Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου των δυτικών τραπεζών να ξεφορτωθούν τα ρωσικά assets – Τα «χρυσά» deals για τους ολιγάρχες και οι ζημίες των 10 δισ. δολ.

Αγώνας δρόμου των δυτικών τραπεζών να ξεφορτωθούν τα ρωσικά assets – Τα «χρυσά» deals για τους ολιγάρχες και οι ζημίες των 10 δισ. δολ.
Οι δυτικές τράπεζες είχαν ήδη εγγράψει ζημίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές δραστηριότητές τους – Οι κυρώσεις και ο «χορός» με τον διαβολο
Σχετικά Άρθρα

Η UniCredit και η Citigroup διερευνούν την δυνατότητα ανταλλαγών περιουσιακών στοιχείων με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς οι δυτικές τράπεζες που αποχωρούν από τη χώρα προσπαθούν να αποφύγουν τις μεγάλες απομειώσεις αξιών στους ισολογισμούς τους από την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, σύμφωνα της πηγές που επικαλείται δημοσίευμα Financial Times τη Κυριακή 15 Μαϊου 2022
Μία ομάδα δυτικών τραπεζών διαθέτει σημαντική παρουσία στη Ρωσία.
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις ανάγκασαν τα στελέχη ξένων τραπεζών να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις δρστηριότητές τους εκεί.
Μια ανάλυση των Financial Times την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι δυτικές τράπεζες είχαν ήδη εγγράψει ζημίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές δραστηριότητές τους.

H UniCredit και οι επιλογές 

Η UniCredit έχει λάβει αρκετές προσφορές από ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αγοράσει την τοπική θυγατρική της, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της, Andrea Orcel, δήλωσε τον Μάρτιο ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τη χώρα.
Μία προσφορά προήλθε από τον όμιλο Interros, την επενδυτική επιχείρηση που ανήκει στον Vladimir Potanin, έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας και έναν ολιγάρχη που δεν έχει μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ.
Αλλά η UniCredit είχε απορρίψει την προσφορά  χωρίς να υπάρξει επίσημη δικαιολόγηση.
Ωστόσο, η ιταλική τράπεζα συνέχισε να συζητά για την πώληση της ρωσικής επιχείρησής της σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις - ορισμένα από τα οποία επιχιερούν να επεκταθούν στη ρωσική τραπεζική αγορά  - αν και οποιαδήποτε συμφωνία δεν έχει κλείσει, δήλωσε στους FT άτομα κοντά στις συνομιλίες.
West targeting names close to Russian president, banks with new sanctions
Ταχεία εξυγίανση

Ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας διέρχεται μια περίοδο ταχείας εξυγίανσης, που ωθείται από τις δυτικές εταιρείες που προσπαθούν να εξέλθουν από την αγορά και τις εγχώριες επιχειρήσεις που υποφέρουν από το βάρος των κυρώσεων.

Οι εξαγορές

Η Interros έχει ήδη εξαγοράσει αρκετές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας να αγοράσει τη θυγατρική Rosbank της γαλλικής τράπεζας Société Générale και μερίδιο 35% σε υψηλής αξιολόγησης fintech TCS από τον Ρώσο επιχειρηματία Oleg Tinkov.
Εν τω μεταξύ, η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, έχει λάβει στήριξη από την κεντρική τράπεζα για να εξαγοράσει τις κρατικές Otkritie και RNCB.
Και οι τρεις έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Η SocGen, η οποία εισήλθε για πρώτη φορά στη Ρωσία πριν από 150 χρόνια, αναμένεται να χάσει 3,1 δισ. ευρώ από την πώληση της Rosbank.
Η UniCredit αρνήθηκε τη συμφωνία Interros για να αποφύγει ένα τέτοιο πλήγμα στον ισολογισμό της, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το δημοσίευμα.
«Γιατί να παραδώσουμε την επιχείρηση για ένα μόνο ρούβλι;» δήλωσε πηγή της τράπeζας στους FT.

Τα ρωσικά χαρτοφυλάκια δανείων

Η ιταλική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χάσει 5,3 δισ. ευρώ εάν ξεφορτωθεί το σύνολο των ρωσικών assets.
Η Citi, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι προσπαθούσε να πουλήσει τη ρωσική επιχείρηση λιανικής πέρυσι, και η UniCredit έχουν διερευνήσει συμφωνίες όπου θα ανταλλάσσουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους με την τοπική τράπεζα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.
Η UniCredit εργάζεται σε συμφωνίες με τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις όπου θα ανταλλάσσει τα ρωσικά χαρτοφυλάκια δανείων της με τα χαρτοφυλάκια ξένων πιστώσεων του αντισυμβαλλομένου.

Το εμπόδιο τω κυρώσεων

Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην τράπεζα να μειώσει την καθαρή της έκθεση στη Ρωσία από 4,5 δισ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου σε 3,2 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.
Όμως, καθώς περισσότερες ρωσικές τράπεζες έχουν πληγεί με κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι επιλογές έχουν γίνει πιο δυσκολες.
Η VTB και η Sberbank, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του τραπεζικού ενεργητικού, ήταν οι μόνες δύο ρωσικές τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Αλλά και οι δύο έχουν προστεθεί στους δυτικούς καταλόγους κυρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες και βρίσκονται στη διαδικασία να κλείσουν τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσεις.
Η πώληση σε μια οντότητα που δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αντί για μια ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, είναι η επιλογή της Citi.
Πραγματοποιεί «πολλαπλές συνομιλίες» με μεσαίου μεγέθους ρωσικές τράπεζες για να πουλήσει την λιανική τραπεζική και μέρος των εμπορικών της δραστηριοτήτων στη χώρα.

Να χορέψουν με το διάβολο…

Η αμερικανική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει και επεσήμανε τα σχόλια της διευθύνουσας συμβούλου Jane Fraser νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν δήλωσε ότι βρισκόταν σε «ενεργό διάλογο» με πιθανούς αγοραστές των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία.
Οι εταιρείες που προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία πρέπει να «χορέψουν με τον διάβολο»
Οι δυτικές τράπεζες έχουν επίσης συζητήσει με ρυθμιστικές αρχές τη δυνατότητα λήψης ειδικών δεσμεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών με άτομα και εταιρείες υπό κυρώσεις ως έσχατη λύση.
«Αν δεν μπορείς να πουλήσεις σε ένα άτομο που έχει υποστεί κυρώσεις, ποια είναι η μόνη επιλογή;
Πηγαίνετε και μιλήστε με τους ανθρώπους που επιβάλλουν τις κυρώσεις», σημείωσε ένας τραπεζίτης 
«Βασικά μας δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να πουλήσουμε σε ένα συγκεκριμένο είδος ατόμου ή οντότητας που τελεί υπό κυρώσεις.
Μάλλον δεν θα το κάνουμε, αλλά κάναμε τις συζητήσεις
Έχουμε την κάλυψη να συζητήσουμε πράγματα, πρέπει να εξερευνήσουμε όλες τις επιλογές», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης