Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έλεγχος κατά παραγγελία για τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας - Τι απουσιάζει από το πόρισμα της ΡΑΕ ;

Έλεγχος κατά παραγγελία για τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας - Τι απουσιάζει από το πόρισμα της ΡΑΕ ;
Το πόρισμα της ΡΑΕ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επενδυτική κοινότητα που θέλει να αποτιμήσει την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που παράγουν ενέργεια όπως και το ύψος των υπέρ κερδών που θα φορολογηθούν

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η συζήτηση του πορίσματος της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τους εκπροσώπους των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης να διατυπώνουν αντιρρήσεις για το τελικό αποτέλεσμα του πορίσματος και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των κομμάτων (εκτός της Νέας Δημοκρατίας) να εντοπίζουν βασικές παραλείψεις στα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας ζητώντας ακόμη και τη σύνταξη νέου πορίσματος.
Οι πυκνογραμμένες 142 σελίδες της ΡΑΕ με αρκετούς πίνακες και τη χρήση αγγλικών όρων προκάλεσαν περισσότερη τη συσκότιση του θέματος στους εκπροσώπους της Βουλής με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό το θέμα των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και αν το αποδεχθεί ακόμη η ίδια η κυβέρνηση που ζήτησε τον έλεγχο.
Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόρισμα της ΡΑΕ είπε ότι «με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ που δεν προσδιορίζει το τελικό ποσό των επιπλέον εσόδων, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια, μέσω των οποίων οι παραγωγοί παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό ποσό που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει έκτακτο τέλος 90%»

Η ΡΑΕ σε ρόλο ορκωτού λογιστή

Τα συμπεράσματα της ΡΑΕ για το τελικό ποσό το οποίο πρέπει να φορολογηθεί προήλθε από το EBITDA των εταιρειών παραγωγής ενέργειας τα οποία συνδυάστηκαν με τα αντίστοιχα EBITDA των θυγατρικών τους εταιρειών ως προμηθευτές όπως και τα μικτά περιθώρια κέρδους τα οποία συγκρίθηκαν με τη προηγούμενη χρονιά.
Τα στοιχεία που επικαλέστηκε η ΡΑΕ για το τελευταίο τρίμηνο έχουν δημοσιευθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις εισηγμένες εταιρείες και του πρώτου τριμήνου του 2022 θα δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.
Το πόρισμα της ΡΑΕ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επενδυτική κοινότητα που θέλει να αποτιμήσει την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που παράγουν ενέργεια όπως και το ύψος των υπέρ κερδών που θα φορολογηθούν.
Η επενδυτική κοινότητα απέκτησε ένα εργαλείο αξιολόγησης για την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών. Παράδειγμα χθες στις 16:30 η τιμή της μετοχή της ΔΕΗ έπεφτε 4,39% στα 6,32 ευρώ εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημείωνε θετικό πρόσημο παρότι η επιχείρηση θα πληρώσει το κόστος του πορίσματος της ΡΑΕ. Η επενδυτική κοινότητα δεν ανησύχησε από τη δημοσιοποίηση τα στοιχειών και συνεχίζουν να στηρίζουν τη μετοχή.

Οι Αλχημείες και το ατόπημα της ΡΑΕ

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας του ΗΡΩΝ ήταν κλειστή από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Η ΡΑΕ όμως έχει κάνει σύγκριση του EBITDA της μονάδας που ήταν σβηστή με το EBITDA της επόμενης χρονιάς που ήταν σε λειτουργία.
Πρόκειται για ατόπημα από τη ΡΑΕ καθώς τα υπέρ μεγέθη της εταιρείας ΗΡΩΝ δεν αποτυπώνονται ορθολογικά όταν η βάση του 2020 ήταν στο μηδέν και το 2021 ήταν σε λειτουργία.

Οι παραλείψεις που βγάζουν …μάτι

Στο πόρισμα των 145 σελίδων δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το μεταβλητό κόστος των μονάδων παραγωγής ενέργειας του λιγνίτη και του φυσικού αερίου.
Ωστόσο έγινε αναφορά για το κόστος ανά Mwh των υδροηλεκτρικών μονάδων το οποίο να σημειωθεί διαμορφώνεται στα 2,97 ευρώ ανά Mwh ενώ για τις ΑΠΕ λέει ότι οι νταγωνιστικές τιμές έχουν μειώσει το κόστος στα 37 ευρώ για το 2021 χωρίς να αναφέρει τη μέση τιμή για τις ΑΠΕ.
Τα υπέρ κέρδη των ΑΠΕ όπως προκύπτει από την τιμή πληρωμής των παραγωγών σε σχέση με την τιμή πώλησης της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η διαφορά που προκύπτει είναι το «ζεστό» χρήμα που πηγαίνει στο Ταμείο Μετάβασης και στη συνέχεια διανέμεται στους καταναλωτές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν αξιοποιηθεί το EBIDTA για το προσδιορισμό των χρημάτων των ΑΠΕ που πηγαίνουν στο Ταμείο Μετάβασης θα μειωθούν κατακόρυφα.

Στα 647 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ από τις υδροηλεκτρικές μονάδες

Τo ενεργειακό κόστος για την παραγωγή μίας Mwh ενέργειας όπως λέει το πόρισμα της ΡΑΕ είναι στα 2,97 ευρώ ανά Mwh.
Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 η διοίκηση της ΔΕΗ είχε καθαρά κέρδη ύψους 647.508.000 ευρώ, τα οποία είναι διπλάσια από αυτά που επέστρεψε στους καταναλωτές το ίδιο διάστημα σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ.
Τα καθαρά κέρδη υπολογίστηκαν χωρίς τη χρήση του EBITDA αλλά με το κόστος παραγωγής ανά Mwh σε σχέση με τη τιμή της Mwh που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ παρήγαν 2.524.000 Mwh το ίδιο διάστημα και πληρώθηκαν ανά μήνα από 229 έως 297 ευρώ ανά Mwh.
Έτσι προέκυψαν τα καθαρά κέρδη αφού γνωρίζουμε το κόστος παραγωγής και την αξία της Mwh που πληρώθηκαν

Η ΡΑΕ επέλεξε το EBITDA

Η μέθοδος του EBITDA μειώνει το τελικό αποτέλεσμα ενώ αν είχε επιλεγεί με το μέσο κόστος του φυσικού αερίου και την τιμή που πληρώθηκαν οι μονάδες παραγωγής θα προέκυπταν ν σημαντικές και υψηλότερες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχα κέρδη θα εμφάνιζαν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παροτι η ΡΑΕ είχε όλα τα δεδομένα.
Παράδειγμα μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 50.000 κωδικους στα ράφια γνωρίζει εκ των προτέρων την απόδοση των προϊόντων όπως και το μικτό περιθώριο κέρδους , το οποίο στη λήξη της χρονιάς θα συμβάλει στην ενίσχυση του EBITDA.
Οι διοικήσεις των σούπερ μάρκετ δεν περιμένουν τη διαμόρφωση του EBITDA στη λήξη της χρονιάς για να μάθουν τα λειτουργικά τους κέρδη αλλά ξέρουν εκ των προτέρων πόσο πρέπει να πουλήσουν διότι σε άλλη περίπτωση οι μισές αλυσίδες θα είχαν βάλει λουκέτο.

Τι απουσιάζει από το πόρισμα της ΡΑΕ

Καμία αναφορά δεν υπάρχει στο συνολικό κόστος της ενέργειας που πλήρωσαν οι καταναλωτές το εξεταζόμενο διάστημα όπως και ποια είναι η επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Τα σχηματιζόμενα έσοδα – κέρδη των 591 εκατ. ευρώ δεν έχουν συγκριθεί ως ποσοστό έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Πρόκειται για ένα ποσό εντελώς στο αέρα.
Η μόνη αναφορά που υπάρχει από τη ΡΑΕ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ότι 12 προμηθευτές έχουν κληθεί σε απολογία σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στη ρήτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αγορά Εξισορρόπησης η ΡΑΕ διαπίστωσε ότι προκύπτουν επιπλέον έσοδα ύψους 67 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές . Η μεθοδολογία δεν περιλαμβάνει το EBITDA αλλά το κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης που ζήτησαν οι παραγωγοί ενέργειας για να δώσουν ρεύμα στο σύστημα .
Τέλος να σημειωθεί και με τη μορφή ερωτήματος, Πόσα χρήματα θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. στην περίπτωση που οι ηγέτες αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών όταν το πόρισμα της ΡΑΕ μειώνει τις απαιτήσεις ; Με το πόρισμα γνωρίζει τι πλήρωσαν οι καταναλωτές και ποια είναι η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης