τόσο η αμερικανική όσο και οι άλλες ανά τον κόσμο οικονομίες «αναμένουν» ύφεση, με την Κίνα… να δείχνει τον δρόμο.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη στη Χώρα του Δράκου σημειώνει επιβράδυνση λόγω και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid.
Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα, σε αυτό το περιβάλλον, υπέστησαν sell off.
Παρ’ όλα αυτά, λέει η BlackRock, «παραμένουμε overweight στις μετοχές» και εξηγείται:

α. Πρώτον, πολλοί από τους κινδύνους για την ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στις τιμές των μετοχών, συνεπώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.
β. Σωρευτικά, οι επιτοκιακές αυξήσεις θα κυμανθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων - η Fed φαίνεται να επιλέγει πληθωρισμό λίγο υψηλότερο από τον στόχο του 2%, χάριν της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Ξεκάθαρα πράγματα…

Βέβαια, λέει ο επενδυτικός οίκος, «τρία πράγματα έχουν γίνει ξεκάθαρα για εμάς»:
α. Το σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα κάνει τον πληθωρισμό ακόμη πιο επίμονο.
β. Η Fed θα προχωρήσει με τις προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για φέτος, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει, καθώς η επίδραση της σύσφιξης στην ανάπτυξη γίνεται σαφέστερη.
γ. Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με πληθωρισμό προσφοράς και δεν θα «σηκώσουν» τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το ουδέτερο επίπεδό τους.
Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι ιστορικά χαμηλό, δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

α. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να πατήσουν απότομα φρένο και να προκαλέσουν ύφεση σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.
β. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να διαψευστούν, όπως και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις κεντρικές τράπεζες.

Κατά συνέπεια, τα ομόλογα μάλλον θα υποφέρουν… - οι αποδόσεις στο αμερικανικό δεκαετές κινείται σε υψηλό τριετίας.
Τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών είναι λιγότερο αποτελεσματικοί διαφοροποιητές χαρτοφυλακίου σε περιόδους κατά τις οποίες κυριαρχούν οι κρίσεις προσφοράς, όπως συμβαίνει τώρα.
Εν προκειμένω, σύμφωνα με την BlackRock, καλό είναι οι επενδυτές να προτιμούν βραχυπρόθεσμους τίτλους χρέους.
Από την άλλη, το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί τις μετοχές.
«Μας αρέσει επίσης ο συνδυασμός χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και οι λογικές αποτιμήσεις των ιδίων κεφαλαίων.
Αναθεωρούμε επί τα χείρω τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς βλέπουμε το ενεργειακό σοκ να πλήττει περισσότερο αυτήν την περιοχή.
Αναμένουμε δε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξαμαλύνει σταδιακά και αργά την πολιτική.
Μας αρέσει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς βλέπουμε τον παράγοντα ποιότητάς του να είναι ανθεκτικός σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών σεναρίων» καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης