Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff: Οι πιθανότητες ύφεσης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα είναι σημαντικές και αυξάνονται

Rogoff: Οι πιθανότητες ύφεσης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα είναι σημαντικές και αυξάνονται
Oι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σημαντικές και αυξάνονται… καταλήγει ο Kevin Rogoff

Είναι η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα», καθώς Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται ταυτόχρονα σε περιβάλλον ύφεσης; διερωτάται ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Kevin Rogoff.
Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, συνεχίζει, προσθέτοντας:
Η ύφεση στην Ευρώπη θα καταστεί σχεδόν αναπόφευκτη εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και η Γερμανία, η οποία αντιστέκεται λυσσαλέα στις εκκλήσεις για embargo σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τελικά υποχωρήσει.
Η Κίνα δυσκολεύεται να διατηρήσει θετικoύς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των νέων δρακόντειων lockdown για την Covid-19, τα οποία έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα… σε Σανγκάη και Πεκίνο.
Στην πραγματικότητα, η κινεζική οικονομία μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση.
Και με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ να αυξάνονται επί του παρόντος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, οι προοπτικές για μια ήπια προσγείωση σε ό,τι αφορά τις τιμές φαίνονται ζοφερές…
Οι επίσημες οικονομικές προβλέψεις άρχισαν να υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους - αλλά ίσως να υποτιμούν τον βαθμό στον οποίο πολλαπλασιάζονται.
Τα lockdowns στην Κίνα, για παράδειγμα, θα προκαλέσουν όλεθρο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και μειώνοντας τη ζήτηση στην Ευρώπη.
Κανονικά, αυτά τα προβλήματα μπορεί να αμβλυνθούν από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.
Αλλά αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές υπό οποιοδήποτε σενάριο.
Μια ύφεση στις ΗΠΑ, ειδικά εάν πυροδοτηθεί από έναν κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα περιορίσει τη ζήτηση και θα προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επίσης, μια ύφεση στην Ευρώπη θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο κυρίως λόγω μείωσης της ζήτησης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλονίσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τα χρηματιστήρια, υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος.

Επιβράδυνση στην Κίνα

Η αναπτυξιακή τροχιά της Κίνας επιβραδύνεται εδώ και πολύ καιρό, με μόνο έναν συνδυασμό τύχης και κυρίως ικανής μακροοικονομικής διαχείρισης να αποτρέπει μια σοβαρή ύφεση.
Αλλά καμία προσεκτική μακροοικονομική διαχείριση δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση εάν η κινεζική ηγεσία έχει κάνει λάθος στην πολιτική της για την Covid.
Οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν πλέον εγκαταλείψει τις στρατηγικές μηδενικού Covid-19.
Όχι, όμως, η Κίνα.
Εκεί, η κυβέρνηση ξοδεύει ακόμα τεράστια ποσά, μετατρέποντας άδεια κτίρια γραφείων σε κέντρα καραντίνας.
Ίσως οι ηγέτες της Κίνας γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι δυτικοί ομόλογοί τους.
Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως η Κίνα πολεμά, σαν τον Δον Κιχώτη, ανεμόμυλους και ότι τα lockdown είναι μάταια.
Προς το παρόν, λοιπόν, οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σημαντικές και αυξάνονται… καταλήγει ο Kevin Rogoff

www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης